Kádár alatt tényleg jobb volt?
16 éves fiú vagyok, tehát csak elképzelni tudom, hogy milyen volt az akkori rendszer, de mindig is nagyon érdekelt a magyar múlt ezen része, ezért rengeteget olvasgatok ilyen témában, kérdezgetek édesanyámtól.
Mivel média faktos vagyok, ezért úgymond muszájból meg kellett néznem 14 magyar 1956-ról, vagy legalábbis az akkori korról szóló filmet.
Már őszintén nem értem, hogy miért hallom egy csomó idős embertől, hogy a szocializmusban mennyivel jobb volt az élet ("Lehetett valamit csinálni")!?
Mi volt olyan jó akkor? A filmekből/sztorikból/írásokból leginkább csak az derült ki, hogy mindenki félt, nehogy feldobja a szomszéd, mert feketén vágja a disznót..
'De sok itt a kapitalizmus-imádó lepontozó suttyó!'
Kommunistáknál is ez van...
Azokból a filmekből csak "az derül ki", ahogyan a rendszerváltással hatalomra jutott uralkodó osztály - a véleményformáló értelmiségen keresztül - láttatni RENDELI azt a kort.
Ellenben akik között Te mozogsz, Ők valószínűleg nem tartoznak sem a polgárság, sem pedig a véleményformáló értelmiség magasztos köreihez. Ezért aztán ne csodálkozz azon, hogy másként élték meg a szocializmust. Ők arra emlékeznek, hogy akkor még volt emberi méltóságuk, biztos munkahelyük. Még a filmgyártókat, az értelmiséget az motiválja, hogy akkor még nem adhatták el bagóért a magyar dolgozó munkaerejét, nem kaptak olcsó prostituáltat. Ha pénzre volt szükségük, azért tenniük is kellett valami hasznosat, nem lehettek kancellárok, címzetes főtanácsosok - ahogyan senki más sem abban a rendszerben - nem kaphattak bársonytalárt aranylánccal -, nem büdösszájúprolizhatták ki magukat, meg ilyesmi. Ezek a lények mindezt úgy élték meg, hogy elnyomta őket a proletárdiktatúra.
'A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 22/24 Időpont 11-05 16:33'
Ha valami nem tetszik egy válaszban, az úgy kerek, ha megindokoljuk, nem pedig ész nélkül nyomjuk a piros kezet.
#25. Tőlem spec. a kommunistázásért kaptad piros kezed, jóllehet az érvelésed elejével egyetértek.
Nincsenek kommunisták, akik vannak, Ők túl vének és már a 80-as években is túl kevesen voltak ahhoz, hogy gátat vessenek a rendszerváltó értelmiség tobzódásának.
Kommunistákat ma már csak Latin-Amerikában és Ázsiában lehet találni és ott is csak a dzsungelharc szintjén. A mi "kommunistáinknak" büdös volt a proletárdiktatúra és már régen bepolgárultak -- ahogyan azt a Mao Ce-tung előre látta és meg is írta volt - még a hatvanas években.
Ide vezetett a sztálinistázás és tengernyi kommunistázás.
'hogy gátat vessenek a rendszerváltó értelmiség tobzódásának.'
Továbbá definiálhatnád nekem, mit értesz tobzódáson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!