Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki örököl utánam?

Ki örököl utánam?

Figyelt kérdés

Pár szóban a helyzet: párommal 24 éve együtt, neki volt két kisgyereke, közös nincs. Felneveltünk őket, sajátként szeretem őket. 2010-ben kiköltöztünk Angliába, azóta itt vettünk egy 5 szobás házat, van két szép kocsink. A ház az én nevemen van, mert az én fizetésem volt az alapja a hitelnek. Pár év és kifizetjük a házat.

Kérdés: a párom azon izgul, hogy ha meghalok, akkor nem a mostoha gyermekeim (és ő) fognak örökölni, hanem a Magyarországon hagyott oldalági rokonaim, szüleim, testvéreim és azok gyermekei. Emiatt itt írtam egy hivatalos végrendeletet, amely ügyvédnél van letétben, amelyben természetesen mindent a mostani családomra hagyok. De a párom szerint ez nem elég, megjelenhetnek a magyar rokonok és örökölnek majd.

Vagyis akkor elég a végrendelet (hiszen azért van kitalálva , hogy az örökhagyó rendelkezzen benne) vagy reális veszély, hogy megjelennek a magyar rokonok a részükért? Mi lenne a tuti megoldás?

2019. szept. 20. 14:05
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
#9 Ha lenne saját gyereke, akkor nem hagyhatna még végrendelettel sem mindent másokra. A gyerekek akkor is örökölnek "köteles részt". Ez alól csak az a kivétel, ha hivatalosan előtte kitagadta a gyerekeit és így azok méltatlanná váltak az örökségre. De ennek a kitagadásnak csak nagyon súlyos esetekben van realitása, ha mondjuk a szülő életére törtek vagy megpróbálták kisemmizni stb.
2019. szept. 20. 16:17
 12/21 anonim ***** válasza:
71%
Szülőknek nem jár köteles rész az angol kastélyból?
2019. szept. 20. 16:27
 13/21 anonim ***** válasza:
31%

Itt most az Angliában levő ingatlanról, és az ott vásárolt autóról, egyebekről van szó.

Szerintem ismerni kellene az odakinti öröklési jogot is, mert meglehet, hogy teljesen más, mint az itteni. Sőt, egész biztos.

2019. szept. 20. 16:54
 14/21 A kérdező kommentje:
Köszönök minden választ. Akkor a helyzet kaotikusabb, mint gondoltam, mert kérdés, hogy ránk a magyar (mint állampolgár) vagy az angol (mint itt levő érték) vonatkozik. Hol lesz a hagyatéki tárgyalásom? Arról kit értesítenek? Mert ha a magyarokat otthon nem, akkor nem is fognak tudni semmiről. De nem vagyok angol állampolgár, csak itt élek és dolgozok. Csak még több lett a kérdés.
2019. szept. 20. 19:19
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Az egésznek az a lényege, ahogy már korábban is írtam, hogy a magyar törvények értelmében a le- és felmenők (azaz a gyerekek és a szülők) egyenlő elbírálás alá esnek. Tehát ellenkező tartalmú végrendelet esetén is jár nekik a kötelesrész. A testvérek, nagynénik, nagybácsik, ángyok oldalági rokonok, végrendelet esetén nem kapnak semmit.

Nem tudom, hogy milyen a viszonyod a szüleiddel, én speciel biztos vagyok benne, hogy az enyémek tiszteletben tartanák az akaratomat és 70+ évesen nem állnának le pereskedni azzal, akivel 30-40 évet leéltem, mert gondolom nem holnap készülsz meghalni.

2019. szept. 20. 19:36
 16/21 anonim ***** válasza:
53%
Ha tudtatok venni kint házat, nehogy már az az 1200 font vágjon földhöz, amivel megszerezhetnéd a brit állampolgárságot.
2019. szept. 20. 20:49
 17/21 A kérdező kommentje:
Na most esett be az eső, kedves előző előtti. Azt írtad, hogy a szülőnek is jár a kötelesrész. Ezt eddig senki nem írta. Vagyis most ismét teljes a káosz, mindenféle választ kaptam erre is, arra is. Vagyis szerinted hiába írok végrendeletet, akkor azzal kitörölheti a fenekét a párom, mert úgyis jár a kötelesrész? Akkor mi a végrendelet értelme?
2019. szept. 20. 21:03
 18/21 anonim ***** válasza:
65%

A végrendelet értelme, hogy annak juttatod a javát, aki egyébként semmit nem kapna.

De most komolyan!

Nyilván nem te vagy az egyetlen magyar (vagy egyéb náció) a világon, akinek külföldi ingatlana van, tehát biztos, hogy egy megfelelő ügyvédnek ez nem jelenthet problémát.

2019. szept. 21. 08:23
 19/21 A kérdező kommentje:
De én tisztázni szeretném a helyzetet előre, nem ügyvédhez szaladgálni és fizetni nekik feneketlenül. És melyikhez? Angolhoz vagy magyarhoz? Melyik öröklési törvények vonatkoznak ránk? Azért tettem fel a kérdést, hogy járt-e már így valaki, vagyis tapasztalatot szerettem volna a találgatás meg a menj ügyvédhez szöveg helyett. Nyilván magamtól is van annyi eszem, hogy nem lakatoshoz megyek az ilyen kérdéssel, de bíztam a GYK közösségében.
2019. szept. 21. 11:23
 20/21 anonim ***** válasza:
31%
Rosszul tetted. Ide csak szórakozni járnak sokan.
2019. szept. 21. 13:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!