Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A kapitalizmusban, piacgazdasá...

A kapitalizmusban, piacgazdaságban ha nincs diplomám akkor örökké csóró leszek és a társadalom meg fog vetni?

Figyelt kérdés

Itt akarom hagyni az egyetemet mert egyáltalán nem érdekel ez a szak,amin tanulok,nem szeretem ezt csinálni és nem akarok ebben dolgozni.

De még ha el is végzem az egyetemet,akkor sem akarok ebben dolgozni.Utálom ezt az egészet.

Fogalmam sincs mit kezdjek az életemmel,elcsesztem az egészet.A szocializmusban minden sokkal egyszerűbb lett volna,tanultam volna valami szakmát és boldogan meglettem volna a szülőfalumban.Lett volna jó fizetésem,meg lettem volna becsülve,nem hajtottak volna agyon.Nem kellett volna versenyezni (fúj) meg nem lenne ilyen kilátástalan az életem.

2019. júl. 6. 13:52
1 2 3 4 5
 31/45 A kérdező kommentje:

Mert akkor egyszerűb volt minden,nem kellett versenyezni az állásokért.

Ha meg most elmegyek szakmát tanulni és abban akarok elhelyezkedni,akkor nekem a kapitalizmus egyértelműen rossz.A kapitalizmus nem kedvez a munkásoknak.

Az meg hogy többet kellett dolgozni hülyeség.Ma sokkal jobban agyonhajtják az elbert,akkoriban meg lazább volt minden.Nem úgy beszéltek az emberrel a munkahelyén,mint a kutyával.Akkoriban a munkásoknak jogaik voltak!Ma meg látástól vakulásig hajtják őket aprópénzért.

Mégis mi tetszene ebben?Jobb életem lett volna a szocializmusban,abban biztos vagyok.Az életszínvonalam is jobb lett volna.Lehetett volna saját lakásom.Akkoriban még volt értelme dolgozni.Ma már csak a megélhetésért dolgozunk,a jó életre való lehetőséget elvették,rabszolgát csináltak belőlünk.

2019. júl. 7. 12:43
 32/45 anonim ***** válasza:
37%

"Ha meg most elmegyek szakmát tanulni és abban akarok elhelyezkedni,akkor nekem a kapitalizmus egyértelműen rossz.A kapitalizmus nem kedvez a munkásoknak."

Apám cégénél a kiváló tanulók havi 50 ezres ösztöndíjat kapnak ez több, mint egyes egyetemen. Volt aki 3-4 év alatt összegyűjtött és megvett egy használt autót, több, mint 1 milliója volt 18 évesen. Kocsit napokon belül használhatta, nem kellett éveket várnia, mint a szüleimnek.

Másik tanulója 1,5 évvel később kétszeres fizetésért jött vissza a céghez.

"Ma sokkal jobban agyonhajtják az elbert,akkoriban meg lazább volt minden.Nem úgy beszéltek az emberrel a munkahelyén,mint a kutyával.Akkoriban a munkásoknak jogaik voltak!Ma meg látástól vakulásig hajtják őket aprópénzért."

Furcsa, apámtól sohasem hallottam ilyet, pedig 1979-től 2003-ig dolgozott a soron, ma oktatja a szakmát.

"Ma már csak a megélhetésért dolgozunk,a jó életre való lehetőséget elvették,rabszolgát csináltak belőlünk."

Talán előbb dolgozzál rendesen és nézd meg mire tudsz belőle menni. Másik lehetőség, hogy van még szocializmus a világon. Költözz oda és dolgozz ott, járj május elsejei felvonulásra és énekheted az Internacionálét.

"Lehetett volna saját lakásom"

Ha 21 évesen máris kijelented, hogy nem lehet saját lakásod sem, akkor ne csodálkozz, hogy az emberek azt mondják elcseszted az életedet és nem azt, hogy ez is a gonosz kapitalizmus hibája.

2019. júl. 7. 13:40
 33/45 anonim ***** válasza:

Jaj 68%-os...

"Amúgy meg lesz egy olyan végzettséged, amivel sok felé el lehet indulni, alapból nincsen kifejezetten ilyen pozíció, hogy gazdálkodó és menedzser."

