Perelnétek ebben a helyzetben a volt férjet?
A 15 éves lányom apjáról van szó.
A teljes felügyelet az enyém! Ő lemondott róla. Láthatásra is évi 5-6x viszi csak el. A lányom elmegy vele, nem szereti de nem is utálja.
Most hétvégén elvitte 3 napra. És ez alatt beadatta az elso covidos oltást a gyereknek úgy hogy én nem tudtam róla. Nem közölte előre. Nem beszélte meg velem! Véletlen derült ma reggel ki mikor fajlalta a karját a gyerek. Piros duzzadt volt egy helyen akkor kérdeztem h ez mi? Mert h ne mondja el nekem!
Elvileg 2hét múlva jönne megint a gyerekért. De az fix h nem mehet el vele sehova a gyerek innentől kezdve!
Szerintetek a gyerek egészsége miatt perelhetem? Vagy legalább egy ügyvédi felszóliítás? Vagy barmi ami jogi útat tudtok?
Polgári perben bármit elérned esélytelen.
Ha volt férjed nem törvényes képviselő, akkor "Hamis magánokirat felhasználása" tényállásba illeszkedő cselekmény az, ha ezt a hozzájáruló nyilatkozatot aláírta:
Feljelentheted rendőrségen. Ebből annyi kellemetlensége lesz, hogy beidézik gyanúsítotti kihallgatásra. Több nem, mert vagy már az ügyészség nem emel vádat, vagy a bíróság végzésben megállapítja, hogy volt férjed cselekménye nem volt a társadalomra veszélyes, ezért nem bűncselekmény.
Btk.
A bűncselekmény
4. § (1) Bűncselekmény az a szándékosan vagy - ha e törvény a gondatlan elkövetést is büntetni rendeli - gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre e törvény büntetés kiszabását rendeli. *
(2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely mások személyét vagy jogait, illetve Magyarország Alaptörvény szerinti társadalmi, gazdasági, állami rendjét sérti vagy veszélyezteti.
Hamis magánokirat felhasználása
345. § Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot felhasznál, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
"A teljes felügyelet az enyém! Ő lemondott róla."
Itt anyuka egyedül dönthet bármiről.
A felügyeleti jogról mondott le. Ahogy a kérdező írta. Nála van a felügyeleti jog. A gyerekről nyilván nem mondott le. A kettő nem ugyanaz.
És akinél a felügyeleti jog, az intézkedhet a gyerek nevében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!