A végrendelet érvényes így?
A keltezés elvileg hely/idő együttes megjelölése. Emlékeim szerint van egy BH, ami kimondja, hogy csak azért nem lesz érvénytelen a végrendelet, ha a hely nem szerepel rajta, amennyiben más formai követelményeknek megfelel - ebben nem vagyok 100%-ig biztos, de rémlik, hogy olvastam ilyet.
"egyéb más alaki és formai hiányosság is fellelhető" - ez mit jelent? Mert nem mindegy... Már ezek kilőhetik az érvényességet, pl. nincs számozva minden oldal, nem saját kezűleg írta/aláírta végig... Csomó minden. Ezek fontosak ahhoz, hogy egyáltalán végrendeletről beszélhessünk.
A tartalmat tekintve a lényeg, hogy beazonosítható legyen. Ezt így könnyebb támadni, de ha mindenki elfogadja, hogy adott ingatlanról van szó, akkor talán nem lesz gond, de nem vagyok benne teljesen biztos, látni kéne a végrendeletet.
(Közjegyző egyébként csak és kizárólag alakilag vizsgálja, ha ő azt állapítja meg, hogy "alakilag aggálytalannak tűnő" végrendeletről van szó, és azt senki nem is vitatja, akkor átadja az alapján. Ha vita van, a bíróság dönt. Ha pedig egyértelműen nem létező a végrendelet, és senki nem kardoskodik, hogy de ragaszkodik hozzá, akkor szintén átadja a hagyatékot a közjegyző - a törvény szerint.)
Köszi a gyors választ! A többi hiba: az utca házszám látszik, hogy utólag lett beírva, lejjebb egy fél sorral csúsztatva, így megtörik a folytonosság. Számomra kitűnik,hogy nem az örökhagyó írta oda, más a betűkerekítés...
Az aláírás nem különül el a végrendelet szövegétől.
1 lapból áll a végrendelet, nincs számozva. Az örökhagyó írta végig.
A halála előtt 4 nappal írta a kórházban,előtte, utána zavart állapotban volt. Látszik,hogy nem egy összeszedett,teljes felelőségtudatában lévő ember írta.
Ezek alapján meg lehet támadni a végrendeletet?
Hát, ha ez így van, ahogy elmondtad, akkor ezt szerintem könnyű támadni mind alaki, mind tartalmi okokból. Nem beszélve, végső esetként a körülményekről (zavart állapot - de ehhez orvosi dokumentumokra van szükség).
Már az is kétséges, hogy a közjegyző nem kiált-e fel, hogy alakilag érvénytelen lehet a végrendelet.
A hozzáirkálás, főleg más által, nagyon necces dolog.
Remélem érvénytelennek tekintik és nem kell megtámadnunk.
Nekem olyan "sajtcetlinek" tűnt az egész, csodálkoznék, ha elfogadnák hivatalos okiratként.
(Ma egész nap böngésztem mik a végrendelet írás szabályai, de érdekes, nem említik követelménynek a személyes adatok megadását. Ezen is egy anyja neve szerepel aztán slussz,még egy születési hely, idő se. Más hivatalos papíron mindíg van erre rublika...)
A végrendeletnek nem kelléke a személyes adatok felsorolása. Elég a beazonosíthatóság.
Meg fogja kérdezni a közjegyző, hogy ti elfogadjátok-e a végrendeletet, mit gondoltok róla, stb.
Amúgy egy cetli is lehet végrendelet, nem ez a gond, hanem a formai követelményekre kell odafigyelni... A Ptk-ban keresgélj, meg BH-kat és kommentárt érdemes hozzá nézni.
Pont nemrég volt egy ilyen ügyem, akkor vizsgáltam én is a végrendeletet, de amúgy abba elég nehéz általában belekötni, mert a törvény nagyon védi a végrendeletet.
Felhívom még a figyelmed a kötelesrész-igényre, ha érvényes lesz a végrendelet.
Okiratot írsz,pedig nem kell annak lennie.Nem is feltétele,hogy az örökhagyó saját kezével írja,csak akkor kell két tanú hozzá.Mindenesetre támadhatónak tűnik.
Konkrétan miről van szó?Teljesen kizártak az örökségből?Kit jelölt meg örökösnek?
A végrendelet nem tartalmazza hogy kizártak, csak azt, hogy egyedül a testvérem fiának szánja a lakást,és minden ingóságát. Itt belejavítva -utólag beírva- szerepel egy utcanév, házszám, emelet és tévesen a testvérem ajtószáma és nem a sajátja. Ebből is látszik, hogy már nem is tudta hol lakik.
Ez megmásíthatatlan, visszavonhatatlan végakarata stb., stb. Folytatólagosan aláírta. Majd a lap alján egy dátum szerepel, semmi több.
Szerintetek?
Találtam egy cikket,ahol pont egy rossz keltezés miatt lett érvénytelen a végrendelet, ami laikusként nézve sokkal korrektebbül lett megírva:
De ki az örökhagyó??
Mert ez nem derül ki az írásodból.
Te törvényes örökös lennél amúgy? Ugyanis megtámadásra csak az jogosult, aki az érvénytelenség megállapítása esetén maga örökölne.
Ez az egyik. A másik meg a kötelesrész-igény lehetősége.
Menj ügyvédhez.
627. § Írásbeli magánvégrendeletet csak olyan nyelven lehet érvényesen tenni, amelyet a végrendelkező ért, és amelyen írni, illetőleg olvasni tud.
628. § (1) Az írásbeli magánvégrendeletet a végrendelkező akár maga írhatja, akár mással írathatja.
(2) A gépírás akkor sem számít saját írásnak, ha magától a végrendelkezőtől származik.
(3) Gyorsírással vagy a közönséges írástól eltérő egyéb jel- vagy számjegyírással készült magánvégrendelet érvénytelen.
629. § (1) Az írásbeli magánvégrendelet érvényes, ha annak végrendeleti minősége, keltének helye és ideje magából az okiratból kitűnik, továbbá ha a végrendelkező azt
a) elejétől végig maga írja és aláírja; vagy
b) két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is - e minőségük feltüntetésével - aláírják; vagy
c) aláírja és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzőnél - végrendeletként feltüntetve - személyesen letétbe helyezi.
(2) A több különálló lapból álló írásbeli magánvégrendelet csak akkor érvényes, ha minden lapját ellátták folyamatos sorszámozással, továbbá a végrendelkező és - ha a végrendelet érvényességéhez tanúk alkalmazása szükséges - mindkét tanú aláírásával.
630. § Az írásbeli magánvégrendelet érvényességének nem feltétele, hogy a tanú a végrendelet tartalmát ismerje, vagy tudjon arról, hogy végrendelet tételénél működött közre.
631. § Az írásbeli magánvégrendelet érvénytelen, ha a tanú
a) a végrendelkező személyazonosságának tanúsítására nem képes;
b) kiskorú, vagy cselekvőképességet érintő gondnokság alatt áll;
c) írástudatlan.
632. § (1) Az írásbeli magánvégrendelet tanúja vagy más közreműködő személy, illetőleg ezek hozzátartozója javára szóló juttatás érvénytelen, kivéve ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó sajátkezűleg írta és aláírta.
(2) A tanú, illetőleg a hozzátartozója részére szóló juttatás akkor sem érvénytelen, ha a végrendelkezésnél - rajta kívül - két tanú működött közre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!