A kommunizmus, szocializmus valójában jó dolog lenne?
Nem értek a témához, most kezdtem el ezek után olvasgatni, így lehet hülyeséget fogok mondani.
Azt olvastam, hogy a kommunizmus valójában nem is az, ami jelenleg van, hanem ez csak egy annak nevezett, elferdített dolog. A kommunizmus az emberek érdekeit szolgálná, nem lehetne egy embernek nagy hatalom a kezében, pl. gyárak, így nem emelkedne a többi felé, és egyenlőség lenne.
A szocializmus nem tudom mi. Arról felvilágosítanátok?
> Azt olvastam, hogy a kommunizmus valójában nem is az, ami jelenleg van,...
Nem bizony. A kommunizmus egy szép, de megvalósíthatatlan utópia.
> ...hanem ez csak egy annak nevezett, elferdített dolog.
Igen. Észak-Koreában nincs kommunizmus, csak diktatúra. Mégis azt mondják rá, hogy kommunista ország. A "kommunizmus" szónak tehát van egy másodlagos jelentése (konnotáció).
> A szocializmus nem tudom mi. Arról felvilágosítanátok?
Tehát akkor hogy sikeres kommunizmus legyen, az embereknek önkontrollt kéne gyakorolniuk? Tudatos életet kéne élniük? Ezt írom arra, hogy akkor nem rabolna mindenki ész nélkül, hanem csak annyit venne le a polcról, amennyire szüksége van. De pénzre azért szükség lenne gondolom.
Igen, nagyon jól megértetted. A kommunizmus kialakulásához egyfajta önkontroll, és mentalitásbeli változás szükséges. Ezért is utópikus kicsit, mivel szembemegy az emberek felfogásával - azzal, hogy vagyont kell felhalmozni, és jobbnak kell lenni mint a másik. Ha ezen változtatunk, akkor el lehetne érni.
A közgazdaságtan alapjairól beszélgettek. A boltot nem fosztanák ki az emberek, nem vinnének el mindent. A fogyasztók minden termék esetében a telítettségi pontig fogyasztanak. (Tehát nem vinnének el mindent a boltból csak annyit, ami a telítettségi pontjukig kell. Pl.: ha svédasztalos reggelin vagy, akkor sem eszel végtelen mennyiségű kaját, mert nem fér annyi beléd. A tizedik lekváros kenyér után már rosszul vagy.) Más kérdés, hogy ez a telítettségi pont jóval több, mint amennyit most megengedhetünk magunknak.
A másik alaptétele a közgáznak, hogy az erőforrásaink szűkösek. Ezért döntenünk kell, valamiből többet, valamiből kevesebbet veszünk.
Tehát a kommunizmus elvileg működne, ha végtelenek lennének az erőforrásaink, mert akkor mindenki a telítettségi pontjáig tudna fogyasztani mindenből.
Előző válaszoló:
A kommunizmusban nem él villákban mindenki , és akkora luxusban, amekkorában el tudja képzelni, hanem egyenlően a többi emberrel. Nincs arról szó, hogy mindenki tejben-vajban fürdik, csupán senki sem nyomorog, és senki sem gazdagabb a másiknál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!