Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Munkáltató elbocsájthat hamis...

Munkáltató elbocsájthat hamis indokkal?

Figyelt kérdés

Lehet kicsit hosszú lesz, bocsánat de úgy érzem fontos a kérdés szempontjából. 24 éves vagyok és nagyjából egy éve kezdtem el dolgozni egy könyvesboltban. Már vagy 10 éve tudtam magamról, hogy transznemű vagyok, és férfiként szeretnék tovább élni, így most hogy biztosnak látszódott a jövőm el is kezdtem. Orvosok, pszichológusok stb, eljutottam arra a pontra hogy hormonterápián vagyok. Ahogyan azt illik, megkerestem a főnökömet, és mondtam neki hogy mi a helyzet már csak a névváltoztatás miatt is, új szerződések stb. Azt mondta minden rendben most nem ér rá...

Másnap behívott az irodájába, ahol közölte hogy sajnos nem megy úgy az üzlet ahogy kéne, nem tudja kifizetni a béreket (azóta is van állás meghírdetve a boltba!!!) és így le kell hogy építsen és rám esett a választása. Azt akarja, hogy mondjak fel tekintve, hogy "ezzel így jobban jár mindenki és neked sem lesz bajod". Ez így mennyire legális? 99%ig biztos vagyok benne, hogy semmi köze a leépítéshez hiszen ki van írva a boltbra hogy munkatársat keresnek. Ráadásul pont az után hogy elmondtam mi a helyzet?

Lehet ez ellen valamit tenni? Már csak azért is fontos lenne ha valahogy megtarthatnám a munkámat mert időközben szüleim is kitagadtak mondván hogy "pedofil aberrált állat" vagyok, és ha nincs állásom akkor úgy érzem földönfutóvá válhatok nagyon hamar. Másik kérdés: alkalmi munkát lehet vállalni állandó lakcím nélkül?

2021. aug. 10. 15:41
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
57%

10es, ne így fogalmazd meg, mert a végén odaműttet egy virslit...

A férfi XY, a nő XX. Plusz van az elhanyagolható számú XXY és társai rendellenességek.

2021. aug. 10. 18:33
 12/35 A kérdező kommentje:

Évek munkája van a saját magam felfedezésében mint nekem mint különböző pszichológusoknak. Ezért is írtam, hogy ezt az érzést nem lehet elmagyarázni olyan embernek aki alapvetően nem érez így, ti sem értitek meg milyen. És ezzel nincs semmi baj. Viszont szeretném kérni hogy a transzneműségemet ne itt tárgyaljátok ki amennyiben nincs kapcsolódása a kérdésemhez.

Alapvetően arra voltam, vagyok kíváncsi hogy lehet-e ilyen helyzetben tenni valamit a munkahelyemmel kapcsolatosan nem pedig felvilágosító "propagandát" kértem. Köszönöm

2021. aug. 10. 18:43
 13/35 anonim ***** válasza:
57%

Ez nem "felvilágosító propaganda", hanem tények. De mindegy. Tudjuk, az "érzelmek fontosabbak a tényeknél".

Válaszolva: Nincs.

2021. aug. 10. 18:45
 14/35 anonim ***** válasza:
82%
A névváltoztatást mégis hogy intézed? Tekintve, hogy a magyar jog nem engedi…
2021. aug. 10. 22:06
 15/35 anonim ***** válasza:
73%

Kár, hogy kamu a sztori… pedofil szálat meg a névváltoztatást kihagytad volna még majdnem hihető is lenne

De hátha majd olvassa valaki a jövőben

1) nem legális felmondani így és névváltoztatásnál sem szűnik meg a szerződésed, mivel akkor jópár házasságoz kötött embert kiraktak volna már

2) magyar jog nem engedi a hivatalos név és nemváltást

3) ügyvéd nélkül ilyen esetben közös megegyezést nem szabad aláírni

4) Egyenlő Bánásmód Hatóság

5) pl Háttér Társaság vagy más LMBT alapítvány tud a jogi részében segítséget nyújtani

2021. aug. 10. 22:17
 16/35 anonim ***** válasza:
43%

Sok hülye ember van. És ezt most nem a kérdezőre írom, hanem a legtöbb válaszolóra. Amikor férfi akar nő lenni, akkor fúúúj, ha meg nő férfi, ami külsőségekben sokkalta megszokottabb látvánnyal jár, hiszen valljuk be, hány olyan nő van az utcán, aki már eleve inkább férfinak néz ki, akkor meg ugyanúgy leszeditek róla a keresztvizet.

Én azt mondom, ne mondj fel, rúgjon ő ki. Tudja úgyis, hogy simán beperelheted, ha akarod. Ha kint van az álláshirdetés és ezzel a dumával jön, barom a főnököd. Jó, persze, ezek után elképzelem, milyen légkör is van ott. Nem jó helyen vagy, az biztos.

