Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki örököl utánam?

Ki örököl utánam?

Figyelt kérdés

Pár szóban a helyzet: párommal 24 éve együtt, neki volt két kisgyereke, közös nincs. Felneveltünk őket, sajátként szeretem őket. 2010-ben kiköltöztünk Angliába, azóta itt vettünk egy 5 szobás házat, van két szép kocsink. A ház az én nevemen van, mert az én fizetésem volt az alapja a hitelnek. Pár év és kifizetjük a házat.

Kérdés: a párom azon izgul, hogy ha meghalok, akkor nem a mostoha gyermekeim (és ő) fognak örökölni, hanem a Magyarországon hagyott oldalági rokonaim, szüleim, testvéreim és azok gyermekei. Emiatt itt írtam egy hivatalos végrendeletet, amely ügyvédnél van letétben, amelyben természetesen mindent a mostani családomra hagyok. De a párom szerint ez nem elég, megjelenhetnek a magyar rokonok és örökölnek majd.

Vagyis akkor elég a végrendelet (hiszen azért van kitalálva , hogy az örökhagyó rendelkezzen benne) vagy reális veszély, hogy megjelennek a magyar rokonok a részükért? Mi lenne a tuti megoldás?

2019. szept. 20. 14:05
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Elég a végrendelet.
2019. szept. 20. 14:11
 2/21 anonim ***** válasza:
65%
Nem kell aggódnia, a feleséged örököl mindent.
2019. szept. 20. 14:12
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

A magyar törvények szerint a végrendeletben foglaltak az érvényesek. Esetleg a szüleid lehetnek kérdésesek, mert ők nem oldalági rokonok, hanem a felmenőid, egyenlő jogokkal, mintha gyerekeid lennének. Az oldalágiak nem játszanak, végrendelet esetén.

De ha angol állampolgár vagy, angliai ingatlannal, akkor az angliai törvények vonatkoznak rád, azokat meg egy helyi ügyvéddel kellene átbeszélned!

2019. szept. 20. 14:13
 4/21 anonim ***** válasza:
15%
Nem örökölhetnek az igazi anyjuk után?
2019. szept. 20. 14:15
 5/21 anonim ***** válasza:
68%
Ha a feleséged, ő örököl. Ha nem, akkor neccesebb, de van megoldás: vedd feleségül!
2019. szept. 20. 14:15
 6/21 A kérdező kommentje:
Pont ez a necc: nem a feleségem, csak a párom. Nem hivatalos élettársam. Pont arra született a kérdés, hogy elég a végrendelet, vagy el kell vennem? (Nem az akarat a baj, hanem az angol környezet, az idegen szokások, stb...)
2019. szept. 20. 14:39
 7/21 anonim ***** válasza:
31%

Kössetek házasságot és onnantól kezdve minden a párodé lesz. A végrendelet az Magyarországon bőven elég ha a végrendeletbe meg van határozva hogy ki fog örökölni, még azt is meglehet hogy ki milyen arányban örököljön. Odakint hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban azt így nem tudom, de legjobb lenne az ügyvédet megkérdezni, illetve egy magyar ügyvéddel is konzultáljatok hogy ilyen esetben mit lehet tenni, mert lehet hogy kell végrendelet Magyarországon is hogy ne az egyenesági rokonok örököljenek hanem csak a párod.

De én azt mondom legjobb a házasság erre, egyszerű papír legyen róla, legyen egy polgári ha nem akartok nagy dolgot csinálni, és onnantól kezdve mint házastárs csak ő fog örökölni amiről már ő eldöntheti hogy tovább adja a gyerekeinek vagy sem ez már akkor az ő dolga lesz amihez meglesz minden joga. Vagy a legtisztább az ha a párod nevére is ráíratod a házat hogy ketten vagytok a tulajdonosok, az hogy még fizettek rá pár évig nem tudom mennyire megoldható ebben az esetben az hogy az ő nevére iratni a felét, de ha van rá lehetőség akkor tegyétek meg, ha nincs akkor marad a házasság hogy akkor automatikusan közös vagyon lesz és ha veled történik valami akkor automatikusan övé lesz minden és akkor nem kell a végrendelettel szenvedni hogy mi merre hány méter stb...

Ha van végrendelet akkor az örököl aki bele van írva. Nem kell más, az egyenesági rokon akár szülő vagy nagyszülő vagy testvér, nyilván elsősorban a szülők örökölnek, de ha ők már meghalnak és maradnak a testvérek akkor ők örökölnek, ha nincs végrendelet. Ha van végrendelet akkor az örököl aki bele van írva, de ha ennyire bizonytalan a dolog akkor beszéljetek a helyi ügyvéddel, illetve egy magyarországi ügyvéddel is hogy ilyen esetben mi lesz érvényben.

2019. szept. 20. 14:42
 8/21 anonim ***** válasza:
100%
Az új örökösödési törvénynél, ha nincs gyermek, akkor az elhunyt szülei is örökölnek. Végrendelet ezt szvsz felülírja, mivel az a papír nélküli öröklésre vonatkozik. Köteles részért leszármazó tudna perelni, akit a végrendelet kizár; de itt olyan nincs.
2019. szept. 20. 15:01
 9/21 anonim ***** válasza:
74%
Elég a végrendelet, különösen, ha ügyvéddel csináltattad meg. Akár az utcasarkon lakó idegenre is hagyhatod ha úgy rendelkezel.
2019. szept. 20. 15:03
 10/21 anonim ***** válasza:
24%
Dumáljátok már rá a házasságra, meg hogy mindent írasson a párjára, aztán ha beüt valami prücök - láttunk már ilyet! - akkor gondolom költözhet hozzátok!
2019. szept. 20. 15:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!