Egy 1986ban èpült 12 lakásos társasházban èlek az 1. emeleten. Alattam pince van. Elég hideg a padló. Èrdemes valamivel szigetelni a pince plafonjàt? Ha igen mivel èrdemes? Vagy eps-t a parketta alá? Ablakok műanyagok, a ház nincs szigetelve.
A parkettàt ha fel szedem le lehet sérülés nélkül rakni újra?
De ez sajna nem oldja meg a jarolapos helyisègeket.
- Èrdemes valamivel szigetelni a pince plafonjàt?
- Igen, érdemes, csak nem tudom, hogyan kezdenél hozzá. Ha valaki más tárolója van alattad, nem hinném, hogy örülne neki, ha nekiállnál fúrkálni a plafonjába, és elvennél a pince magasságából mondjuk 8-10 centit. A közös terekhez sem nyúlhatsz csak úgy hozzá. Esetleg, felvetheted közgyűlésen, hogy csinálják meg a teljes pincében. Hááát, nem tudom, hányan szavaznák meg...
- Ha igen mivel èrdemes?
- Nálunk eleve úgy építették a házat, hogy Heraklith C cementes fagyapot lemezekkel burkolták a tárolók és a teremgarázs plafonját. Azt hiszem 70 mm vastagon. Ez a legegyszerűbb, csak felragasztják, dübelezik és kész. Nem éghető, ellentétben az EPS-sel. Közvetlenül festhető, vakolható (nálunk még az sincs).
- Vagy eps-t a parketta alá?
- A lépésálló hőszigetelés jóval drágább. Az EPS, még ha nehezen is, de éghető, úgyhogy biztosító (sem) szokta szeretni a lakásban. És hány centit gondoltál? Mondjuk 5-öt? És akkor lépcsőn járnál be a bejárati ajtó után? Vagy csak másfelet? Az meg nem túl sok, de sokba fog kerülni, mert jó nagy költségtétel a munkások meg az előkészítés. És ha rosszul csinálják meg, vizesedhet a szigetelés alatt minden. Akkor már inkább oldjad meg a problémát néhány vastag szőnyeggel.
Lehet hogy tűzvèdelmi szempontból nem a legjobb. Gondoltam erre a zárt cellás szórt purhabra is. Persze saját költségen. De ez is necces szerintem.
Szintkülönbség így is van, mert az előző tulaj rá lapozott az előzőre.
Meg volt az egyik szoba alatt 3cm EPS de nem lèpèsàllo, szóval eléggé hullámzott a dolog meg a parketta is rossz volt így kidobtam. Ekkor kellett volna alá tegyek valamit, most szívhatok vele.
Mondták mèg ezt az 5mm hőtükör fóliát nem tudom èrne-e valamit.
Lehet a szőnyeg lesz a legjobb megoldás, aztán max ha felújítunk akkor visszatérünk a dologra.
Bár a hőèrzeten biztos javítana valamit hogy nem fűtöm annyira a pincét.
Köszi a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!