Valaki megmagyarázná, hogy mi a jelentősége annak, hogy nem pénzből, hanem állampapírok által csökkentették az államadósságot?
Az állampapír úgy működik, hogy amikor veszel, hitelt adsz az államnak, hiszen a te pénzedet használja, majd lejáratkor a kamatokkal együtt adja vissza. Tehát az állam tartozik neked. A magánnyudgíjpénztárak is vettek egy csomó állampapírt a hozam miatt, tehát az állam tartozott egy csomó pénzzel. Most, hogy elvették a magánnyudgíjpénztáraktól az állampapírokat, már nem kell visszafizetni őket, tehát csökkent az állam tartozása, csökkent az államadósság.
Ha még mindig van kérdés, csak szólj.
Igen, van kérdés.
A gondolatmeneted szerint, ha én veszek egy csomó részvényt egy cégtől, ám a cégre rossz napok jönnek,(mindegy mi miatt), akkor a cégnek úgy kell megoldani, hogy rám küld négy szekrényhátút, hogy "önként" lemondassanak a részvényeimről, természetesen ellenszolgáltatás nélkül.
Ezáltal a cég "adóssága" csökken, és a vezetők döngetik a mellüket, hogy kilábaltak a bajból. Én buktam a részvényeket, (önként), de az kit érdekel.
Ha van válasz, nyugodtan...
"A gondolatmeneted szerint, ha én veszek egy csomó részvényt egy cégtől"
Igenám, de a pénzt, amiből a részvényeket megveszed, a cégtől kapod, aminek a részvényeit megveszed! És a cég (többek közt) a neked adott pénz miatt kerül rossz helyzetbe. És te bebizonyítottad, hogy a pénzért nem dolgoztál meg, sőt még a partnereiddel sem voltál őszinte.
Doboszoli, ne keverd ide a részvényt, mert az teljesen máshogy működik, mint az állampapír. Az egyik hitelviszonyt jelképez, a másik tulajdonviszonyt. Tehát ha neked részvényed van, akkor vettél egy darabka részt a cégből, és ha a cégnek rosszul megy, akkor hiába küldi rád a behajtókat, mert a részvények töredékét sem fogják érni addigra annak a pénznek, amiért megvetted.
Az állampapírnál nincs ilyen árfolyamkérdés, ott kamatkérdés van, viszont már nincs kinek visszafizetni, hiszen elvették a pénztáraktól az állampapírokat.
Ezek szerint a magánnyugdíjpénztáraktól csak úgy vették el ezeket az állampapírokat, hogy ők rosszul jártak, mert nem kaptak vissza semmit? Vagy nem is adtak bele semmit?
Bocs, hogy ennyit értetlenkedek.
A magánnyugdíjpénztáraktól nem csak az állampapírt vették el, hanem minden olyan eszközt, amit a befizetők pénzén, a befizetőknek vásároltak, állampapírt, befektetési jegyeket, részvényeket, stb.
Mindent elvettek tőlük, ami az államiba átlépő tagokhoz tartozott, semmit nem kaptak helyette.
A megmaradt tagok vagyonát kezelhetik tovább.
A pénzpiacon nincs olyan, hogy "kihelyeznek" valamit.
Mindenért fizetni kell.
Tehát igen, megvették, elköltötték rá a pénzt, és az állam elvette tőlük, így nem kell visszafizetni. Máris csökkent a tartozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!