Dohányzás a közterületen. Minden területnek van páros páratlan száma. Az egyik a szivóké a másik a nem szivóké. Igy jólenne?
Én fontosnak tartom, hogy dohányzóként védjem a nemdohányzókat, de kezdem úgy érezni, hogy mostanra már csak a nemdohányzóknak vannak jogaik.
Fiatalkorúként rászoktam a cigarettára, abban a korban, amikor még tizennyolc év alattiakat is szolgáltak ki dohányáruval. Azóta - 15 éve - rengeteg pénzt fizettem az államnak jövedéki adó címszóval azért, mert dohányzom. Mára viszont - bár a pénzem jó volt - közellenség lettem, aki mások egészségét veszélyezteti, és akinek lassan már sehol nincsen joga rágyújtani.
Megértem, hogy a játszóterekről kitiltottak. Én magam is kizavarom anyukaként azokat a többnyire fiatalkorúakat, akik a játszótéren rágyújtanak. Megértem azt is, hogy ahol nem megoldható a szellőztetés. ott kitiltják a cigarettát. Na de már bocsánat, lassan az utcákról is takarodnom kell, még ott is, ahol egyébként a természetes szellőzésnek köszönhetően senkit nem károsítok a dohányfüsttel... Miközben továbbra is hatalmas összegeket vonnak le a cigarettám árából adó néven.
Persze, tudom, szokjak le. Ez ennyire egyszerű. Na de kérdem én, engem ki kárpótol a szenvedésemért, amíg a függőségem elmúlik?
Az arab országok egy részében bűn alkoholt inni. Na de nem is lehet kapni a boltban, és nincs is belőle adó levonva... Mint ahogy nem vonnak adót az illegális drogok árából sem, amelyek ugyebár érthető módon tiltottak szinte minden országban. Viszont a cigaretta legális szer, amin az államnak jó magas haszna van. Legálisan szoktam rá, és most nem értem, hogyan lettem pár év alatt közellenség.
Hát mondjuk nem evvel lesz tisztább a levegő és nem ettől nem lesz rákos a passzív dohányos... én nem dohányzom és nem is zavarnak ...
ha a bkv annyira kímélni akarja az embereket akkor a buszait tiltsa ki mert az vagy 240 X több káros xart bocsát ki...
Ha itt tartunk akkor a Dízel autókra rálehetne rakatni kötelezően mint a cigire egy felíratott hogy károsabb vagyok a környezetre mint benzines társaim ...
"Persze, tudom, szokjak le. Ez ennyire egyszerű. Na de kérdem én, engem ki kárpótol a szenvedésemért, amíg a függőségem elmúlik?"
Ezt ugyebár nem gondolod komolyan?
Belegondoltál te is abba, hogy mennyi problémát tudsz okozni azzal, hogy mások orra alá füstölsz?
Tudod, vannak akik nem bírják a füstöt (kortól függetlenül).
Az adót meg tök fölösleges felhozni, mert nem oszt, vagy szoroz (mert a nem dohányosok ebből semmit sem látnak - pl. nem osztogatnak füstszűrő maszkot, vagy támogatják a különféle kezeléseket /allergia, asztma, stb/).
A vonatos témára: tegye már fel a kezét az, amikor rászóltak a dohányosra. Én ezt sosem láttam idáig.
Az IC meg külön állatfaj, szokásos barom módon, a vonat közepére rakták a dohányzó szakaszt. Ha szükséges, oké, de akkor a drágalátos MÁV-nak legyen annyi esze, hogy a vonat két végét használja fel erre a célra.
A szabályozás csak egy, itt lényegében a kultúra hiányzik nálunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!