Lehet mentség olykor a terror alkalmazására?
És ha egy terrort alkalmazó politikai egyesülést kell "legyűrni". Alapvető, hogy az erőszakot csak erőszakkal lehet legyőzni.
Ha alapból, valamilyen cél elérése miatt erkölcstelennek is tartod a terrort, akkor terror ellen is erkölcstelen?
"Ha egy gonosz csoportot tartok terrorban akkor már mindjárt más"
Na ez az... ki mondja meg, hogy melyik gonosz, és kit/kiket helyes lemészárolni.. Ugyanez a helyzet a jelenlegi kormányunkra is. Ki vagy te ( vagy én), hogy megmondjuk, kit lehet lemészárolni.
Tulajdonképpen ezekre nincs válasz, tehát akár fel se tehettem volna.
"És ha egy terrort alkalmazó politikai egyesülést kell "legyűrni". Alapvető, hogy az erőszakot csak erőszakkal lehet legyőzni.
Ha alapból, valamilyen cél elérése miatt erkölcstelennek is tartod a terrort, akkor terror ellen is erkölcstelen?"
Nem. Csak törvénytelen. De kérdem én milyen törvény az amely eleve nem egyezik az erkölccsel? Hiszen a törvényhozás legalapvetőbb feladata a közösség, a lakosság szolgálata lenne, olyan törvények megalkotása által, mely az ő érdekeit képviselik és legszigorúbban egyezik a közösség erkölcsi normáival. Márpedig a közösség érdeke egyáltalán nem azt diktálja, hogy őt magát elnyomják, akár gazdasági, akár lelki terrorban tartsák.
"Minden csak attól függ, miért és hogyan alkalmazzuk."
Pontosan így van. Én épp amiatt írtam konkrét példát, hogy ne legyen félreérthető a dolog. Ha a terrorcselekmény a lakosság felszabadítására irányul, az erkölcsileg is kifogásolhatatlan.
Na látom, jó kis vitaindítást csináltam. :)
"Ha a terrorcselekmény a lakosság felszabadítására irányul"
Sosem kellett a lakosságot felszabadítani. Ez hatalmas általánosítás, hogy "lakosság". Lehet, hogy bizonyos rétegeket, csoportokat fel kellett valamikor szabadítani a történelemben, de, hogy kompletten mindenkit.. Ki alól? És ezért kérdezem, hogy ilyenkor ki mondhatja meg, hogy xy-t fel kell szabadítani (ami mellesleg egy másik csoport ugyanolyan elnyomását vonja maga után)?
Elcsépelt megfogalmazás, de ezzel lesüllyedünk az "elnyomók" szintjére.
"Szerintem a szabadság érdekében bármi megengedett, még ha az az alkotmánnyal is ellenkezik."
Ezzel még egyet is értenék, csak a terror alkalmazása valakik szabadságának megvonását jelenti. Sokszor olyanoknak is, akik egyébként nem bűnösek és nem ártottak senkinek, csak nem fogadják el a terrort alkalmazók ideológiáját. Nekik ugyanúgy megvonják a szabadságát. (pl.: vörösterror)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!