Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mit szólnátok ahhoz, ha...

Mit szólnátok ahhoz, ha választáskor csak azok szavazata lenne érvényes, akik rendelkeznek némi IQ-val és tudják is, hogy miről szavaznak?

Figyelt kérdés

Itt arra gondolok, hogy szavazni csak olyan ember szavazhasson, aki rendelkezik minimális értelmi színvonallal, illetve tisztában van a kérdéssel is.

Többször felmerült bennem, hogy nagyon sok esetben olyanok mennek el szavazni, akiknek voltaképpen haloványlila fogalmuk sincs arról, hogy miről is döntenek. Ilyen volt pl. a vizitdíjról való szavazás. Most nem az a lényeg, hogy mire szavazott az ember. De rengetegen voltak, akik a legalapvetőbb fogalmakkal sem voltak tisztában, azt sem tudták, hogy mit jelent az egész. IQ szintről meg már ne is beszéljek (nagyjából valahol az erdei pajzsika szintje körül). Tehát ennyi erővel egy jobb képességű kisiskolás is X-elhetett volna.

Arra gondoltam, hogy hasznos lenne egy olyan rendszer, amelyben az X-eléskor egyúttal feltennénk a szavazónak pár kérdést is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, tehát nem integrált számítási feladatot kellene megoldani. Mondjuk lenne 5 kérdés. Ebből 2 (esetleg 3) olyan, mint ami az IQ tesztekben szokott lenni, tehát az értelmi színvonalat nézi. A többi meg olyan, ami az aktuális választási dologgal kapcsolatos, illetőleg az átlag műveltséget értékeli. Teszem azt a mostani választáskor benne lenne, hogy "Ki Magyarország köztársasági elnöke?", vagy "Mi Magyarország államformája?". És itt lenne mondjuk 4-5 lehetséges válasz, amiből megint csak X-elni kellene. Ha az 5 kérdésből legalább négyet nem jól X-el, akkor a szavazata érvénytelennek minősül. Persze ezt neki nem kell tudnia (meg senkinek sem), nem tudódna ki. Tehát senkinek a joga nem sérülne. Egyszerűen csak lenne 5 kérdés, amit a választási nagyokosok kitalálnak (és ami a szavazás napjáig titkos lenne), és a szavazólapon egyben felteszik azt is a jóembernek.

Persze ezt a legtöbb párt egyből kijátszaná, és miután az első ember bement a kerületben, kijövetel után a helyes válaszokat megmondja a többieknek. Ezért talán még jobb lenne, ha írnának vagy 100 ilyen kérdést, és a szavazólapokon mindenkinek véletlenszerűen jutna ebből öt.

Nehéz lenne megoldani, de szerintem hasznos lenne.

Esetleg megoldás lehet, hogy elektronikus szavazás lenne valami olyan terminálokon, mint a bankautomata. Bemegy a jóember, bedugja a személyi igazolványát (mint a bankkártyát), megkapja, hogy kire lehet X-elnie, ott megnyomja a gombot, majd megkapja az 5 kérdést is egymás után, amire válaszolnia kell. Ezzel ki lehetne küszöbölni azt, hogy olyan emberek döntsenek az ország sorsáról, akiknek fogalmuk nincs arról, hogy miről is szavaznak egyáltalán, és akiket egyébként is nagyon könnyen megvezetnek, manipuilálnak.

Szerintetek?

2009. nov. 7. 08:27
1 2 3 4 5 6
 11/53 anonim ***** válasza:
53%

Ugye nem gondolod komolyan, hogy az a tömeg, amely immáron évek óta szisztematikusan rombolja Budapest utcáit az ünnepeken, elfogadja azt, hogy nem szavazhat, ha nem megy át egy teszten?

Ugyan már.

2009. nov. 7. 09:50
 12/53 anonim ***** válasza:
72%

Azt, hogy IQ-szinthez kössük a kérdést, őszintén szólva, hülyeségnek tartom. Addig, amíg nem is tudjuk pontosan, mit is mér az IQ, inkább hagyjuk :)

A másik se tetszik nekem, az 5 kérdéses verzió, amit írtál. A demokráciának az a lényege, hogy MINDENKINEK (legalább elméletben) egyenlő jogai vannak. Nem mindenkinek, aki ért hozzá. Nem mindenkinek, aki okos. Tudom, furán hangzik, de annak is joga van érdekképviselethez, akit nem érdekel a politika. A 85 éves pusztaszakállasi Marika néninek is, aki egész életében libákat nevelgetett, és már kicsit szenilis, neki is van joga érdekképviselethez. Az "okos" emberek egy olyan pártot fognak beszavazni, aki nekik kedvez, de a "buta" emberek is állampolgárok, nekik is joguk van dönteni. A társadalom szemében a falu végén lakó 80-as IQ-jú autószerelő Józsika is ugyanolyan értékes, mint Te. Azt hiszem, nem kell mondanom, hogy sok esetben valóban értékesebb egy hozzáértő villanyszerelő, mint egy diplomás munkanélküli...

