Jogszerűen lettek elküldve az emberek, ha egyből perelnek az elbocsátás miatt?
Január óta 5 ember lett elküldve, az 5ből 4 perre vitte az elbocsátásának ügyét.
Az 5. se garantált hogy nem viszi.
Vajon mind jogszerűtlenül lett elküldve, ezért perelnek?
hát világos hogy ez kevés infó, de azért érdekes elbocsátások azok hogy jön egy új főnök és a régi gárda emberei hogyhogy nem egymás után kerülnek lapátra és jönnek az új, persze az új főnök által hozott "csodaemberek".
nem kicsit átlátszó.
Általában nem jogszerűen vannak elküldve az emberek csak nincsenek tisztában a jogaikkal. Kirugni embert minimum 2 írásbeli maradandó figyelmeztetés után lehet csak. Ha ez nincs meg akkor tuti a munkaügyi per megnyerése.
Ezért a legtöbb embert közös megegyezéssel szokták kitenni ami mivel hirtelen történik előjel nélkül, ezért az elbocsátott köpni nyelni nem tud sem belegondolni hogy "hoppá stimmel ez?", Fenyegetik azzal,hogyha nem írja alá akkor benne lesz a papírjaiban hogy nem végezte jól a munkáját, ami egy blöff. Nyomást gyakorolnak rá.
Így az emberke aláírja akkor is ha csak plusz egy havi fizetést kap még, pedig többet is kaphatna,hiszen ő van a nyerő pozícióban alkudozhatna, mondhatná hogy bocsi most nem írja alá majd elgondolkozik rajta. Még trollkodhatna is. aztán napokkal később visszatérhet ne is mondhatná hogy hát ő inkább fél évnyi fizetést kér, különben nem írja alá, aztán erre mond valamit a munkáltató és eljuthatnak valami közös megegyezésre.
Szóval nem szabad ijedtségben rögtön aláírni. Gondolkodni kell kérdezni hozzáértő ismerősöket.
“ Kirugni embert minimum 2 írásbeli maradandó figyelmeztetés után lehet csak. ”
Én ilyet nem olvastam az MTben
Inkább ne adj munkajogi tanácsot, mert amit írtál abból kb. semmi nem igaz.
3., az a baj ezzel, hogy lehet megvannak a jogok, de ha olyan pozicióban van az illető (tehát nem gyári munkás) akkor fenyegetőzhet, ellenkezhet meg viheti perre a dolgot, de sajnos azt éri el, hogy alá vágnak, rossz hírét keltik, máshova nem veszik fel... és munka nélkül nem tud megélni a tárgyalás végéig meg nyilván utána is a pénz egyszer elfogy...
Én is ismertem olyan kolegát akit az előző helyéről hasonlóképp küldtek el, jött egy új főnök, a régiek mentek, jöttek a haverok...
Ilyen helyzetben ha meg van a 3 éve, akkor végkielégítés jár, semmi több... habár ezt is megszokták úgy kerülni, hogy nem küldik el a dolgozót hanem olyan méltatlan helyzetbe hozzák, hogy maga mondd fel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!