Ez bűncselekmény vagy szabálysértés?
Sziasztok!
Az történt ma velem, hogy vettem egy szupermarketben két ugyanolyan terméket összesen 300 forint értékben. De miután kifizettem, csak akkor vettem észre, hogy a mai napig (december 22.) őrzi csak meg a minőségét. Visszamentem blokkal, és kértem, hogy cseréljék ki olyanra, aminek későbbi a lejárata. De megtagadták ezt arra hivatkozva, hogy a mai napon még fogyasztható. Eljöttem, de támadt egy ötletem, bementem ugyanennek a cégnek egy másik szupermarketébe, befele menet megmutattam az őrnek, hogy van nálam két termék, majd bementem, és kicseréltem teljesen ugyanolyan, de később lejáró termékre. Majd kifele menet megint megmutattam, a táskámat és a blokkot, és eljöttem.
Elkövettem ezzel valamit?
Köszönöm a válaszokat!
51-es, szerinted egy adott üzletlánc miskolci alkalmazottja felelős egy soproni üzletben történtek miatt?
Persze ez így sarkosított példa...
"Ugyanannak a cégnek az emblémája alatt dolgoznak?"
Attól még két teljesen külön üzlet, hogy a tulajdonos ugyanaz. Külön elszámolás, külön felelősség. Az teljesen mindegy, hogy az adott cég másik üzletében vette-e, vagy máshol, ez bizony szabálysértés, mert a második üzletet megkárosította. A kár akkor realizálódik, ha a fogyasztóvédelem kiszabja a büntetést holnap a lejárt termék miatt.
Az ne zavarjon meg, hogy csak 150 Ft-ról van szó. Az más lenne, ha az egyik üzletből kivinnénk 5 M értékű másnap lejáró terméket, és átcserélnénk a másik üzletben későbbi lejáratúra? A másnap lejárósok túlnyomó részét nem lehetne eladni, lenne mondjuk az adott üzletnek 4,8 M kára. Amiért az ottani dolgozók tartoznának felelősséggel. A kettő ugyanaz, csak az érték különbözik.
Nem tudom, milyen cég volt, de pl. a CBA nem is egy cég, hanem franchise, azaz külön cégek azonos név alatt.
A szabálysértésnek nincs alsó értékhatára, tehát a 150 Ft-ra is vonatkozik. Attól függetlenül, hogy nem lehet bizonyítani a dolgot, hacsak nem sikerült olyan jó felvételeket készíteni a cseréről, de annak kb. 0 a valószínűsége, akárcsak annak, hogy valaki végignézegetné a felvételeket. Ilyen alapon az emberölés is csak akkor bűn, ha rád tudják bizonyítani.
Jó esély van arra is, hogy a második boltban már valaki meg is vette azt a kicserélt terméket, amit a kérdező a zsebében összenyomorgatott, tehát azóta egy másik gyanútlan vásárló szidja a tettes anyukáját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!