Amit te írsz, az már kívül lép a demokrácián, ezt meritokráciának vagy geniokráciának hívják, nem is tudom, melyikbe sorolnám be. Az emberek közötti különbségtétel, az, hogy azt mondod, az egyik embernek több joga van, mint a másiknak, többet ér, az első lépés a fasizmus, és egy diktatórikusabb államforma felé. Ami önmagában nem egy szörnyű dolog, csak per pillanat itt Oroszország és az USA közé beszorulva, EU és NATO-tagként baromira nem vagyunk abban a helyzetben, hogy azt mondhassuk, minekünk inkább mégse kell ez a demokrácia.

2009. nov. 7. 09:50
 13/53 anonim ***** válasza:
87%
09:50! Teljesen egyetértek Veled!
2009. nov. 7. 09:54
 14/53 anonim ***** válasza:
100%

IQ kötni szavazójogot, alapjában rengetné meg a demokráciát. Kezdődik azzal, hogy az IQ nem elvont dolog. Valakinek meg kellene állapítani, hogyan mérnénk és hol vannak a határok. Ez a valaki határozná meg, melyik társadalmi (esetleg politikai) csoportok dönthetnek jövőben az egész társadalom sorsáról.

Folytatódik ott, hogy ezután lennének másodrendű állampolgárok.

Ha már ilyen alapvető változás, akkor én inkább minimális befizetett adóhoz kötném, esetleg befizetett adó arányában vennék figyelembe a polgár szavazatát. Annyi szava legyen a polgárnak a közös döntésekben, amilyen arányban hozzájárul a közös kasszához. Bár az meg előbb-utóbb plutokráciához vezetne.

2009. nov. 7. 10:00
 15/53 anonim ***** válasza:
10:00 szerintem ez ennél is rosszabb lenne!
2009. nov. 7. 10:02
 16/53 A kérdező kommentje:

A válasz megírásának időpontja: ma 09:44

"Ez kisiskolásoktól nem várható el, bármennyire tájékozottak."

Tehát az a lényeg, hogy elvárható-e, vagy nem. Világos. Érdekes szemlélet.

A válasz megírásának időpontja: ma 09:50

"Ugye nem gondolod komolyan, hogy az a tömeg, amely immáron évek óta szisztematikusan rombolja Budapest utcáit az ünnepeken, elfogadja azt, hogy nem szavazhat, ha nem megy át egy teszten?"

Tekintettel arra, hogy nem is tudná meg, hogy érvényes volt-e a szavazata, vagy sem, így ez a probléma nem állna fenn. ;)

A válasz megírásának időpontja: ma 09:50

Eddig még a te ellenvéleményed tűnik a leglogikusabbnak.

"A demokráciának az a lényege, hogy MINDENKINEK (legalább elméletben) egyenlő jogai vannak."

Ezzel egyetértek. De ugye akkor a gyereknek és a szellemi fogyatékosnak is ugyanilyen joga van.

Vagy itt jön képbe, hogy mi várható el tőle?

És azt ki határozza meg? Egy orvos dönti el, hogy szavazhat-e vagy nem? vagy csak az, hogy csak 2 hónappal később lesz 18 (holott akár érettebb lehet 17 évesen is, mint egy másik 25 évesen)?

"Az emberek közötti különbségtétel, az, hogy azt mondod, az egyik embernek több joga van, mint a másiknak, többet ér, az első lépés a fasizmus, és egy diktatórikusabb államforma felé."

Valamilyen szinten igen. És értem az érvelésedet.

De mit szólnál ahhoz, ha mindezt az emberek megszavaznák? Tehát az én felvetésemet egy népszavazáson 90%-ban támogatnák?

Akkor az már demokrácia, nem? Hiszen a többség akarta így.

Nos? ;)

2009. nov. 7. 10:03
 17/53 A kérdező kommentje:

A válasz megírásának időpontja: ma 10:00

"Folytatódik ott, hogy ezután lennének másodrendű állampolgárok."

mivel a szavazás továbbra is titkos lenne, így senki nem tudná, hogy kinek a szavazata volt érvényes, és kié nem. Így nem lennének másodrendű állampolgárok. Mindenki mehetne szavazni továbbra is. És lehet, hogy a következő választáskor az övé is érvényes lenne.

olyan, mintha valaki kettőt X-el. Az is érvénytelen, mégsem lesz másodrendű polgár, és mehet legközelebb is. Nem tudja meg senki, hogy mit X-elt.

