Miért vannak oda annyira a szocializmusért?
Én olvastam Oewelltől az 1984-et, és éltem is a Kádár-rendszerben, ami egyáltalán nem volt olyan orwelli. Az egyszerű tömegek akkor sokkal nyugodtabb, méltóságteljesebb életet éltek. Volt mit enniük, nem fagytak meg, tudtak közlekedni, ki tudták fizetni a rezsit, nem kellett rettegniük az öregségtől.
Ez a mondatod meg 100 %-ig a mai világról szól:
"Jó érzés lenne, hogy a vezető meg a párt feljebb lévő tagjai élnek mint hal a vízben, a "nép" meg agy-mosottan csak dolgozik, csak termel?"
Ez nem jó érzés, de ez sokkal inkább igaz ma, mint 30 éve.
Először is díjazom, hogy nyitott vagy ezekre a dolgokra, és beismered hogy nem vagy benne otthon. Ez nem szégyellnivaló, inkább becsülendő. Respect!
Akik kommunizmus fogalma az utóbbi évtizedekben sajnos nagyon elferdült, és az emberek 90%-a csak azt szajkózza, hogy nincs szólásszabadság, elnyomás, közös szegénység. Ez pedig, mint bármely más propaganda, nem igaz. Az oroszok által létrehozott rendszer nem volt kommunizmus, se szocializmus. (Proletárdiktatúra volt inkább)
Az igazi kommunizmus valójában egy osztály nélküli társadalmon alapul, ahol a termelőeszközök nem magántulajdonban vannak. A közhiedelemmel ellentétben tehát ez nem azt jelenti, hogy nem lehet saját borotvád, hanem hogy nem lehet saját gyárad, ergó nem lesz egy ember harminc fölött, aki a termelésből megszerzi a profitot. A proletárforradalmi fázison kívül a szólásszabadság megmarad, tehát nem egy elnyomó rendszerről van szó. A folyamat végső stádiumában kialakul a teljes kommunizmus.
Itt az emberek közös jóléten osztoznak, nem pedig szegénységben. Az állam elhal, lassan egy teljesen idilli társadalom alakul ki, ahol már nem a személyes vagyon felhalmozása az egyén célja.
"Ez nem jó érzés, de ez sokkal inkább igaz ma, mint 30 éve."
Igen mondjuk ebben maximálisan igazad van. Nos igen, tényleg nem vagyok otthon benne, írjatok még nyugodtan érveket-ellenérveket, nem pontozok le senkit sem.
De azt azért nem értem, ha olyan jó volt Kádárral miért lázadtak fel az emberek?
Talán azért, mert a jelenlegi rendszerrel összevetve éles a kontraszt a többség számára...
A Kádár-rendszer 25 000 000 millio dollár adósságot vett fel, és azt a népre költötte.
A mostani rendszer adóssága 225 000 000 millio dollár, és szétvan rombolva az ország.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!