Legyen a munkát terhelő adó alacsonyabb, cserébe magasabb az öröklés és ajándékozás adója/illetékje?
Magyarországon elvileg a közeli hozzátartozók teljesen mentesülnek az öröklés és ajándékozás utáni adózás alól. Távolabbi rokonság v. egyéb személyek esetén pedig 18% ingatlanra és 35% egyéb dolgokra.
Nemzetközileg azonban vannak hosszú ideje működő példák jóval magasabb adózásra. Japán, Franciaország, Dél-Korea, UK, ezekben az országokban akár az örökölt/ajándékozott érték 55%-át is le kell szurkolni.
Magyarul, talán lehetne fokozni nálunk az öröklés és ajándékozás utáni bevételeket. Aztán pont ennyivel csökkenteni a munkát terhelő adókat.
#10 Úgy csinálsz mintha 10 éve kezdődött volna itt az élet és nem lett volna már korábban nálunk is örökösödési adó.
2002-ben hozott törvény változtatott a korábbi öröklési illeték/adó mértékén, még nagyobb lett 2003-tól, mint addig volt. Ezt a 2010 utáni Orbán kormány változtatta meg 2013-tól először az egyenes ági öröklésre eltörölve a fizetési kötelezettséget, az ilyen ajándékozásra, majd az oldalági öröklésnél is eltörölték testvérek között. Pontosan a korábban meglevő és sokáig fizetett örökösödési illetékek negatív hatásai miatt. Miért akarod visszahozni azt ami volt és amiről megtapasztaltuk, hogy nem jó?
Neked tényleg ez kellene megint?
"z örökhagyó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája terhére ... 18 millió forint összegű értékig 11% 18 millió forint összegű érték feletti rész után 15% Az örökhagyó I. csoportba nem tartozó unokája, nagyszülője, testvére terhére ... 18 millió forint összegű értékig 15% 18 millió forint összegű érték feletti rész után 21%"
Ugyanez lakóingatlan esetén "18 millió forint összegű értékig 2,5%
18 millió forint összegű érték feletti rész után 6%" és "18 millió forint összegű értékig 6% 18 millió forint összegű érték feletti rész után 8%"
Miért nem tanulsz inkább a múlt történéseiből? Miért kell visszahozni ami alig egy évtizede még volt és senkinek nem volt jobb tőle?
Ugyanezt csináljátok az egykulcsos adóval is. Mintha nem lett volna 2011 előtt többkulcsos adó nálunk is és nem tapasztaltuk volna meg azt, hogy senkinek nem volt tőle jobb, sem az adófizetőknek, sem az államkasszának.
"az örökösödési illeték/adó „nem jó”, mert korábban sem volt jó." Ez nem érvelés, hanem puszta állítás, amelyet érvekkel kellene alátámasztani.
„Miért akarod visszahozni azt, ami volt?” – Ez egy mezei érzelmi kérdés, nem nézed a részleteket vagy lehetséges pozitív hatásokat.
Te úgy gondolod csak két megoldás létezik. Visszahozni a korábbi, állítólagosan rossz örökösödési adót, pont úgy ahogy volt. Vagy meghagyni a mostani helyzetet. Viszont lehetséges lenne egy harmadik opció, például egy átdolgozott, méltányosabb örökösödési adórendszer.
Ugyan miért volt rossz az a korábbi örökösödési adó rendszer? Csak benyomod ide, hogy rossz és kész. Bővebb adatokat, elemzést, akármit is tudnál hivatkozni? Annak kizárólag rossz hatása volt, abszolút semmi jó?
Az egykulcsos és többkulcsos adózásnak semmi köze a témához.
#12 Az az érv, hogy kipróbáltuk és nem volt jó. Ez tény, ezért változtattak rajta. Itt neked kellene bizonyítanod hogy jó volt d semmi ilyet nem tudsz mondani, hiszen eddig úgy viselkedtél mintha nem is lett volna soha örökösödési illeték és ezt most kellene kitalálni, hogy jaj de jó lenne ha lenne.
"„Miért akarod visszahozni azt, ami volt?” – Ez egy mezei érzelmi kérdés, nem nézed a részleteket vagy lehetséges pozitív hatásokat."
Azért kérdeztem mert tényekkel megmutattam mi volt és tudni szeretném, hogy te miért akarod hogy újra ez legyen. Ez nem érzelmi kérdés hanem kérdés, mert te írtál ki kérdést arról, hogy legyen örökösödési adó.
"Te úgy gondolod csak két megoldás létezik. Visszahozni a korábbi, állítólagosan rossz örökösödési adót, pont úgy ahogy volt. Vagy meghagyni a mostani helyzetet. "
Mivel vagy lesz örökösödési adó ahogy te azt szeretnéd vagy nem lesz ahogy most nincs is. Itt csak te képzeled, hogy én nem tudnék elképzelni más mértéket ezeknek mint a mi volt, miközben pont én mutattam meg neked, hogy 2003-ban még magasabb lett, mint volt előtte és mennyi volt az illeték mértéke.
A kérdésem nem arról szólt, hogy egy pont ugyanolyat miért akarnál visszahozni, hanem magát az örökösödési illetéket, adót miért akarnád visszahozni.
"Viszont lehetséges lenne egy harmadik opció, például egy átdolgozott, méltányosabb örökösödési adórendszer."
Átgondolták és megalkották a leginkább méltányos örökösödési rendszert, egyenes ágon és oldalágon testvérek között nem kell illetéket, adót fizetni az örökség után. Miért akarod hogy kelljen fizetni bármennyit is?
"Az egykulcsos és többkulcsos adózásnak semmi köze a témához."
Ezek szerint nem tudsz egy mondatot sem értelmezni. Odaírtam. Ezt csináltátok annál IS.
"Ezek szerint nem tudsz egy mondatot sem értelmezni. Odaírtam. Ezt csináltátok annál IS."
"Az az érv, hogy kipróbáltuk és nem volt jó." Tényleg? Miért nem volt jó? Bizonyítékot!
"Átgondolták és megalkották a leginkább méltányos örökösödési rendszert, egyenes ágon és oldalágon testvérek között nem kell illetéket, adót fizetni az örökség után."
Ez a red herring érvelés. Méltányos vagy nem méltányos, nem az számít hanem a többi adónem kombinációja.
"Miért akarod hogy kelljen fizetni bármennyit is?"
Hogy csökkenjen a munkát terhelő adó, ami több mint 33%. Ez meritokratikusabb rendszert eredményezne, ahol aki szorgalmasabb és okosabb az jobban él. Így lenne társadalmilag korrekt.
#14 Tudom, hogy egy troll vagy és csak próbálsz kötözködni de nagyon rosszul csinálod. Legalább minimálisan próbáld meg értelmesen csinálni mert így szánalmas!
Olvasd el és értelmezd amit leírtam - már duplán ráadásul. ha másodszorra sem voltál képes felfogni akkor hiába írnám le harmadszorra. Pedig nem bonyolult. Volt már és eltörölték. Azért törölték el mert nem volt jó. Miért nem volt jó? Mert azért kellett fizetni ami amúgy is az övé volt, csak az állam nyúlt le miatta pénzt mert meghalt a másik tulajdonos. Most az állam nem nyúl le belőle pénzt, ennyi a történet.
Még mindig te vagy adós azzal, hogy elmagyarázd miért lenne jó ha fizetni kellene bármennyit is az ilyen örökségek után.
Ettől nem fog csökkenni a munkát terhelő adó ami amúgy is igen alacsony nálunk más országokhoz képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!