"Ha már ilyen alapvető változás, akkor én inkább minimális befizetett adóhoz kötném, esetleg befizetett adó arányában vennék figyelembe a polgár szavazatát."

Ez viszont sokkal rosszabb lenne, és sokkal kirekesztőbb. Van benne logika, de nem szavazhatna az, aki épp munkanélküli vagy más miatt épp nincs jövedelme. De ettől függetlenül ez is egy járható út, de elég messze van a demokráciához, hiszen ki is deríthető, hogy ki szavazhat, és ki nem. tehát lőttek a titkos szavazásnak.

Egyébként miért lenne antidemokratikus ez, ha az emberek nagy többsége emellé álllna?

Ha a többség azt akarná, hogy az általam vázolt szerint szavazzunk, az demokrácia.

2009. nov. 7. 10:09
 18/53 anonim ***** válasza:
2009. nov. 7. 10:19
 19/53 A kérdező kommentje:

A válasz megírásának időpontja: ma 10:19

Tényleg kérdezted, bár nem teljesen ezt. Én nem kötném érettségihez. Azt lehet venni is akár, meg nem mindig egységes a követelmény sem (szakközepes és gimnáziumi érettségi között is volt különbség az időmben nem is kevés, és szerintem még mindig van).

Ráadásul igen nagy hányadát szűrné ki a népességnek. Emellett van, aki rendelkezik megfelelő ismeretekkel, csak éppen nem tett le érettségit. Én is így vagyok a diplomával. Engem nem érdekel a papír. Simán letehettem volna egy diplomát, de nem tettem le, mert nem azért tanultam, hogy papírom legyen róla. Lehetne egy kb. középfokú nyelvvizsgám is, de az sem érdekel, az is csak papír. A tudás teljesen más.

Nem azt mondom, hogy a te verziód rossz.

Csak az én verziómban a tudást akár az adott szavazásra is lehet optimalizálni. És nem a papír döntene, hanem a tényleges minimális tudásszint.

2009. nov. 7. 10:29
 20/53 anonim ***** válasza:
100%

A második 9:50-es vagyok.

„Ezzel egyetértek. De ugye akkor a gyereknek és a szellemi fogyatékosnak is ugyanilyen joga van.

Vagy itt jön képbe, hogy mi várható el tőle?

És azt ki határozza meg? Egy orvos dönti el, hogy szavazhat-e vagy nem? vagy csak az, hogy csak 2 hónappal később lesz 18 (holott akár érettebb lehet 17 évesen is, mint egy másik 25 évesen)?”

Ez egy nagyon jó kérdés, ez úgy tudom, a jogászoknak is rettentő sok gondot okozott. Én úgy tudom, hogy ma ez elviekben úgy működik, hogy valóban, a gyereknek, és a szellemi fogyatékosnak is ugyanannyi joga van, mint az összes többi embernek, csak ezeket a jogait a szülein, gyámján keresztül érvényesíti. Valóban, nem szép dolog meghúzni egy határvonalat, de sajnos ennél nem tudunk jobban, ez a lehető „legdemokratikusabb”, még ha nem is 100%-ig demokratikus.

Elnézést, ha hülyeséget írtam, nem vagyok jogász :)

„De mit szólnál ahhoz, ha mindezt az emberek megszavaznák? Tehát az én felvetésemet egy népszavazáson 90%-ban támogatnák?

Akkor az már demokrácia, nem? Hiszen a többség akarta így.

Nos? ;)”

Nem, az nem demokrácia :) Attól, hogy az emberek egy nem demokratikus államformát szeretnének, attól még az nem lenne demokrácia. Elég megnézni 1-2 kommunista országot, amelynek a lakosainak nagy része annyira el van hülyítve, hogy maguk is elhiszik, ez nekik így jó, ők szeretik azt az államformát, amiben élnek. Na de attól az még nem lesz demokrácia, ugyanúgy kommunizmus!

Amúgy a titkos szavazás nem véd meg attól, hogy kialakuljanak másodrendű állampolgárok. Bocsánat, nem akarok megsérteni senkit, de szerinted hány %-a lenne szavazóképes a cigányoknak, és hány %-a a magyaroknak? Hány %-a lenne szavazóképes az értelmiségnek, és hány %-a a fizikai munkásoknak? Az értelmiség pedig olyan pártot szavazna meg, ami az értelmiséget védi, nem pedig a fizikai munkásokat. Így pedig attól még, hogy a „buta” ember nem tudja, hogy a szavazata érvénytelen lett, ugyanúgy másodrendű állampolgárrá válik, érdekképviselet nélkül.

2009. nov. 7. 10:34
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!