Mi értelme van az kijárás időbeni korlátozásának? Így inkább fajlagosan több emberi találkozás van, nem? Több ember van együtt, egy légtérben, ráadásul a rendelet miatt gyakran a megengedettnél jóval gyorsabban vezetnek az autóval közlekedők.
Én mondjuk tapasztalom, hogy néhány üzletben tömegnyomor van zárás előtt. A kérdezőnek annyiból igaza van, hogy (kicsit vagy nagyon, de) besűrűsödnek a munkából hazafelé bevásárló emberek.
Szerintem elég lenne a kocsmák (stb.) nyitvatartását korlátozni, de amúgy éjjel nincs akkor tömeg az utcákon, hogy fontosabb legyen a kijárási tilalom, mint a nappali kijárási korlátozás. (Ugyanis ez utóbbi most nincs, pedig tavasszal annak legalább volt értelme.)
"A razziákat a büntetések pont fedeznék, erre nem válaszoltam."
Nem tudom, mit szólnál hozzá, ha a saját magánlakásodban becsöngetgetnének esténként a rendőrök, hogy bocsi, csak jöttünk megnézni, nem jöttek-e össze itt tucatnyian vedelni.
Még akkor is jogosan háborodnál fel, ha amúgy normál időkben kocsmát üzemeltetsz.
Nem gondolod, hogy a közterületi ellenőrzés egyszerűbb, jogokat nem sértőbb és könnyebben kivitelezhető?
Tehát olcsóbb is?
Ahhoz csak ugyanolyan járőrözés kell, mint akkor, amikor nincs covid-helyzet.
Többször nem fogom ismételni magam, most utoljára: kitaláltál valamit, fejedbe vetted és erőlködsz utólag az érvgyűjtésen.
Mivel makacsul kapaszkodsz az ellenérvek ellenére a véleményedbe, láthatóan nem célod a valódi válasz megkapása, csak bólogatást vársz, nem érdemes folytatni.
"Én mondjuk tapasztalom, hogy néhány üzletben tömegnyomor van zárás előtt."
Másodpercig nem kétlem, hogy van ilyen.
"besűrűsödnek a munkából hazafelé bevásárló emberek."
Nem azok. Sehol, semmilyen műszak nem úgy ér véget, hogy pont este 8 előtt kéne bevásárolni.
Az ok bizonyára túlnyomó többségében az utolsó pillanatra hagyás.
Nem feltétlenül azért ,mert az emberek hülyék, hanem mert sok még képtelen volt beállni az új napirendre, amivel optimálisan tud elintézni mindent ilyenkor is, a megszokások erősebbek.
"de amúgy éjjel nincs akkor tömeg az utcákon,.."
Hát épen ez az, ha pedig éjjel nem nyüzsög a nép, akkor nem is szorul sok plusz ember a nappali időszakba.
"...hogy fontosabb legyen a kijárási tilalom, mint a nappali kijárási korlátozás."
Gondold el, az mit sűrítene a szabad időszak embertömegén.
"ez utóbbi most nincs, pedig tavasszal annak legalább volt értelme"
Abban egyetértek, hogy hiányolom én is az idősek és fiatalok ilyetén szétválasztását, hiszen a fiatalabb korosztály már csak a mobilitása, iskola, munkahely miatt is súlyosabb potenciális vírushordozó, mint az öregek egymás közt.
Gyanítom, hogy a mostani korlátozás is, mint mind, egy pengeélen egyensúlyozó optimum akar lenni a társadalmi tolerálhatóság és a hatékonyság közt. Gondolom ami a tavaszitól eltér, az éppen az akkori tapasztalatok, akár itteni, akár más országi, alapján valószínűleg nem hozta azt a hatékonyságot, amit most itt én vagy te logikusnak tartanánk.
A tökéletes megoldás a vírus ellen az lenne, ha mindenki egész nap a négy fala közt ülne otthon és közszervek gondoskodnának a vészhelyzeti ellátásról. Ezzel a módszerrel egy hónap alatt volt covid, nincs covid. Már ha mindenhol egyszerre megcsinálják.
Csak elgondolható, ez mit tenne a gazdasággal, államkasszával stb.
Olyan nemzetközi helyzetet csinálna, mint egy világháború, leszámítva a romeltakarítást.