Dehogy nincsen basszus annak a szaknak a diplomája a közgazdász, viszont abszolút nem lehet vele sokfelé elindulni, csak és kizárólag üzleti-pénzügyi területen. Persze nekem is van közgazdász ismerősöm, aki zöldségkereskedéssel foglalkozik, na de nem azért foglalkozik vele, mert közgazdász, hanem pont azért foglalkozik vele, mert nem talált neki tetsző munkát közgazdászként, ezért otthagyta az egészet a fenébe. De ez közgazdász diploma nélkül is lehetne, ezt a hülyeséget, hogy a l'art pour l'art diploma -tehát csak azért legyen diplomád, hogy legyen diplomád, amit 45%-os is írt, ezt nagyon gyorsan felejtsétek el, ez a legnagyobb őrültség, hogy 4-5 évig pocsékold az életed meg költöd az állam és a szülők pénzét, csak azért, hogy elmondhassad, hogy márpedig én diplomás vagyok.

Egyébként mi ez a fétised ezzel, hogy "járni kellet a fölvonulásra" dumával, te jó isten, évente egyszer pár órára ki kellett mennie a munkások egy részének, akik cserébe aznap ingyen kajáltak, ráadásul nem is minden évben és nem is mindenkinek. Ma tudod mi van? például ha egyházi alkalmazott vagy -akkor is ha csak söprögetsz a sekrestyén, vagy egyházi iskolában vagy rendszergazda- akkor szépen elvárják, hogy havonta egyszer legalább egy misére/istentiszteletre üljél be a felekezet templomába. Na ez ez már durva, meg mondhatnám az önkormányzati/állami alkalmazottakat, akiket kötelező jelleggel vezényelnek ki városi/nemzeti ünnepségekre, hogy legyen elég néző. Hidd el ezekhez képest pár évente elmenni egy fölvonulásra nem is volt olyan nagy megterhelés.

2019. júl. 7. 14:42
 34/45 anonim ***** válasza:

"Egyébként mi ez a fétised ezzel, hogy "járni kellet a fölvonulásra" dumával"

Milyen fétis? Egyszer megemlítettem, gondoltam pozitívan hangzik számára az ajánlat.

" Hidd el ezekhez képest pár évente elmenni egy fölvonulásra nem is volt olyan nagy megterhelés."

Érdekes módon ennyit emeltél ki és többivel nem foglalkozol, pedig volt megemlítve más is, hiszen akkoriban csak kéthetente volt a szabadszombat. 14 nap fizetett szabadság, a mai húsz helyett. 8 állami ünnepnap a mai 11 helyett. Ehhez képest az a havi egy mise nem is olyan megterhelő.

2019. júl. 7. 14:57
 35/45 anonim ***** válasza:

"Dehogy nincsen basszus annak a szaknak a diplomája a közgazdász, viszont abszolút nem lehet vele sokfelé elindulni, csak és kizárólag üzleti-pénzügyi területen."

Hát azért több irányba, lehetőség van vele, mint egy magyar-történelem szakos végzettségű tanárnak vagy egy szobafestőnek.

"Persze nekem is van közgazdász ismerősöm, aki zöldségkereskedéssel foglalkozik, na de nem azért foglalkozik vele, mert közgazdász, hanem pont azért foglalkozik vele, mert nem talált neki tetsző munkát közgazdászként, ezért otthagyta az egészet a fenébe."

Személyes döntése vagy a rendszer hibájából lett zöldséges? Jelenleg itt a kérdező még végzettséggel nem rendelkező és nem tudja, hogy mit kezdjen magával, csak annyit tud, hogy szocializmus kb. aranyélete lenne. Teljesen képbe van azzal, hogy szakmát nem éri meg végeznie, mert akkor csak éhbérét ki lenne zsákmányolva, bezzeg a szocializmusban mennyivel jobb volt. Tudtommal nem végzett mást csak diákmunkát. Nem járt be 3 műszakban a gyártósorra, de szerinte el vannak nyomva a munkások és ma már jogaik sincsenek, nem próbált még elhelyezkedni a végzettségével, mégis szerinte ez a diploma wc papíron kívül másra nem jó. Ennek a témának van előzménye, ajánlom a #4-es válaszban linkelt kérdést.

Én sem tervezek informatikával olyan szinten foglalkozni, mint oktatták az egyetem, de volt lehetőségem ösztöndíjjal külföldön tanulni, élni, szakmai gyakorlatot végezni és ezek segítettek utat mutatni az életben és sikerült egy irányt belőnöm, de nem tudom meddig fogok ezen az úton jutni. Mondom úgy, hogy mikor végeztem a középiskolával még imádtam az informatikát és programozást.

2019. júl. 7. 15:26
 36/45 anonim ***** válasza:
10%

Ami azt illeti, kétszer is ijesztgetsz a felvonulással.

27-es válasz utolsó sora: "Plusz ugye felvonulás. Ezt is beleszámoltad?"

