Szerinted melyik a fontosabb A gyűlöletbeszéd büntetése vagy a szólásszabadság?
Úgy vélekedek róla mint bárki más. Ami nekem tetszik az szólásszabadság és támogatni kell, ami nem az gyűlöletbeszéd és fúúj.
Mégmielőtt valaki jönne hogy "nem, én nem"
"A mocskos zsidók homokossá tették Hitlert"
Örök félreértés, hogy a liberalizmus azt jelenti, hogy mindent szabad. Ha mindenkinek mindent szabad volna, akkor a vége az lenne, hogy mindenkinek annyit szabad, amennyit ki tud harcolni. Más szavakkal: az erősebb kutya b.szik. Ami pedig pontos ellentéte annak, amit a liberalizmus képvisel.
Szóval a liberalizmus is egy szabályrendszer, ami triviálisan azért van, hogy megszabja, mit lehet, és mit nem. Annyi a különbség, hogy mást enged, és mást tilt. Míg mondjuk egy diktatorikus rendszer megtilthatja, hogy piros ruhát vegyél fel, addig a liberális rendszer minden ruhát megenged, de megtiltja, hogy más ruházkodásába beleszólj. A tiltás itt is megvan, csak más dimenzióban.
A szólásszabadság pontosan ilyen dolog: annyit jelent, hogy a véleményét mindenkinek joga van elmondani, ugyanakkor annak meg vannak a keretei, mi számít véleménynek. A gyűlöledbeszéd pl nem fér bele a liberális értelemben vett vélemény kereteibe, ezért tiltott.
Azt bátran elmondhatom, hogy Orbán Viktort, vagy Gyurcsány Ferencet mélységesen megvetem, ami egy diktatúrában börtönt is jelenthetne, míg egy liberális demokráciában alapjog. Ugyanakkor nem állhatok ki a cigányok ellen uszítani, ami egy nacionalista diktatúrában teljesen oké, míg egy liberális rendszerben járhat érte börtön.
És akkor röviden válaszolva a kérdésedre: szerintem a többség szabadsága és biztonsága feljebbvaló 1-1 extrém egyén deviáns, lázító cselekedetekre irányuló döntési szabadságánál. Igen: a gyűlöletbeszéd büntetése fontosabb a teljes szólásszabadságnál.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!