Kádár alatt tényleg jobb volt?
16 éves fiú vagyok, tehát csak elképzelni tudom, hogy milyen volt az akkori rendszer, de mindig is nagyon érdekelt a magyar múlt ezen része, ezért rengeteget olvasgatok ilyen témában, kérdezgetek édesanyámtól.
Mivel média faktos vagyok, ezért úgymond muszájból meg kellett néznem 14 magyar 1956-ról, vagy legalábbis az akkori korról szóló filmet.
Már őszintén nem értem, hogy miért hallom egy csomó idős embertől, hogy a szocializmusban mennyivel jobb volt az élet ("Lehetett valamit csinálni")!?
Mi volt olyan jó akkor? A filmekből/sztorikból/írásokból leginkább csak az derült ki, hogy mindenki félt, nehogy feldobja a szomszéd, mert feketén vágja a disznót..
Apám szerint is jobb volt.
Meg is kérdeztem tőle, hogy miért volt jobb. Azt mondta, hogy akkor még nem fájt a lába, nem szaggatott a dereka, és éppen szerelmes volt anyámba.
Végiggondoltam, ezek szerintem is elég nyomós indokok.
:-D
Te kicsit kevered a korokat,a fekete disznóvágás a kádár előtti rendszerre igaz.Ettől függetlenül a kádár rendszerrel is voltak bajok,csak más jellegűek.
Egyébként apukám is boldogan emlékszik vissza rá,és meg is értem.Soha nem érdekelte a tanulás,mai napig fogalma sincs sok olyan dologról,ami az alapműveltség része.Soha nem akart sehova elutazni,nem érdeklik más kultúrák,országok.Nem érdekli őt a filozófia.Soha nem politizált,és nagyon szereti azokat az embereket hallgatni,aki a magyar értékekről,a magyarok felsőbbrendűségéről beszél(magyarul nagyon könnyű manipulálni)Ő abban az időszakban dolgozott(kétkezű munkásként),evett meg csajozott,életében nem lépett ki a szülőmegyéjéből se.
A rendszer azok számára volt rossz,akik többet akartak,szabadok akartak lenni,szabadon,cenzúramentesen akartak tanulni,híreket olvasni.Más politikai nézeteket képviseltek.Vagy utazni akartak.
Ezek a filmek erősen torzítanak, és főleg a forradalom előtti időkről szólnak.
AY 60-as évektőlsokkal jobb volt a heélyzet. Mindenkinek volt munkája és a fizetéséből meg tudott éálni, sőt, tudott félfretenni, házat építeni vagy lakást vásárolni. A gyereke járhattak egetemre. Pl. a nagyobbik lányom 30 fős osztályából csak 2 kislány nem tanult tovább, mert férjhez mentek. A szülők között volt TSZ-paraszt, gyári munkás, gyárigazgató, sőt egy született báró is.
Évente-kétévente mehettünk üdülni valamelyik szakszervezeti üdülőbe, vagy a gyerekek mentek gyereküdülőkbe, majdnem ingyen. De a 70-es évektől már évente mentünk valamelyik szoc. országba, vagy két évente nyugati országba. Pedig nem voltunk párttagok. A gyárigazgatók, tanácselnökök stb. gazdagabbak voltak, mint az átlag, de nem volt ekkora vagyoni különbség, mint most. Nyugodtan járhattál templomba is, semmi hátrányod nem volt belőle.
Igaz a média a pártvonalat írta, mondta, akárcsak most. De pl. a TV-ben a "vonalas" filmek mellett nagyon sok színvonalas műsort közvetített, A Ki-mit tud,Ki miben tudós stb. a diákoknak volt nagy lehetőség. De sok színházi közvetítés is volt. Láttam pl. Az Ember tragédiáját, Az Elektrát, a Hamletet ésmég sorolhatnám . Akkor ilyen ízlésromboló műsorokat, mint a Való Világ, Győzike és társai nem is engedtek volna meg.
'Nem voltunk gazdagabbak, de boldogabban éltünk és a fizetéseinkhez képest sokkal alacsonyabbak voltak az árak.'
A mesterségesen lent tartott árak miatt vehettél filléres zsemlét és olcsó kenyeret, tejet etc. A boldogság pedig megint relatív dolog, mert mindenkinek mást jelent igényei alapján. Valaki akkor sem volt boldog, mert úgy érezte, a rendszer korlátokat állít neki. Azért pedig nem nézhetsz ferdén a másikra, mert többet szeretne elérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!