Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Kádár alatt tényleg jobb volt?

Kádár alatt tényleg jobb volt?

Figyelt kérdés

16 éves fiú vagyok, tehát csak elképzelni tudom, hogy milyen volt az akkori rendszer, de mindig is nagyon érdekelt a magyar múlt ezen része, ezért rengeteget olvasgatok ilyen témában, kérdezgetek édesanyámtól.

Mivel média faktos vagyok, ezért úgymond muszájból meg kellett néznem 14 magyar 1956-ról, vagy legalábbis az akkori korról szóló filmet.

Már őszintén nem értem, hogy miért hallom egy csomó idős embertől, hogy a szocializmusban mennyivel jobb volt az élet ("Lehetett valamit csinálni")!?

Mi volt olyan jó akkor? A filmekből/sztorikból/írásokból leginkább csak az derült ki, hogy mindenki félt, nehogy feldobja a szomszéd, mert feketén vágja a disznót..

2016. nov. 4. 16:03
1 2 3 4
 1/31 Shai-Hulud ***** válasza:
58%

Apám szerint is jobb volt.

Meg is kérdeztem tőle, hogy miért volt jobb. Azt mondta, hogy akkor még nem fájt a lába, nem szaggatott a dereka, és éppen szerelmes volt anyámba.

Végiggondoltam, ezek szerintem is elég nyomós indokok.

:-D

2016. nov. 4. 16:14
 2/31 anonim ***** válasza:
77%
Ez kb 1963-ig volt. Akkor értek véget a forradalom utáni megtorlások és enyhült a rendszer. Magyarországom nem is kicsit. Gulyáskommunizmus-ról nyilván olvastál. Sokan bagóért kaptak lakásokat, voltak a szakszervezeti nyaralók a balatonon ahová a családok lemehettek nyaralni. Volt pénz a kórházakra, iskolákra utakra. Nem Kádár falujában épült kisvasút meg stadion.
2016. nov. 4. 16:15
 3/31 anonim ***** válasza:
77%

Te kicsit kevered a korokat,a fekete disznóvágás a kádár előtti rendszerre igaz.Ettől függetlenül a kádár rendszerrel is voltak bajok,csak más jellegűek.

Egyébként apukám is boldogan emlékszik vissza rá,és meg is értem.Soha nem érdekelte a tanulás,mai napig fogalma sincs sok olyan dologról,ami az alapműveltség része.Soha nem akart sehova elutazni,nem érdeklik más kultúrák,országok.Nem érdekli őt a filozófia.Soha nem politizált,és nagyon szereti azokat az embereket hallgatni,aki a magyar értékekről,a magyarok felsőbbrendűségéről beszél(magyarul nagyon könnyű manipulálni)Ő abban az időszakban dolgozott(kétkezű munkásként),evett meg csajozott,életében nem lépett ki a szülőmegyéjéből se.

A rendszer azok számára volt rossz,akik többet akartak,szabadok akartak lenni,szabadon,cenzúramentesen akartak tanulni,híreket olvasni.Más politikai nézeteket képviseltek.Vagy utazni akartak.

2016. nov. 4. 16:18
 4/31 anonim ***** válasza:
96%
A '70-'80-as évek voltak a legjobbak! Elsősorban a '80-as, akkor már kóserebb világ volt!
2016. nov. 4. 16:35
 5/31 anonim ***** válasza:
62%
Akkoriban nemvolt ez a az őrjöngés ami most van nyugi volt dolgoztál fizettek és gyarapodtál, ha nemvolt elég pénzed valamire akkor adtak minimális kamatra kölcsönt, volt ingyenes orvosi ellátás oktatás, adtak lakást ha nemtudtál építkezni, a gyerekek után fizettek családipótlékot, nemvoltak hajléktalanok bűnözők csak nagyon csekély számban, olcsó volt szinte minden, csak egy példa egy zsiguli zsír új 80000 Ft volt, egy hűtő 3-4 ezer. Persze voltak nemjó dolgok is például az új autóra sokat kellett várni, vagy volt amit nemlehetett kapni, vagy külföldre nem mehettél minden nap, de összességében egy nyugodt jóvilág volt.
2016. nov. 4. 16:39
 6/31 anonim ***** válasza:
62%
Hogy a kékégbe ne lett volna jobb.
2016. nov. 4. 16:43
 7/31 anonim ***** válasza:
És még annyit hogy a Kádár rendszer nem azért omlott össze mert rossz volt, hanem azért mert szétlopták, az a csoda hogy nem előbb omlott össze.
2016. nov. 4. 16:43
 8/31 anonim ***** válasza:
72%

Ezek a filmek erősen torzítanak, és főleg a forradalom előtti időkről szólnak.

AY 60-as évektőlsokkal jobb volt a heélyzet. Mindenkinek volt munkája és a fizetéséből meg tudott éálni, sőt, tudott félfretenni, házat építeni vagy lakást vásárolni. A gyereke járhattak egetemre. Pl. a nagyobbik lányom 30 fős osztályából csak 2 kislány nem tanult tovább, mert férjhez mentek. A szülők között volt TSZ-paraszt, gyári munkás, gyárigazgató, sőt egy született báró is.

Évente-kétévente mehettünk üdülni valamelyik szakszervezeti üdülőbe, vagy a gyerekek mentek gyereküdülőkbe, majdnem ingyen. De a 70-es évektől már évente mentünk valamelyik szoc. országba, vagy két évente nyugati országba. Pedig nem voltunk párttagok. A gyárigazgatók, tanácselnökök stb. gazdagabbak voltak, mint az átlag, de nem volt ekkora vagyoni különbség, mint most. Nyugodtan járhattál templomba is, semmi hátrányod nem volt belőle.

Igaz a média a pártvonalat írta, mondta, akárcsak most. De pl. a TV-ben a "vonalas" filmek mellett nagyon sok színvonalas műsort közvetített, A Ki-mit tud,Ki miben tudós stb. a diákoknak volt nagy lehetőség. De sok színházi közvetítés is volt. Láttam pl. Az Ember tragédiáját, Az Elektrát, a Hamletet ésmég sorolhatnám . Akkor ilyen ízlésromboló műsorokat, mint a Való Világ, Győzike és társai nem is engedtek volna meg.

2016. nov. 4. 16:44
 9/31 anonim ***** válasza:
16%
A 70-es évek utáni érett Kádár-rendszer sokkal jobb (biztonságosabb, élhetőbb) volt, mint a mai vadkapitalista káosz. Nem voltunk gazdagabbak, de boldogabban éltünk és a fizetéseinkhez képest sokkal alacsonyabbak voltak az árak.
2016. nov. 4. 16:57
 10/31 anonim ***** válasza:
73%

'Nem voltunk gazdagabbak, de boldogabban éltünk és a fizetéseinkhez képest sokkal alacsonyabbak voltak az árak.'

A mesterségesen lent tartott árak miatt vehettél filléres zsemlét és olcsó kenyeret, tejet etc. A boldogság pedig megint relatív dolog, mert mindenkinek mást jelent igényei alapján. Valaki akkor sem volt boldog, mert úgy érezte, a rendszer korlátokat állít neki. Azért pedig nem nézhetsz ferdén a másikra, mert többet szeretne elérni.

2016. nov. 4. 19:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!