Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » A kommunizmus, szocializmus...

A kommunizmus, szocializmus valójában jó dolog lenne?

Figyelt kérdés

Nem értek a témához, most kezdtem el ezek után olvasgatni, így lehet hülyeséget fogok mondani.

Azt olvastam, hogy a kommunizmus valójában nem is az, ami jelenleg van, hanem ez csak egy annak nevezett, elferdített dolog. A kommunizmus az emberek érdekeit szolgálná, nem lehetne egy embernek nagy hatalom a kezében, pl. gyárak, így nem emelkedne a többi felé, és egyenlőség lenne.

A szocializmus nem tudom mi. Arról felvilágosítanátok?

2012. febr. 9. 19:29
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Abszolút jól látod kérdező. Azért sem megvalósítható, mert azok az emberek akik már felhalmoztak javakat, nem mondanak le róla önként. Így szintén csak diktatúrával lehetne elvenni tőlük, ami nem igazán jó.
2012. febr. 9. 22:47
 12/20 anonim ***** válasza:
75%

"Képzeld mi lenne, ha bemennél a boltba és annyit vehetnél le a polcról, amennyire szükséged van! Rögtön mindenki kiüríteni a boltot."

Ez csak az első gondolatod. De a valóságban tudod mi történne? Hazavinnél tíz kenyeret és öt szekrénysort, a tíz kenyér rád romlana az öt szekrénysort meg nem tudnád hová tenni. Dolgozni nem mész be, mert ingyen is megkapsz mindent. Másnap hiába mész kenyérért mert mindenki hazavitt tízet, ráadásul a pék sem ment dolgozni. A bolt üres, a rendszer összeomlik, mindenki éhezik. És ekkor jön a kommunizmus csodája: A paraszt elkezd gondolkodni, mi a ráknak hoztam haza tíz kenyeret? Holnap is ingyen lett volna, ha pedig nem megyek be dolgozni és a pék sem, akkor mindenki éhen fog dögleni. És ekkor elkezdődik egy felelős gondolkodás, majd a rendszer helyreáll.

Szóval az aki azt gondolja, hogy a kommunizmus nem működőképes az egy rendkívül ostoba ember. Az igazság az, hogy soha sehol sem vezették be, mivel ez szögesen ellentétes lenne a tőkések érdekeivel, kivétel egy két faluban kísérleti jelleggel és ott is feladták már az összeomláskor, pedig a csoda csak ezután történik. :)

Honnan tudom, hogy mégis mindez működik? Éltem benne tavaly nyáron. :)

2012. febr. 9. 23:45
 13/20 anonim ***** válasza:
31%

"Tehát a kommunizmus elvileg működne, ha végtelenek lennének az erőforrásaink, mert akkor mindenki a telítettségi pontjáig tudna fogyasztani mindenből."

Akkor is működik, ha nem. És azt is leírtam miért. Amiből végesek a források, azon termékeknél, erőforrásoknál lép be egy felelős önkontroll. Aki azt gondolja, hogy ez mégsem így van az csak akkor értené meg mikor éhezik.

2012. febr. 9. 23:50
 14/20 anonim ***** válasza:
75%

"Ez csak az első gondolatod. De a valóságban tudod mi történne? Hazavinnél tíz kenyeret és öt szekrénysort, a tíz kenyér rád romlana az öt szekrénysort meg nem tudnád hová tenni. Dolgozni nem mész be, mert ingyen is megkapsz mindent. Másnap hiába mész kenyérért mert mindenki hazavitt tízet, ráadásul a pék sem ment dolgozni. A bolt üres, a rendszer összeomlik, mindenki éhezik. És ekkor jön a kommunizmus csodája: A paraszt elkezd gondolkodni, mi a ráknak hoztam haza tíz kenyeret? Holnap is ingyen lett volna, ha pedig nem megyek be dolgozni és a pék sem, akkor mindenki éhen fog dögleni. És ekkor elkezdődik egy felelős gondolkodás, majd a rendszer helyreáll."

Megmondom őszintén, ez egy nagyon érdekes gondolat. Nem gondoltam még erre ilyenféleképpen. Én eddig úgy voltam vele, hogy az emberek mentalitását egy szigorú elő-kommunista rendszerben kell megváltoztatni. (nem proletárdiktatúra, inkább szocializmus) Amit te írtál, hogy rögtön "dobjuk be a mélyvízbe", viszont valóban működhet. Az egyetlen problémának azt tartom, hogy amint a rendszer összeomlik, a paraszt nem arra gondol, hogy mit rontott el, hanem hogy szar a rendszer, és vissza a régit... Nehéz kérdés ez.

2012. febr. 10. 00:10
 15/20 anonim ***** válasza:
És amúgy hogyan volt alkalmad élni ebben, ha szabad kérdeznem?
2012. febr. 10. 00:10
 16/20 anonim ***** válasza:
23%

A kommunizmus mindig az, ami most is van észak - Koreában, Kubában és máshol, mert abszolút tudományosan, precízen elemezve és kiszámítva mindent, amit emberileg lehet ezt sikerült belőle megvalósítani. A kommunizmus ellentétes az emberi természettel és ezért ennyire embertelen is.

A szocializmusnak annyi változata van, hogy nem is lehet meghatározni. Magyarországon a Kádár korszakban szocializmus volt és egy előjogokon alapuló, abszolút egyenlőtlen kasztrendszert eredményezett. Ugyanez a szovjet típusú szocializmus Csehországban, Szlovéniában, Horvátországban, de kelet - Németországban is jobban sikerült, de ott is működésképtelen volt.

2012. febr. 10. 00:52
 17/20 anonim ***** válasza:

"Akkor is működik, ha nem. És azt is leírtam miért. Amiből végesek a források, azon termékeknél, erőforrásoknál lép be egy felelős önkontroll. Aki azt gondolja, hogy ez mégsem így van az csak akkor értené meg mikor éhezik."

Igen, csak ezt nem felelős önkontrollnak hívják, hanem telítettségi pontnak.

2012. febr. 11. 00:57
 18/20 anonim ***** válasza:
46%
A kommunizmus egy szép, de megvalósíthatatlan eszme, az emberi mohóság miatt.
2012. febr. 12. 12:53
 19/20 Ozmium42 ***** válasza:
60%

Nem is szép, és nem is megvalósítható. Halva született ötlet. Ízlés dolga, ha szimpatikusan hangzik elsőre valakinek, de az ízlést lehet befolyásolni, a papír pedig sok mindent elbír.

Nem vagyok a társadalmi kísérletezgetések híve, de legfeljebb valamiféle szocializmust tudok elképzelni, ahol az emberek nem önzőek, de nem egyenlőek, hanem osztálybéke van, meg érdekközösség, meg hivatásrendiség stb. Lehet még ilyen szavakkal dobálózni meg zsonglőrködni, de ezek már közelebb állnak a nemzeti szocializmushoz, abban az irányban lehet ilyesmikről olvasni, természetesen ezek is csak papíron léteznek.

2012. febr. 12. 15:51
 20/20 anonim ***** válasza:
Igen, nagyon jó dolog lenne, de bebizonyosodott róla, hogy a gyakorlatba nem lehetséges átültetni az elvet.
2012. febr. 17. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!