32-es válaszból: "Költözz oda és dolgozz ott, járj május elsejei felvonulásra"

Csak feltűnt, sok dolog miatt utálták a szocializmust sokan, de ez még új volt.

"hiszen akkoriban csak kéthetente volt a szabadszombat. 14 nap fizetett szabadság, a mai húsz helyett. 8 állami ünnepnap a mai 11 helyett. Ehhez képest az a havi egy mise nem is olyan megterhelő."

Ilyen magas labdákat én a helyedben nem ütögetnék...

Szóval a szocializmus időszakában folyamatosan csökkent a heti munkaidő a kezdeti 48 óráról 40-re 1984-ig. Ezzel párhuzamosan a kezdetben munkanap szombatoknál először minden második lett szabad szombat, végül 1982-től mindegyik. Ugyanígy nőtt az ünnepnak és a szabadnapok száma is. Ha már annyira fantasztikus a létező kapitalizmus, azóta mennyivel is csökkent a munkahét? Van legalább minden második szabad péntek?

Kicsit vicces, hogy lényegében véve azt bizonygatod, hogy akkoriban mennyivel jobb volt az átlag dolgozónak, mert folyamatosan nőttek a kedvezményei és csökkent a munkaidő, miközben azóta meg nem. ugyanis ha végiggondolod ez jön le belőle.

Az a havi egy mise az 12 alkalom, 12 rettegett felvonulással számolj. Tehát egy így dolgozó emberke ma lényegében véve ugyanannyit dolgozik mint 40-50 évvel ezelőtt -már ha a vasárnapjait is beszámoljuk, és a "rettegett" felvonulást is munkának tartjuk. Tehát gyakorlatilag semmivel nem jobb a helyzete, miközben a termelékenység a sokszorosára nőtt a 80-as évek óta, tehát az általa előállított haszon is.

" Hát azért több irányba, lehetőség van vele, mint egy magyar-történelem szakos végzettségű tanárnak vagy egy szobafestőnek."

Na mesélj valamit! Beslattyog szépen egy patikába, hogy ő itt akar dolgozni vagy egy vegyipari üzembe vagy bárhová, ahol nem várnak el szakirányú gazdasági diplomát, szerinted fölveszik? Mert nem, fölvehetik mondjuk portásnak ilyen helyre, de nem azért veszik fel, mert közgazdász diplomája van. Ez igaz minden diplomára. A diploma semmit nem ér, ha nem az adott szakterületen dolgozol vele.

"Személyes döntése vagy a rendszer hibájából lett zöldséges?"

Nem kapcsolódik a kérdéshez, azért írtam őt, mert ő sem azért lett alkalmazva a mostani munkájában, mert közgazdász, csak erre akartam rávilágítani, de látszik a lényeget nem hangsúlyoztam ki.

2019. júl. 7. 15:53
 37/45 anonim ***** válasza:

"Nem kapcsolódik a kérdéshez, azért írtam őt, mert ő sem azért lett alkalmazva a mostani munkájában, mert közgazdász, csak erre akartam rávilágítani, de látszik a lényeget nem hangsúlyoztam ki."

Ahogyan én sem, mert csak a lényegtelenebb részekre válaszoltál.

Tudod mit legyen, sírjon emiatt a rendszer miatt, legalább van utánpótlás is és 20-30 év múlva is lesz aki majd azt mondogatja, hogy bezzeg a szocializmusban.

Elnézést kérek azért, hogy többet néztem ki a generációmból.

2019. júl. 7. 16:41
 38/45 A kérdező kommentje:

Voltam már diákmunkán gyárban és tudom milyen szar meg ott kiabálnak az emberrel.Semmibe se vesznek minket,csak eszközök vagyunk,akik termelik a profitot a burzsoáziának.A főnök meg 20 milliós autókkal jár,mi meg kaptunk 500 ft-ot óránként.

Én ezt nem mondanám közgazdász diplomának.Ez markeringgel,logisztikával meg ilyesmikkel foglalkozik,de a közgazdaságtanhoz semmit se értek.

2019. júl. 7. 21:48
 39/45 anonim ***** válasza:
Most már kíváncsi lettem, mit akarsz tanulni közgazdaság szó alatt?
2019. júl. 7. 22:31
 40/45 anonim ***** válasza:
54%

Semmit nem akar tanulni, nem vetted észre? Sem tanulni, sem dolgozni nem akar, csak azt, hogy valaki adjon neki sok lóvét.

2019. júl. 7. 23:22
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!