Klíma vs. Társaház vita?
Sziasztok. Anyukám lakásába szeretnénk klímát. De nincs erkély, így csak a homlokzatra tudnánk felszereltetni. 3x lakógyűlés elé került a dolog, 3x nagy aránnyal leszavazták. Meg lehet ezt valahogy támadni? Szegény elmúlt 70 éves és egyre jobban szenved nyáron. Itt a GYK-n antennával kapcsolatban olvastam, hogy valami rendelet megengedi a lakógyűlés hozzájárulása nélkül, de sajnos nekem nincs ilyen "mankóm". Maradt itt még valami megoldás? Ha pofátlanul kirakatom, lehet jogi következménye? Vagy abba már a közös képviselő akar nem majd beleállni a hercehurca miatt?
Normál 10 emeletes társasház, 6. emelet. Az utcára vonatkozóan nincs településképvédelmi előírás.
10 emeletes?
És mégis miért szavazták le?
Elcsúfítaná a gyönyörű homlokzatot?
Az nincs benne a ház szabályzatában, hogy mégis, milyen következménye lenne, ha felrakatnátok egy légkondit?
Elsőre a lakóhelyed építési osztályán kérdeznék. Ott azért van némi jogismeret.
Hm
Beltéri klíma?
Talán macerásabb, mert ugye gondoskodni kell a víz elvezetéséről, de így ez egy beltéri munkálatnak minősülne amihez sneki engedélye nem kell.
A szoba levegőjét keringteti meg és hűti le, a vízelvezető csövet meg bekötitek valamelyik csap lefolyócsövébe vagy a strangnál.
Na, erre kiváncsi vagyok, én fel fogom rakatni bárki megkérdezése nélkül, mert
1) leszarom kinek mi a véleménye
2) engem sem kérdezett meg a szomszéd
3) olyan rohadt hangosak a szomszédok, hogy a kutyának nem fog feltünni 😁
Csak mint találgatás arra vonatkozóan, hogy miért szavazták le: rázza a falat.
Én kertesházban lakom, három klíma van fent a homlokzaton. Ha nagyobb teljesítményt ad le a klíma, mert hirtelen kell lehűteni/ felfűteni a szobát akkor bizony rezonancia lép fel a falban. A lenti fürdőből hallgatva, ami egy szolid 7m-re van a legközelebbi géptől is olyan, mint egy dízel teherautó alapjáraton odakint. Szerencsére a szobákba nem talál be ez a morgás, illetve nem annyira zavaró. Ha pedig már csak szintentart és nem pörög annyira teljesen csendes lesz kint és bent egyaránt.
Nem vagyok viszont biztos abban, hogy ezt a panelesek tudnák, inkább a becsepegő kondenzvíztől tartanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!