Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A megújuló energiaforrások...

A megújuló energiaforrások tényleg sokkal olcsóbbak és jobban megérik?

Figyelt kérdés
Ha igen, akkor miért nem inkább abba fektet bele hosszútávra magyarország?

2019. ápr. 22. 14:16
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%

Sokat voltam Norvégiában, ahol azt láttam és tapasztaltam, hogy szinte mindent elektromos árammal működtetnek: a fűtés, a meleg-víz, a tömegközlekedés iránya mind mind az áramhasználatot preferálja!

Norvégia az egyik legnagyobb gáz- és olaj-tartalékkal rendelkező ország Európában, mégsem láttam sehol sem gázfűtést: kizárólag villannyal fűtöttünk mi is, bárhol is laktunk. A villany az egyetlen olcsó dolog egész Norvégiában!

Ők- okosan - szinte az összes kitermelt gázt eladják külföldre. A benzin legalább olyan eszementül drága mint nálunk - viszont szinte mindenhol vannak (lakótelepeken is) a parkolókban e-autó töltő oszlopok! Hihetetlen mennyiségű TESLA-t látni a városokban!

Norvégia legnagyobb tételben a vízenergiából termeli az áramot (szinte minden folyón van egy erőmű) a szélenergiát hatalmas mértékben hasznosítják, de láttam napelemeket is (nyáron alig, vagy egyáltalán nem megy le a Nap!). És Norvégiában jól látják mi a jövő, és hihetetlenül sokat tesznek is érte, a környezetért!

2019. ápr. 22. 17:16
 12/32 anonim ***** válasza:
71%

"A megújuló energiaforrások tényleg sokkal olcsóbbak és jobban megérik?"

Erre nem lehet általánosan válaszolni, van ahol megéri és van ahol nem. A lokális adottságoktól függ hol mi éri meg a legjobban. Itt van pl a norvég példa, ott megéri vízenergiára alapozni, mert meg vannak hozzá a természeti adottságok. Nálunk meg nincsenek.

2019. ápr. 22. 18:03
 13/32 anonim ***** válasza:

Ez jogos, Montenegrót kevertem, nem mentség, hogy siettem. De ha megnéznéd a linket amit beraktam, látnád, hogy nálunk alacsonyabb az energia ára, mint máshol nyugaton.

2019. ápr. 22. 18:32
 14/32 anonim ***** válasza:
31%

Ha megújuló energiába fektetnénk nem tudott volna benyalni a fűrer Putyinnak és eladósítani évtizedekre az országot.

Vizünk van? van

A nap süt? süt

A szél fúj? fúj

30 éve még drágább volt mint a nukleális energia DE!!! az 30 éve volt. Hihetetlen ütemben fejlődik ennek az iparnak a fejlesztése.

Az pedig nagyon gagyi duma hogy ki lennénk szolgáltatva az elemeknek, 3 erőforrást soroltam fel mennyi is az esélye hogy nem folyik a folyó, nem süt a nap, nem fúj a szél egyszerre? pff na ugye

Oliva bogyó üzem (nem emlékszem tán Spanyol ország) 0-24 ben üzemel kizárólag napenergiával.

Éjjel hogyan működik akkor? Az oliva magot hasznosítják.

Nem lenne lehetetlen de akarat kéne hozzá és egy olyan vezető akinek nem a keleti benyalás a fontos hanem az ország......

2019. ápr. 22. 20:03
 15/32 anonim ***** válasza:
68%

11-es vagyok: nem csak Norvégiában jártam, hanem Izlandon is. Hihetetlen jólét egy kietlen, hideg, rideg csapadékos és szeles északi szigeten.

Csak hát ott a meleg vizet nem eresztik el a szabadba - mint pl. ezt a Hortobágyon tették - hanem üvegházakat, lakásokat, hivatalokat fűtenek, akár 50 kilométerre is elvezetik a vizet. Ingyen van az államnak, miért kérnének érte pénzt?! A karbantartás meg kitelik a magas adókból...

2019. ápr. 22. 20:13
 16/32 anonim ***** válasza:

Az viszont a világon egyedülálló, hogy Orbánék megszavaztatták a szavazógépeikkel, hogy ha a Brent típusú olaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá esne, akkor Magyarországon rögtön jövedéki adót kell emelni, nehogy már a nyomorult magyar olcsón jusson benzinhez!

2012-ben volt 400 Ft fölött a benzin ára, akkor a Brent hordója 100 dollár fölé ment...

