Mikorra várható a dohányzás kitiltása a szórakozóhelyekről és éttermekből?
"el vagy tévedve, rengeteg étteremben van dohányzó terem,"
Nem vagyok eltévedve. Minden étteremben kötelező nemdohányzó résznek lenni.
Nem ismerem a törvény előkészítésének folyamatát, pedig érdekelt a téma, de mégsem követtem figyelemmel. Nem tudom, igaz-e, de én úgy sejtem, hogy munkavédelmi szempontok is szerepet kaptak (felszolgáló és egyéb ellátó személyzet védelme). Ez végül is logikus és méltányos: a munkavédelmi szempontok rovására szerintem sem szabad ,,lazítani''. Munkavédelmi szempontból a dohányfüst karcinogén, és aeroszol, olyan szerves vegyületek vannak benn, amiket a munkavédelmi törvény egyébként tiltana, ha mondjuk egy gyárban ugyanazokat az anyagokat kéne a munkásoknak belélegezniük. Szóval talán nem baj, hogy a munkavédelmi szempontok ,,egységesebbek'' lesznek, szerintem nem lenne jó, ha ,,kivételeket'' tennének iparág szerint, pl. ha a vendéglátóiparban a pincér a dohányfüstben UGYANAZT a karcinogén-terhelést /mondjuk formaldehid-koncentrációt/ tűrni kényszerülne, ami ugyanakkor mondjuk egy autógyárban a munkások szerelőhelységében meg tilosnak minősülne.
Viszont szerintem az már érdekes kérdés lenne, hogy gépiesített kiszolgálás vagy önkiszolgálás esetén (vagy ha a tulajdonos saját kezűleg szolgál fel) lehetne-e ,,enyhíteni'' a törvényen, hiszen ebben az esetben nem merülnének fel munkavédelmi aggályok.
Ezen sokat gondolkodtam még régebben, de szerintem lenne egy rossz visszacsatolás, ha ez kiskapu lehetne (állásinterjúknál, munkaerőfelvételiknél), szerintem ez sok visszaélésre és nemkívánatos ,,mellékkövetkezményre'' adna alkalmat, hamis önbevallásokra gondolok, főleg olyan térségekben, ahol nagy a kiszolgáltatottság. A kamu bevallásoktól eltekintve is, még furcsa helyzetbe kerülne a (valóban) dohányzó pincér is, ha egyszer csak valamiért a leszokás mellett akarna dönteni. Szóval szerintem a munkavédelem nem erről szól, jól van az úgy, hogy a munkavédelem az egy ,,megkerülhetetlen'' állami kényszer.
Igazából nem értek hozzá. Az éttermi dohányzást külföldi minta alapján vettük át, és én valaha, még tíz éve érdeklődve olvasgattam afelől, hogy külföldön miért is indult be ez (azt hiszem, az ír példa volt az egyik ilyen első próbálkozás). Ez rég volt, azóta nem foglalkoztam vele, szinte mindent elfelejtettem. Én úgy emlékszem (de tévedhetek), hogy a külföldi példák esetében annak idején a munkavédelmi szempontok erős szerepet játszottak.
Javítás:
Az vendéglátóipari dohányzást TILTÁSÁT külföldi minta alapján vettük át, ....
Igen, szóval úgy emlékszem, hogy az első külföldi példák (ír + USA egyes városai) azok munkavédelmi indíttatásúak voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!