Tamogatnatok egy kockazat alapu egeszsegugyi rendszerre valo atterest?
#30: Kicsit eltertunk a targytol, de mindegy. Amit irsz, az nem csupan demotivalo, hanem egeszsegkarosito is egyben (mentalisan, amit a fizikai egeszsegkarosodas kovet). Ne gondold, hogy en nem tapasztalom ezt. Nem tudom dolgoztal vagy tanultal-e valaha hosszabb ideig egy mas mentalitasu tarsadalomban. En igen es a kornyezetemben is joparan. Mikor hazajottem tele voltam energiaval, tenni akarassal es optimizmussal, ami szepen lassan elparolgott, mintha sosem lett volna. Ugyanezt lattam szamos kollegam eseteben. Szamos jobb sorsra erdemes, tobbre kepes ember valt kozepszeru, kedvetlen, motivalatlan "atlagmagyarra" (elnezest a kifejezesert), aki megbanta, hogy hazajott, de mar nem erzett eleg erot arra, hogy elmenjen
es ujrakezdje. Es ez az a pont, ahova en nem akarok eljutni. Nekem is nehez itt, de a korulmenyek nem fognak valtozni, ha nem probalok valtoztatni rajtuk. Marmint azon, amin tudok. Amin nem, ahhoz vagy alkalmazkodom es kihozom a legjobbat a belole, vagy kilepek, de semmikepp nem engedem, hogy egy helyzet feloroljon. En nem akarlak bantani,lehet durvan hangzik, de senki nem fogja megtenni erted azt, amit te sem teszel meg magadert. Az eleted pedig elmulik. Ha van celod es az alaphozzaallasod az, hogy a hogyant keresed, nem a miertet boncolgatod, az sokat segit (azert nem megy mert...helyett ugy lehetne, hogy...). Megoldasokat a kifogasok helyett.
A legtobb ember nyilvan nem valaszthatja meg a munkatarsait, oket el kell viselni, a baratait azonban igen. A toxikus embereket pedig ki kell iktatni az ember eletebol, en legalabbis nem pazarlok idot energiavampirokra. Ehhez el kell jutni az onbecsules egy szintjere (lehet nincs igazam, de szerintem sok ember nem becsuli magat es az emiatt erzett frusztraciot masokon tolti ki, ami egy lefele tarto spiralba vezet). Ebbol kell kiszallni.
#32: A felelossegvallalast, arrol szol a kerdes. Nem akarom ujra leirni, mar irtam korabban: a kivetelek altalanoskent valo feltuntetese egy nepszeru kifogas. Az pedig, hogy nem vagyunk egyformak szamomra egyaltalan nem meglepo, ezt el kell fogadni es nem kifogaskent hasznalni, fokent nem civilizacios betegsegekre peldakent citalni. Nem telt el annyi ido a civilizacios betegsegek elterjedese ota, hogy a genetikat okkent lehetne megnevezni.
Tovabba, en sehol nem irtam, hogy kizarolag suly alapjan szelektalnek. A mozgasszegeny eletmod, nem megfelelo taplalkozas egeszsegre gyakorolt hatasai egeszen koran felfedezhetok, meg mielott az masok szamara szemmel is lathato lenne. Lasd peldaul a type 2 diabetest, amit 30 eve meg idoskori cukorbetegsegnek neveztek, ma ez az elnevezes aligha allna meg a helyet.
Lehetne osztonzoket is rakni a rendszerbe. Mondjuk a sporttevekenyseg koltsegei levonhatok a befizetett jarulekbol (azt hiszem Nemetorszagban van hasonlo).
"Nem telt el annyi ido a civilizacios betegsegek elterjedese ota, hogy a genetikat okkent lehetne megnevezni."
Azt ugye tudod, hogy egy betegségnek attól még lehet genetikai oka, csak mert nem olyan régen jelent meg. A civilizációs betegségek zöme azért létezik, mert az emberi szervezetet nem olyan életre tervezték, ahol az idő zömét zárt terekben tölti, kevesebbet mozog és nagy mennyiségben állt rendelkezésre cukrokban, zsírban és kalóriákban gazdag ételek. És a születéskor várható élettartam is kitolódott. Az, hogy minden felelősséget rátolunk az egyénre abból, amit a civilizáció hozott el, miközben mindannyian büszkék vagyunk arra, amit a civilizáció javított az életünkön egy kicsit képmutató dolog.
"Nem akarom ujra leirni, mar irtam korabban: a kivetelek altalanoskent valo feltuntetese egy nepszeru kifogas."
Csakhogy rahedli ilyen kivétel van! Te leáltalánosítottad, hogy aki vékony, az felelősségteljes, aki nem, az meg nem. Számos olyan kárvallottja lenne a rendszernek, akik igenis figyelnek magukra, meg olyan is, aki egyszerűen a pénzhiány és/vagy a leterheltség miatt nem tud többet tenni a kinézetéért. Közben meg sok olyan, aki semmit se tesz, de vékony, így csak nyerne a dolgon. Mielőtt még belekötnél, én ez utóbbiba tartozom, sosem kellett az étkezésre figyelnem ahhoz, hogy vékony legyek, világ életemben 17-20 közötti testtömegindex-szel rendelkeztem, s nem vagyok már fiatal se.
Kifogásokról meg annyit, hogy volt pár éve egy nő, aki szintén ilyesmiről posztolt, hogy mindenkinek lenne rá ideje, hogy mozogjon, tornázzon, s bikinibody-t elérje. Akkor sokan kiakadtak rá, nem igazán értettem, majd pár évre rá elvált, s neki sem ment az, ami korábban.
Ha mindenre rávágod, hogy kifogás, az ugyanúgy csak egy kifogás arra, hogy ne kelljen foglalkozni a problémákkal. Egyszer belefutottam egy kutyakozmetikás versenybe, ott is ezzel hurrogták le az egyik versenyzőt, aki nem tudta teljesen megszárítani és befejezni a kutyáját, pedig teljesen reális érv volt, hogy míg ő masztiff-fal dolgozott, addig a többieknek kistestű kutyáik voltak. Ezzel semmi segítséget nem nyújtanak, csak teljesen kizárják a másikat.
Nagybátyámnak is kettes típusú diabétesze van négy éves korától, sose volt túlsúlyos, csak ugye genetika.
Az nem segítség, ha minden problémáért az embert teszed felelőssé, s semmilyen segítséget nem nyújtasz neki, csak lehurrogod a problémáit. Annyira kontraproduktív az ilyen, hogy ront is még a helyzeten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!