Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Ti melyik államformát illetve...

Ti melyik államformát illetve Ideológiát tartjátok a legéletképesebbnek és miért? Kommunizmus, Köztársaság, Nemzeti szocializmus, Királyság, Diktatúra, Marxizmus, Parlamentáris Monarchia stb.

Figyelt kérdés
Lehet kicsit keverem a kifejezéseket, így a tévedés jogát fent tartom :)Negatív pozitív dolgokra egyaránt kíváncsi lennék! Köszönöm!:)
2012. máj. 5. 22:51
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
88%
Én a köztársaságban hiszek. Nem kellenek sem diktátorok, sem nácik. Mindenkit illessenek meg ugyanazok a jogok, mindenkinek legyenek ugyanazok a kötelességei, a büntetése. Még ha nem is teljes mértékben kivitelezhető az egyenlőség, azért törekedni kell rá.
2012. máj. 5. 23:06
 2/30 anonim ***** válasza:

"én a választójogot magas értelmiségi cenzushoz kötném"

Az elgondolás jó, de egyszerűbb lenne a képviselői mandátumot magas értelmiséghez és szakértelemhez kötni.

Amúgy ha a kérdező nincs tisztában az alapfogalmakkal akkor elég nehéz lesz választ adni. A kérdés konyhanyelven kb. így hanzik:

"Melyik a kedvenc gyümölcsöd?

a) barack b) kálisó c) petrezselyem"

Ha a kérdező esetleg tovább szeretne belemerülni a témába, ajánlom hogy kezdje az alapoknál: [link]

2012. máj. 5. 23:16
 3/30 anonim ***** válasza:
18%

Az biztos, hogy ha ez most köztársaság, amiben élünk, akkor alig jobb a többi förtelmes ideológiánál.

Manapság korlátozzák a gyülekezési jogot, a szabad véleménynyilvánítást stb.

Nem tudom, talán a királyság alatt lehetett a legjobb. Valamiért pl a mi Árpádházi királyaink nem voltak sosem korrputak, nem adósították el az országot meg ilyesmi, sőt, felvirágoztatták. Vissza a királyságot!

2012. máj. 5. 23:25
 4/30 anonim ***** válasza:
nagy szép gyönyörű szép egészséges
2012. máj. 5. 23:29
 5/30 A kérdező kommentje:
Természetesen tisztába vagyok az alapvető fogalmakkal, nem kell ahogy fogalmaztad "konyha nyelv"re fordítani:) de persze mindig lehet egy új információ amit nem vettem figyelembe illetve, ugyan az a dolog csak más szemszögből de pont ezért tettem fel a kérdést! És már sok hasznos és érdekes választ kaptam köszönöm őket!:)
2012. máj. 5. 23:36
 6/30 anonim ***** válasza:
69%

Inkább sorba megyek.

Kommunizmus: Ezzel az a probléma, hogy teljes egyformaságon alapul, nem egyenlőségen, tehát arra van hozzá szükség, hogy az emberek ne csak jogilag legyenek egyenlőek, hanem képességeikben is. Ez egy robottársadalom volna.

Szocializmus: Afféle Kommunizmus Light, with no sugar. Már felismeri, hogy az emberek nem egyformák, mégis igyekszik mindinkább úgy kezelni őket. Ez is volt a veszte.

Királyság: Elavult államforma, egyetlen ember kezébe adja a hatalmat, akit nem lehet visszahívni, meg ha teljesen alkalmatlan is a szerepre.

Diktatúra: Ugyan az, mint a királyság, csak mellé megalomán tömeggyilkos vezeti, és minden körülmények közt alkalmatlan egy ország vezetésére.

Parlamentáris monarchia: Nem hinném, hogy a köztársaságtól külön kellene kezelni. Csak annyi a különbség, hogy a hagyományok miatt egy király(nő) tölti be a köztársasági elnök szerepét.

Köztársaság: ezzel az a probléma, hogy nagyobb népesség nem tud közvetlenül hatalmat gyakorolni, mert a mindennapi elfoglaltságaik mellett még az ország/régió ügyeivel is foglalkozniuk kell, naprakésznek lenni minden politikai eseménnyel kapcsolatban, vitákon ott lenni és aktívan részt venni a döntéshozatalban. Erre senkinek sincs ideje és energiája.

Ha viszont választott képviselők csoportjával helyettesítjük őket (magunkat), már nem látunk annyira bele az ügyek intézésébe, sok dologból pedig teljesen kizárnak. A választott vezetők érdekcsoportokba tömörülnek és a lakosságot megosztó tényezőkké válnak, konzerválhatóvá teszik hatalmukat.

Nemzeti szocializmus: Ez is csak egy diktatúra.

2012. máj. 5. 23:55
 7/30 anonim ***** válasza:
100%
Erről eszembe jut talán Hindenburg mondása: "egyetlen fajta demokráciát tartok elfogadhatónak: amelyikben a megválasztott vezető tejhatalmat kap, majd négy év múlva szavaznak a munkája alapján az emberek arról, hogy életben maradjon-e vagy sem"
2012. máj. 6. 00:06
 8/30 anonim ***** válasza:
75%
Ha az a kérdés, hogy melyik a legéletképesebb, akkor a mostanit életképesnek tartom, mert el tudják hitetni az emberek többségével, hogy ennél csak rosszabb lehet, és minden más ideológia bűnös és romlott, és fenn tudják tartani a fejlődés és az igazságosság látszatát.
2012. máj. 6. 01:16
 9/30 anonim válasza:
54%
Az a baj,h mindegyik csak egy szép elnevezés, ugyanrról szólnak. A köztársaság szerintem az egyik legrosszabb, hagyják,hogy szavazz de a kérdés már eldöltölt, vagy a másik leheősik szavazhatsz igennel vagy talánnal!!!
2012. máj. 6. 04:39
 10/30 anonim ***** válasza:

"én a választójogot magas értelmiségi cenzushoz kötném"

"Az elgondolás jó, de egyszerűbb lenne a képviselői mandátumot magas értelmiséghez és szakértelemhez kötni."

csakhogy nem lennének ebben a rendszerben se képviselők, se parlament, minthogy a törvényhozás joga is a kormány kezében van.

2012. máj. 6. 11:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!