Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az exfeleségem lelépett...

Az exfeleségem lelépett Ausztiába a gyerekekkel. Tehetek bármit is?

Figyelt kérdés

másfél éve , hogy elváltunk. Aztán szeptemberben mindenféle írásos engedélyem nélkül lelépett a gyerekekkel Ausztriába, amit csak utólag tudtam meg az anyósomtól. Vitte a gyerekeket is, akiket jogomban áll látogatni minimum 2 hetente. Tehetek valamit? Milyen lehetőségeim vannak?

Illetve én utólag egy emailban áldásomat adtam erre, de semmilyen papírt nem írtam alá erről. Vélemény?

2022. jan. 18. 19:22
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
0%

#5, #6-nak:

Tanuld még picit a jogot.

A kérdésből világosan érthető hogy kéthetes idő-intervallumban megkötött láthatása van, ami a felügyelet korlátozásának az egyenes következménye.

Vagyis gyermekelhelyezési per volt.

2022. jan. 19. 09:54
 12/27 anonim ***** válasza:
0%

Kérdezőnek:

Ha tenni akarnál valamit azon az alapon hogy túl messze lakik, akkor ha nyernél is (nem fogsz), és nálad helyeznék el a gyerekeket, akkor ugyanabban a pillanatban az anya is ugyanezen okból kifolyólag visszaperelhetne és ha te nyertél akkor neki is nyernie kellene, vagyis ez h'lyeség.

A gyerekek felügyeleti jogát ő kapta, te láthatást kaptál, de nem jogot arra, hogy beleszólj a magánügyeibe!

2022. jan. 19. 10:01
 13/27 anonim ***** válasza:

Szerintem, ne jogászkodj!

Ha a bíróság kifejezetten nem vonta meg vagy korlátozta a felügyeleti jogát (láthatás nem felügyeleti jog megvonás!), vagy nem mondott le róla, akkor közös a felügyelet

4:164. § [A szülői felügyelet közös gyakorlása]

(1) A szülői felügyeletet a szülők – megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában – közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt.

(2) A különélő szülőknek a közös szülői felügyelet gyakorlása során biztosítaniuk kell gyermekük kiegyensúlyozott életvitelét.

(3) Azonnali intézkedést igénylő esetben a szülő a gyermek érdekében – a másik szülő késedelem nélkül történő értesítése mellett – közös szülői felügyelet esetén is önállóan dönthet.

2022. jan. 19. 10:05
 14/27 A kérdező kommentje:

A helyzet a következő:

Övé a felügyeleti jog, ám nekem láthatási jogom van. 2 hetente.

Na már most. Amikor ez a megállapodás született, akkor ők csupán 70 km-re laktak most pedig 600 km távolságban élnek.

2022. jan. 19. 10:15
 15/27 anonim ***** válasza:
0%

Kérdezőnek:

Bocsika, de kevered a fogalmakat!

Ez nem megállapodás, hanem bírói végzés! Hogy ti azon kívűl mit-hogyan beszéltetek meg, az a ti dolgotok.

A bírói végzés feljogosítja.

2022. jan. 19. 10:17
 16/27 anonim ***** válasza:
0%

A magyarországi gyakorlatban a gyereket/gyerekeket mindig az anya kapja, nagyon kevés esettől eltekintve! Csak akkor kapja vitás helyzetben az apa, ha bizonyítani tudja az anya szülői alkalmatlanságát. Nem egy esetet ismerek amikor a perre a börtönből vitték ki az anyát aki általában lopásért ült.

A szabadulásáig nevelőszülő, utána megkapta. Egy apának esélye sincs.

Tehát nem azért kapta meg, mert ti megegyeztetek.

2022. jan. 19. 10:24
 17/27 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"A bírói végzés feljogosítja."

Nem jogosítaná fel, ha a kérdező nem járult volna hozzá. Ugyanis a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekről a felügyeleti joggal nem rendelkező szülőnek is van döntési joga. Ide tartozik pl a huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helye.

2022. jan. 19. 10:36
 18/27 A kérdező kommentje:

itt ez nem is volt kérdés.

Viszont a láthatási jogaim csorbúltak, hiszen 2 hetente külföldre menni lehetetlenség.

,,A felek megállapodtak"

És a megállapodás óta csaknem 10 szeresére nőtt a megtett távolság is.

Ráadásúl szó semvolt arról, hogy nekem külföldre kell járogatnom kéthetente a gyerekeket látogatni.

Nem is beszélve ennek a költségéről.

2022. jan. 19. 10:39
 19/27 anonim ***** válasza:
0%

#20-nak:

Igazad van, de én a gyakorlatot nézem.

Beperli a távolság miatt, és a gyermek magához helyeztetésével pontosan ugyanazt a helyzetet állítaná elő, amiért ő perelt.

Bármivel is próbálkozik, azt nem fogja elérni hogy ő kapja meg. Ha pedig kötelezik is valamire az anyát, amit az lexar, akkor perelhet megint a végtelenségig. Azt nem fogja elérni, hogy megkapja. Szélmalomharc.

2022. jan. 19. 10:53
 20/27 anonim ***** válasza:
0%
Bocs, nem #20-nak hanem #19-nek.
2022. jan. 19. 10:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!