Most még csak 78 dollár 1 hordó ára, de már most 400 HUF fölött a benzin ára - így lopja a pénzünket a Fidesz!

2019. ápr. 22. 20:20
 17/32 anonim ***** válasza:
61%

#11/15:

"Ingyen van az államnak, miért kérnének érte pénzt?! A karbantartás meg kitelik a magas adókból..."

Szóval akkor valaki mégis fizet érte, nem? Akkor még sincs ingyen. :D

Persze Izland szintén más, méghozzá az adottságai miatt. Izland gyakorlatilag egy vulkán az atlanti kőzetlemezen, vagyis a két távolodó kőzetlemez között. A hőforrások szempontjából két előnye van:

-az óceán veszi körbe és van vízutánpótlás

-a vulkanikus tevékenységek miatt baromi sok vizet képes felfőzni

Ezek elsőre nevetséges dolgok,de nálunk korábban volt már ebből probléma például Hévizen, ahol a Hévizi-tó forrásainak szintje és vízhozama csökkent, mert nem túl messze a bányászat miatt elkezdték elvezetni a vizet és hirtelen a hévizi forrás hozama megfeleződött, a tapolcai tavasbarlang meg kiszáradt. Hasonló gondok voltak Budapesten is. Nem teljesen biztos, hogy mi is ész nélkül vagy legalább ipari szinten tudnánk felszínre emelni a vizeinket.

Izlandon baró, hogy üvegházakat fűtenek a meleg vízzel, nálunk meg e nélkül is megterem minden, télen is olcsón elérhető a sok import zöldség és gyümölcs. Jóval olcsóbban, mint Izlandon. Ott lehet tudnak üvegházban elfogadható áru zöldséget termelni, mert mindent hajóval messziről kell vinni. De itt Európa közepén ez valszeg nettó bukó lenne.

Norvégia azért más, mert ott jók az adottságok. Vannak nagy kiterjedésű magasan fekvő területek, sok csapadék, van mit és hova felduzzasztani.

Pl a #14 is felveti:

"Vizünk van? van"

Van a norvégoknak is. Csak ott a legnagyobb tározó amire 3 erőmű épült az 1050 méter magasan van és max 50km-en van 1000 méter esés. Mintha mi felvinnénk a Tisza-tavat Kékesre, de a leeresztett víz Szolnoknál már a Tisza alatt folyna 120 méterrel.

Duzzasztunk 30 métert a Dunán Mohácsnál és Győrig minden víz alá kerül - bizony, Budapest is. A norvégok meg 30-szor ekkora szintkülönbséggel játszanak...

#14:

"Az pedig nagyon gagyi duma hogy ki lennénk szolgáltatva az elemeknek, 3 erőforrást soroltam fel mennyi is az esélye hogy nem folyik a folyó, nem süt a nap, nem fúj a szél egyszerre? pff na ugye"

Nyilván ennek nem sok. Bár nem tudom melyik folyóra gondoltál, ha így haladunk lassan a Duna is kiszárad nyáron..

De nézzük az esélyeket a másik oldalról. Ha nem fúj a szél, nem süt a nap és a Duna is kiszárad akkor miből lesz áram? vagyis inkább miből lesz elég áram?

Ebben a percben a teljes magyar rendszerterhelés 4600MW. A fogyasztás alakulására visszamenőleg egész jó adataink vannak, amiből lehet tervezni elég nagy pontossággal a várható fogyasztást.(most kedvezek egy kicsit) Én meg merem kockáztatni, hogy egy hét múlva április 27-én 21:00kor a teljes hálózati rendszerterhelés 4600MW +-3% lesz. Te meg tudod jósolni mekkora lesz a folyók vízállása és a szélerősség egy hét múlva? A napot direkt nem írom, mert este 9 van :D

Ha a jóslásból a napenergiát kihúzzuk, a szelet erősen kérdőjelesre vesszük akkor marad a víz, az még egy hetes távlatban kalkulálható is. 4600MWnyi áramot vízerőműből itthon az életben nem fogunk kinyerni - a bősi is csak valami 720Mw körül tud csúcsüzemben, tehát nem 7/24 konstans módon. Sok Bőst nem telepíthetünk a Dunára, mert akkor a Balaton határai megnyúlnának, úgy Nagymarostól Nagylakig tartana :D

Szóval nap nem lesz, nem tudjuk mennyi szél fog fújni és a víz sem elég. Miből lesz áram? Persze vannak csúcserőművek de most akkor azért építsünk 4000MW-nyi csúcserőmű kapacitást 4000MW-nyi megújuló kapacitás mellé, mert ha nem süt és nem fúj akkor sötétség lesz? Hogy ha beüt a gebasz akkor tudjunk mit bekapcsolni? :D

"Oliva bogyó üzem (nem emlékszem tán Spanyol ország) 0-24 ben üzemel kizárólag napenergiával.

