Ki örököl utánam?
Pár szóban a helyzet: párommal 24 éve együtt, neki volt két kisgyereke, közös nincs. Felneveltünk őket, sajátként szeretem őket. 2010-ben kiköltöztünk Angliába, azóta itt vettünk egy 5 szobás házat, van két szép kocsink. A ház az én nevemen van, mert az én fizetésem volt az alapja a hitelnek. Pár év és kifizetjük a házat.
Kérdés: a párom azon izgul, hogy ha meghalok, akkor nem a mostoha gyermekeim (és ő) fognak örökölni, hanem a Magyarországon hagyott oldalági rokonaim, szüleim, testvéreim és azok gyermekei. Emiatt itt írtam egy hivatalos végrendeletet, amely ügyvédnél van letétben, amelyben természetesen mindent a mostani családomra hagyok. De a párom szerint ez nem elég, megjelenhetnek a magyar rokonok és örökölnek majd.
Vagyis akkor elég a végrendelet (hiszen azért van kitalálva , hogy az örökhagyó rendelkezzen benne) vagy reális veszély, hogy megjelennek a magyar rokonok a részükért? Mi lenne a tuti megoldás?

Itt most az Angliában levő ingatlanról, és az ott vásárolt autóról, egyebekről van szó.
Szerintem ismerni kellene az odakinti öröklési jogot is, mert meglehet, hogy teljesen más, mint az itteni. Sőt, egész biztos.

Az egésznek az a lényege, ahogy már korábban is írtam, hogy a magyar törvények értelmében a le- és felmenők (azaz a gyerekek és a szülők) egyenlő elbírálás alá esnek. Tehát ellenkező tartalmú végrendelet esetén is jár nekik a kötelesrész. A testvérek, nagynénik, nagybácsik, ángyok oldalági rokonok, végrendelet esetén nem kapnak semmit.
Nem tudom, hogy milyen a viszonyod a szüleiddel, én speciel biztos vagyok benne, hogy az enyémek tiszteletben tartanák az akaratomat és 70+ évesen nem állnának le pereskedni azzal, akivel 30-40 évet leéltem, mert gondolom nem holnap készülsz meghalni.

A végrendelet értelme, hogy annak juttatod a javát, aki egyébként semmit nem kapna.
De most komolyan!
Nyilván nem te vagy az egyetlen magyar (vagy egyéb náció) a világon, akinek külföldi ingatlana van, tehát biztos, hogy egy megfelelő ügyvédnek ez nem jelenthet problémát.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!