Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » A cél szentesíti az eszközt?

A cél szentesíti az eszközt?

Figyelt kérdés

Esszét kell írnom. A téma: a terror jogossága egy cél elérése érdekében.

Néhány példa: elfogadható-e, hogy Sztálin kegyetlen terrort alkalmazott és üldözte a rendszer ellenségeit azért, hogy a Marxék, Leninék által megálmodott, igazságos társadalmi rendszert elérjék?

Elfogadható-e, hogy Hitler országokat igázott le csak azért, hogy egyesíthesse a népét, és ezáltal egy közös honban élhessenek, idegen elnyomás nélkül?

Elfogadható-e Robespierre terrorja a francia forradalomban az elért vívmányok megtartására?

Stb.

Erről kérném a pro-kontrát.

2012. aug. 27. 22:26
 1/7 anonim ***** válasza:
Kemény.Hol tanulsz?
2012. aug. 27. 22:39
 2/7 A kérdező kommentje:
Szociológia
2012. aug. 27. 22:53
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Persze, hogy nem. Nincs egyetemesen elfogadott "A cél.", amit tűzön-vízen keresztül el kell érni. A cél mindig relatív.
2012. aug. 27. 22:57
 4/7 tetro ***** válasza:
100%
Szerintem neked kellene kitalálnod vagy megtalálnod a pro-kontra érveket az esszédhez.
2012. aug. 27. 23:34
 5/7 A kérdező kommentje:
Az alap koncepcióim megvannak, de megismernék más véleményeket is, hogy általában mi a vélekedés
2012. aug. 27. 23:43
 6/7 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem a cél semmiképpen sem szentesítheti az eszközt, ugyanis ez valamely elvek feladását jelenti. Az elvek viszont pont arra hivetottak, hogy az emberi értékek mentén segítsék a döntéseinket. Az elvek feladása egyben azt is jelenti, hogy elveszítünk valamely értékeket.

Az ember eleve elrendelten gyarló, gyakran hibázik, és szentesített eszközökkel ártatlanok szenvedik meg ezeket a hibákat.

A Marx vagy Lenin által megálmodott kommunizmus közelébe sem jutottak a szovjetek a vérengzések ellenére sem, mert az ember ösztöneitől vezérelten verseng a többivel, jobb, erősebb, gazdagabb akar lenni, mint fajtársa, így jelenleg az emberiség nem elég érett a kommunizmus gyakorlatba ültetéséhez. A terrort viszont ártatlanok szenvedték meg.

Hitler hasonlóképpen. Ha túl nagy hatalom összpontosul egyetlen kézben, ha a társadalomnak diktátora van, akkor a diktátor minden hibája, jellemi gyenegsége kivetül a társadalomra. Többek között ennek elkerülésére találták ki a hatalmi ágak szétválasztását is.

A francia forradalomban pedig az értelmiségiek kivégzése végül oly mértéket öltött, hogy az ország képtelen volt önmagát kormányozni. Így jutottak oda, hogy Napóleon császárrá koronázhatta magát, vagyis minden, amiért küzdöttek, szertefoszlott. Demokrácia helyett császárság lettek.

Egy számomra kedves idézet egy filmből: "az emberiség megmentése során nem vetkőzhetjük le az emberségünket". Mert ez esetben pont az egyik legfontosabb értékünk veszne el, egy emberség nélküli emberiséget nem érdemes megmenteni. Ez elvi kérdés.

2012. aug. 28. 02:20
 7/7 anonim ***** válasza:

Javaslom, hogy vigyél bele egy kis újszerűséget. Én marketingből írtam szakdolgozatot, és görög mitológiai példázattal álltam elő - szellemességgel fűszerezve. ötös lett. :)

Szóval több szemszögből közelítsd meg a témát. lehet ilyenekből is, de szánj egy másik fejezetet is: pl. Bűnös-e Prométheusz?

2012. aug. 30. 01:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!