Éjjel hogyan működik akkor? Az oliva magot hasznosítják."

Szóval akkor amikor süt a nap akkor napenergiával megy, amikor nem süt fosszilis energiával. Az olivamag melléktermék, ha épp asztalosüzemünk van akkor éjjel fűthetünk forgáccsal és fűrészporral és kijelenthetjük, hogy 0-24-ben napenergiával megy? :D

2019. ápr. 22. 21:23
 18/32 anonim ***** válasza:
41%

77 százalékos, nem kellett volna ennyire koptatnod a billentyűzetedet, elég lett volna azt írnod, hogy száz atomerőművet, ezeret (Magyarországra)!

Ha már ilyen kis okos vagy, válaszolnál arra a kérdésre, hogy miért lesz jó nekünk az, ha a Paks 2 működéséből adódó kiégett fűtőelemeket (amik több százezer évig sugároznak) 20 évig Oroszországban tárolják, aztán visszaszállítják Magyarországra? Ezeknek a tárolásának a költsége nem fog meglátszani majd az olcsó áram árán?

"Az orosz fél emellett azt is vállalta, hogy megrendelés esetén a kiégett fűtőelemeket 20 évig Oroszországban tárolja vagy feldolgozza, majd visszaszállítja Magyarországra." Forrás: paks2.hu

2019. ápr. 22. 21:54
 19/32 anonim ***** válasza:
63%

"77 százalékos, nem kellett volna ennyire koptatnod a billentyűzetedet, elég lett volna azt írnod, hogy száz atomerőművet, ezeret (Magyarországra)!"

Ha értelmesen nem tudsz válaszolni, akkor te is feleslegesen koptatod a billentyűzetet. Hol írtam én egy betűt is atomerőműről? :)

"Ha már ilyen kis okos vagy.... Ezeknek a tárolásának a költsége nem fog meglátszani majd az olcsó áram árán?"

Ezek előre tervezett költségek és erre folyamatosan tartalékol az erőmű ezért benne vannak az energiaárban. A jelenlegi erőműnél is ez történt, amíg dicső kormányunk pár éve el nem tapsolta ezt a pénzt rezsicsökkentésre.

Amúgy 20 éve a kiégett fűtőelemeket itthon tárolják Pakson az átmeneti tárolóban, nem szállítják vissza Oroszországba. Meglátszik az áram árán?

De még mindig nem értem, ez hogy jön az előző válaszomhoz. :D

2019. ápr. 22. 22:08
 20/32 anonim ***** válasza:

John_McClane:

"Szóval akkor valaki mégis fizet érte, nem? Akkor még sincs ingyen. :D" - Csúsztatsz, méghozzá tudatosan és nem is kicsit!

Az energia ára van ingyen! A karbantartást meg abból az adóból fizetik, amit nálunk baromságokra költenek (vagy ellopják) - karbantartás helyett!

Izlandról még annyit: ott aztán nem ész nélkül termelik ki a meleg-vizet, azt gyönyörűen és nagyon okosan visszapumpálják a földbe, így szabadon "garázdálkodhatnak" a meleg-vízzel ill. annak energiájával!

Az, hogy itthon Hévízen vagy épp Pesten elapasztják a meleg-vizes forrásokat egyáltalán nem azonos az Izlandi mintával: minden más, csak te mostad össze: ott a tudatos felhasználás miatt jól működik a rendszer, nálunk a kóklerkedés és a hozzá nem értés cseszte szét majdnem a világ egyik legritkább csodáját, a Hévizi Tavat - egy sz@r bánya miatt!

Annyira nem összevethető a két dolog, hogy az már fáj, hogy mégis megtetted.

Ráadásul zöldségtermelésben sem vagy valami nagy ász - már ne is haragudj!

Nekem - ne haragudj - az az érzésem, hogy látszólag szépen megideologizálod hogy mit miért nem lehet megcsinálni, ahelyett hogy a megoldásokon gondolkodnánk.

(Különben a forró víz visszapumpálását H. Szoboszlón (úgy hallottam) hogy megoldották, és így hosszú időre tudják stabilizálni az ellátás biztonságát!)

A szélerőművek miért vannak parkolópályára téve Magyarországon?

2019. ápr. 22. 22:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!