Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 10 emeletes panel tetején...

10 emeletes panel tetején lévő antenna és az új társasház-kezelő esete?

Figyelt kérdés

Üdv mindenkinek, egy összetettebb sztori következik. 15 éve élek egy 8. emeleti lakásban. Még az ideköltözésemkor kitettem egy FM vevőantennát a Yamaha tuneremhez. Sajnos a helyiek kivételével elég ergya az országos rádiók vétele is, ez segített. A Bartók is jön így "surrogás" nélkül. Még akkor a közös képviselő azt mondta, hogy rádióműsor-vételre állampolgári jogom van kitenni az antennát, csak annyit kért, hogy gondoskodjak a megfelelő rögzítésről, a tetőn kulturáltan vezessem el a kábelt, gondoskodjak villámvédelemről és arról, hogy a kábel levezetés ne zavarja a 9.-en és a 10.-en lakókat valamint ne bántsa a homlokzatot. És ezt így a lakóközösség tűrni köteles. - Ez valami régi rendelet, ami még életben van. Ezt megoldottam, beszéltem is a felettem lakókkal, minden oké volt. Sajnos a közös képviselőnk meghalt covidban tavaly, egy társasház-kezelő vette át a panelünk üzemeltetését és a közös képviselői teendőket. Első közgyűlésen amit már az új KK vezetett nekem szegezte a kérdést, hogy enyém-e az a "rádióamatőr" antenna. Mondom igen,és nem rádióamatőr, hanem URH vevőantenna, és még 15 éve került ki. Erre felszólított, hogy 8 napon belül távolítsam el, mert nincs róla közgyűlési határozat, meg rádióamatőr engedélyem sincs. Mondom nem rádióamatőr antenna, hanem vevőantenna! De mondja, neki ne magyarázzam meg, mert a férjének vannak "rádiós ismerősei". Mondtam neki újra, hogy mi a szitu, ez akkor abba maradt a hiszti - egy időre. Közben sikeresen ellenem hangolta a lakóközösség egy részét, kitalálták, hogy én zavarom többeknél a tévét és hogy az antennámmal "lehallgatom" az egyik kisgyerekes család bébiőrét, valamint rám fogták, hogy én rongáltam meg többször is a szigetelést a tetőn. Miközben a pár sörözni kijáró hülye-gyerek volt. A következő közgyűlésen a KK megszavaztatta, hogy semmi (se antenna, sem klíma kültéri) sem kerülhet ki a tetőre, a kint lévő eszközöket pedig azonnal el kell távolítani. Pár napra rá kaptam egy tértivevényes levelet, hogy azonnal távolítsam el az antennát a határozatnak megfelően. Én meg vissza írtam, hogy ácsi, nem úgy van az. Pár napra rá arra mentem haza munkából, hogy az antenna összetörve le...szva az ajtóm elé, a koaxkábel pedig 2 méteres darabokra felvágva ott mellette. Ráadásul az ablakomnál bevezetett koaxot addig rángatták, amíg fel nem tépték a párkányt, de mivel nem tudták a kábelt letépni, a kb 8 méteres koax ott lifegett az alattam lakók ablaka előtt, amiért szintén én voltam a hibás.

Most ilyenkor mi van? Kérdeztem a szemközti panel közös képviselőjét aki egy öreg róka, szintén megerősített abban, hogy bár alapesetben mindenhez a közgyűlés határozata szükséges, de ugyan akkor jogom van a rádióadások vételére, és mivel ezt a kábel TV nem biztosítja, így kirakhatom az erre szolgáló antennát. Persze a tető, szigetelés, homlokzat megsértése nélkül, és az előírások betartásával. És ez üti a helyi szabályt.

Szerinte itt kő kemény rágalmazás és becsületsértés is fennforog. Szerintetek érdemes lenne tovább vinnem a dolgot a megfelelő jogi fórumok elé? Ki, hogyan tudta a hasonló nézeteltéréseket rendezni? Én inkább erre hajlanék a jogi lépések megtétele előtt. Egyik ismerősömmel is beszéltem, akinek még én segítettem kitenni az antennát egy másik 10 emeletes panelra a városban de mondta, hogy náluk sincs ebből balhé. Egyedül azokkal volt nézeteltérés, akik szó nélkül kitették a klíma kültéri egységeket a tetőre.

