Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez bűncselekmény vagy szabálys...

Ez bűncselekmény vagy szabálysértés?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az történt ma velem, hogy vettem egy szupermarketben két ugyanolyan terméket összesen 300 forint értékben. De miután kifizettem, csak akkor vettem észre, hogy a mai napig (december 22.) őrzi csak meg a minőségét. Visszamentem blokkal, és kértem, hogy cseréljék ki olyanra, aminek későbbi a lejárata. De megtagadták ezt arra hivatkozva, hogy a mai napon még fogyasztható. Eljöttem, de támadt egy ötletem, bementem ugyanennek a cégnek egy másik szupermarketébe, befele menet megmutattam az őrnek, hogy van nálam két termék, majd bementem, és kicseréltem teljesen ugyanolyan, de később lejáró termékre. Majd kifele menet megint megmutattam, a táskámat és a blokkot, és eljöttem.

Elkövettem ezzel valamit?

Köszönöm a válaszokat!

2019. dec. 22. 18:20
1 2 3 4 5 6
 51/55 anonim ***** válasza:
11%
Ugyanannak a cégnek az emblémája alatt dolgoznak?
2019. dec. 23. 17:18
 52/55 Micimacko67 ***** válasza:
88%

51-es, szerinted egy adott üzletlánc miskolci alkalmazottja felelős egy soproni üzletben történtek miatt?

Persze ez így sarkosított példa...

2019. dec. 23. 18:58
 53/55 anonim ***** válasza:
83%

"Ugyanannak a cégnek az emblémája alatt dolgoznak?"

Attól még két teljesen külön üzlet, hogy a tulajdonos ugyanaz. Külön elszámolás, külön felelősség. Az teljesen mindegy, hogy az adott cég másik üzletében vette-e, vagy máshol, ez bizony szabálysértés, mert a második üzletet megkárosította. A kár akkor realizálódik, ha a fogyasztóvédelem kiszabja a büntetést holnap a lejárt termék miatt.

Az ne zavarjon meg, hogy csak 150 Ft-ról van szó. Az más lenne, ha az egyik üzletből kivinnénk 5 M értékű másnap lejáró terméket, és átcserélnénk a másik üzletben későbbi lejáratúra? A másnap lejárósok túlnyomó részét nem lehetne eladni, lenne mondjuk az adott üzletnek 4,8 M kára. Amiért az ottani dolgozók tartoznának felelősséggel. A kettő ugyanaz, csak az érték különbözik.

Nem tudom, milyen cég volt, de pl. a CBA nem is egy cég, hanem franchise, azaz külön cégek azonos név alatt.

A szabálysértésnek nincs alsó értékhatára, tehát a 150 Ft-ra is vonatkozik. Attól függetlenül, hogy nem lehet bizonyítani a dolgot, hacsak nem sikerült olyan jó felvételeket készíteni a cseréről, de annak kb. 0 a valószínűsége, akárcsak annak, hogy valaki végignézegetné a felvételeket. Ilyen alapon az emberölés is csak akkor bűn, ha rád tudják bizonyítani.

Jó esély van arra is, hogy a második boltban már valaki meg is vette azt a kicserélt terméket, amit a kérdező a zsebében összenyomorgatott, tehát azóta egy másik gyanútlan vásárló szidja a tettes anyukáját.

2019. dec. 23. 19:27
 54/55 anonim ***** válasza:
51-es, de azért el kell ismernem, van igazság abban, amit írsz.
2019. dec. 23. 19:34
 55/55 anonim ***** válasza:
100%
Osztom azt a véleményt, hogy ha észrevették volna a cserét, abban az esetben tetten érik a kérdezőt, és nem hagyják elmenni. Így térül meg a kár, és így lehetne legkönnyebben eljárást indítani. Utólag már nehéz bármit is bizonyítani. Azt én sem tartom valószínűnek, hogy végignézzék 50+ kamera 12-24 órás felvételeit háromszáz forint miatt.
2019. dec. 23. 19:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!