2021. aug. 11. 08:27
 17/35 A kérdező kommentje:

Tisztában vagyok vele, hogy nem lehetséges a nem és névváltoztatás de nevet csak ellenkező neműre nem változtathatok így választottam magamnak egy olyan női nevet ami férfiasan hangzik és ritka is. Ez a legtöbb amit tudok tenni. Ettől függetlenül a szituáció igenis valós.

Most közös megegyezés alapon szabadságon vagyok mert azt mondták nem maradhat bent szabadságom amit időarányosan főnök rendelkezik vele és kiadta hogy vegyem ki. Barátnőm szülei is azt mondták hogy elvileg ez így nem működőképes és hogy szerintük nem szabadna aláírnom semmit. Nem tudom mi lesz ebből... köszönöm szépen azoknak akik (a feltett kérdésre) válaszoltak mindenesetre.

2021. aug. 11. 09:12
 18/35 anonim ***** válasza:
24%
Ilyenkor örülök hogy nekem van is valami a kobakomban....
2021. aug. 11. 12:25
 19/35 harminezer oxigén ***** válasza:
58%

Szia!

Az elküldésed kapcsán:

Ha felmerül annak a gyanúja, hogy nem valós indokkal rúgnak ki akkor a munkaügyi bírósághoz lehet fordulni. Ha bebizonyosodik, hogy csak a transzneműséged az oka, akkor az már negatív diszkrimináció, így jogilag támadható, mivel a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, ehhez mindenképpen szükséged lesz jogi segítségre. Én a Háttér Társaság jogsegély szolgálatát javaslom, ők jobban ismerik ezeket az ügyeket, a lehetőségeidet de, ezt mindenképp az előtt lépd meg hogy bármit is aláírnál. (az Egyenlő Bánásmód Hatóságot idén január 1-én megszüntették, ezekkel az ügyekkel már csak az ombudsman "foglalkozik", akit most akarnak leminősíteni "A" osztályról "B"-re mivel nem végzi megfelelően a munkáját és függetlensége megkérdőjelezhető)

A #5-ös írta, hogy a kinézet miatt is kirakhatnak, ez nem igaz, csak abban az esetben hivatkozhat a megjelenésedre ha a munkaszerződés tartalmazza a munkakőrhöz elvárt/megkövetelt külső megjelenést (mint a légi-utaskísérőknél).

A lakcímed kapcsán:

Ha korábban a szüleidhez volt bejelentve az állandó lakcímed akkor az csak két esetben változhat/szűnhet meg. 1, Te jelentkezel be egy új lakcímre mint állandó lakcím (ekkor a régi automatikusan megszűnik). 2, az régi lakcímeden lévő ingatlan tulajdonosa(i) (gondolom a szüleid) jelentenek ki onnan (gondolom ezt nem tették meg).

Ha ez nem történt meg akkor jogilag az állandó lakcímed a szüleidnél van.

Azt tudom javasolni, hogy kérdezz rá a barátnődéknél hogy ideiglenes lakcímként bejelentkezhetsz-e hozzájuk. Ha nem akkor bérelj egy közeli postán egy postafiókot és mindenhol azt add meg értesítési/levelezési címnek (így se az orvosi, jogi, hivatalos levelek, se a magán levelezésed nem fog a szüleid kezébe jutni) Így tudsz munkát is vállalni, nem csak alkalmit.

A névváltoztatáshoz:

Nem tudom hogy adtál-e be kérvényt a jogi nem- és névváltoztatás miatt. Ha igen és azt még 2020.05.29. (33-as paragrafus) előtt akkor van egy jó hírem: Bírói kezdeményezésre, az Alkotmánybíróság a jogszabály visszamenőleges alkalmazását megsemmisítette, így a jogszabály hatályba lépése előtt indított ügyekben már nem alkalmazhatják azt. Persze ekkor sem könnyű, pereskedni kell érte, nekem is a harmadik perem zajlik éppen ez miatt(az első kettőt megnyertem).

Ha te nem adtál be ilyen kérvényt, akkor se add fel a reményt, egy másik bírói kezdeményezés nyomán a teljes jogszabály az Alkotmánybíróság előtt van normakontroll eljárás miatt.

Az itteni negatív beszólogatásokkal meg ne foglalkozz. Nem érzik és nem értik azt amin mi átmentünk és átmegyünk nap mint nap. Csak azt tudják ismételni amit valahol olvastak vagy hallottak a témát illetően. Egyből "szakértőnek" hiszik magukat annak ellenére hogy ők nem érintettek és valószínű még csak nem is ismernek transznemű személyt, de ennek ellenére még a velünk foglalkozó szakembereknél is kompetensebbnek tartják magukat.

Ha van bármi kérdésed amiben úgy gondolod, hogy segíteni tudnék, írj nyugodtan privátot.

Üdv

Niki

2021. aug. 13. 08:48
 20/35 anonim ***** válasza:
66%

Emberek, Niki elmebeteg. Nagyon nem kéne ráhallgatni. Vagy csak egy troll:

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__11..

Ezt itt olvassátok el. Nagyon gáz.

2021. aug. 13. 12:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!