Nincs tökéletes megoldás, csak olyan van, ami ilyen vagy olyan szempontból jobb, vagy épp mindegyiknek összességében a legkevésbé rossz.
És mivel a mai helyzet történelmileg példátlan, biztos, hogy a megoldási módszer is lehetne jobb megfelelő tudás, tapasztalat birtokában. Ami nincs.
De akik erről most döntenek, még nekik mindig több van, mint nekünk, laikusoknak.
Megjegyezném annak, aki olyan korlátolt, hogy azért pontoz lefelé, mert neki személy szerint nem tetszik, hogy nem mehet ki, képzeld, nekem sem tetszik.
Senkinek sem tetszik.
De nem azért van, hogy tetsszen.
Hanem azért, hogy ne rokkanjunk bele, személyesen, család méretben és társadalomként se.
Aki ezt nem képes felfogni, arra szíven szerint azt mondanám, hagyjuk, hogy a természetes szelekció végezze a dolgát, vagyis aki hülye, haljon csak bele.
Csakhogy ez egy fertőzés és a hülye magával rántja az ártatlant is.
Wadmalac: iszonyú sok kérdés alatt hőzöngenek a szokásos egybitesek. Nem képesek felfogni, hogy indokoltak a korlátozások.
De odáig sem terjed a gondolkodásuk, hogy mi lenne, ha szabad útja lenne a fertőzésnek.... Hová tennék a betegeket? Hiszen a kórházak férőhelyei erősen korlátozottak! Nem is beszélve a kórházi személyzetről. Mi lenne a kórházi ápolásra szoruló emberekkel? Kitörne a forradalom, ha triázsolás lenne...
Hozzátennék még valamit és nem kizárt, hogy ez a legfontosabb összetevő.
Emlékszik bárki hasonló kijárási tilalomra?
Szerintem '56 óta nem volt hasonló.
És ennek a pszichikai hatása talán fontosabb, mint a fizikális.
Az, hogy az emberek emiatt jobban érzik, hogy mindez nem kamu, tényleg baj van. Minimum tudat alatt hozzájárul ahhoz, hogy az emberek érzik, nagy általánosan is ez most nem a szokásos világ.
És ha nem is ér mást, csak annyit, hogy emiatt az emberek nappal is komolyabban veszik a védelmi előírásokat, jobban betartják a szabályokat, máris van haszna és eredménye, ami jelen esetben emberéletekben számszerűsíthető.
Persze ezt a hatást nem fogod a médiában elismerten látni, hiszen az tönkre tenné a működő placébó-hatást.
#22:
Azért látni az evolúcióját a dolgoknak.
Az év elején még mi volt a "trendi" kételkedés?
Az, hogy nincs is vírus, ha van is, ez csak egy xar influenza, nincs is baj meg az 5G csinája és sok más marhaság, a lényeg az volt, hogy nincs halálos vírusveszély.
Most lassan ezek a hangok csillapulnak, aki akkor ezen pattogott, az most kénytelen egy-egy rendelkezésen vagy éppen a vakcinában kételkedve fókuszáltan pattogni, mert a vírushelyzeten már hitelesen nem tud, túl sokan látják már, hogy igenis baj van.
A rendelkezéseken pattogás már nem olyan közveszélyes.
Morognak, okoskodnak, de betartják, csak az egójuk nem viseli el, hogy ne fortyogjanak legalább.
Sajnos a vakcinaellenes új trend szintén veszélyes, de majd ez is elkussol, mikor már a hatásosságnak látható nyoma lesz.
Azt hiába várjuk, hogy bárki ki fog álli és elmondja, bocs mindenki, hülye voltam. Helyette majd találnak más vesszőparipát, nem tanulva az előzőkből.
Ezzel nincs mit tenni.
" Az éjszakai kijárási korlátozás valószínűleg más miatt van."
Más miatt, mint? Mi helyett más miatt?
Éppen most írta ki valami idióta a rpvokációs kérdést, hogy mitől fertőz jobban éjjel.
"valószínű titkosított akta lesz szerintem"
Hurrá, éljen az újabb konteó, misztikus titok miatt van az éjjeli kijárási tilalom.
Mondjuk vámpír meg vérfarkas ellen.
Miért kell ez?
Mért kell mindenbe misztikus marhaságokat belemagyarázni?
Ennyire nincs életetek, hogy ez kell unalom ellen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!