Erkélyre kirakás nem opció, mert ütközne a helyi városkép védelmi előírásokkal. Meg az ocsmány látvány is lenne. Erkélyen belül meg annyi a zaj, (routerek, okos kütyük, stb) hogy a hajamra kenhetem.

Hasonló antennáról van szó, mindkét esetben: [link]

UI:

Kábelrádió régen volt, de már nincs. Azaz digitálisan a Kossuth meg a Petőfi van de azt is TV-n lehet hallgatni. Hifibe bedugva semmit sem ad a kábeltv. Szóval ezzel ne gyertek :)

2022. máj. 3. 18:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Keress meg egy ügyvédet. Mindenképpen jogos kártérítési igényed van (párkány, kábel, vevő), ez nem kérdés, a többihez pedig jogban jártas valaki kell. Szerintem első lépésként kellene egy ügyvéd által írott levelet készíttetni, ezt tértivevénnyel elküldeni a libának (én is nő vagyok, de ez megérdemli a megnevezést) és a cégnek. Sok sikert, bolondok ellen nem egyszerű!
2022. máj. 3. 19:19
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Én befenyíteném őket, hogy ez bizony magántulajdon rongálása.
2022. máj. 3. 21:16
 3/6 anonim ***** válasza:
85%

Tulajdonképpen garázda módon korlátoztak abban az állampolgári jogodban, hogy törvényesen és publikusan elérhető információkhoz juthass hozzá...

Ha tényként állítják, hogy másokat zavartál bármilyen kisugárzással, akkor pedig nekik kell bizonyítani az állításuk helyt állóságát, - bizonyítékok híján a bíró sem ítél el senkit, nem hogy önbíráskodik.

2022. máj. 3. 21:49
 4/6 anonim ***** válasza:
82%
Azt tedd amit az 1-es mond, ezeknek a közös képviselőknek csak addig nagy az arcuk, amíg szembe nem jön velük egy tényleges jogi procedúra. És majd a következő házgyűlésen szólalj fel, mondd el ugyan ezeket. Ha át is hágsz egy lakóhelyi szabályozást, arra NEM válaszolunk bűncselekménnyel. Mert amit leírtál az a rongálás és a rágalmazás klasszikus esete, külön-külön is indítható eljárás. Kérdező, amit leírtál kb a klasszikus esete annak, mikor valaki van olyan elvetemült, hogy rádiót merészel hallgatni és ehhez antennát is szerel fel, bezzeg 20 éve ez egy normális, elfogadott dolog volt, de ma már egyből azt gondolják hogy rádióamatőr vagy, vagy esetleg kalózrádiót üzemeltetsz. És azt fontos tudni, hogy egy társasház saját szabályzata nem mindenható, annak a problémás részei támadhatók. Sok sikert :)
2022. máj. 4. 07:50
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha nem nagy titok, melyik városról van szó? Persze ha publikus.
2022. máj. 5. 14:25
 6/6 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Bocsánat, hogy most írok.

Az antenna vissza került, a lakógyűlésen jogi következményekkel fenyegetőztem (azok ellen akik megrongálták), valamint a társasház kezelő kapott egy ügyvédi levelet, ahogy az 1-es hozzászóló javasolta. A levél és a fenyegetőzés hatott, megkaptam az antenna és a kábel árát, és elismerték, hogy nekem van igazam.

Csak annyi kérésük volt, hogy készítsek dokumentációt amiben legyen benne, hogy miként van az antenna felszerelve, bekötve a villámvédelmi rendszerbe, hogyan érem el, hogy a tető használatát ne zavarjam és miként van a kábel levezetve. Ennek boldogan eleget tettem, azóta nem volt téma egyik gyűlésen sem :)

5: Kecskemét.

2023. júl. 10. 08:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!