Ha eltörlik a CSOK-ot, olcsóbbak lesznek a lakások?
Szerintetek mennyi idő mire elfogy a CSOK?
Hány év?
Gondolom sokan szeretnének lakást venni a jövőben,viszont nem akarnak érte 30-40%-kal többet adni érte,ha nem muszáj.

Eltörlik a CSOK-ot?
Elfogy a CSOK?
Gondolom van erre egy keret,amit erre szántak.
Biztos nem tart a végtelenségig.

Jelenleg vidéken gombokért lehet kapni ingatlant, a fővárosban pedig 2007-es szinten vannak az ingatlanárak.
2007ben egyébként nem volt CSOK, az akkori kormány úgy gondolta, hogy aki 150 nettót megkeres, azt ki kell vágni a kíméletlen vadkapitalizmusba és majd meglátjátok az milyen jó lesz!
A magyarok ingatlanhoz való hozzáállása egyébként elég érdekes. Nem igazán mérlegeljük a hitelkockázatot és túlértékeljük a saját lakás biztonságát. Ezért aztán a magyar lakáspiac olyan mint a tőkeáttételes kereskedelem a tőzsdén. A lakás az márpedig kell. Bármi áron. Ha kell 20 évre eladósodunk.
Ez nyomja fel a lakásárakat, az, hogy ez bankhitelből vagy CSOKból valósul meg gyakorlatilag mindegy. (meg persze az, hogy a magyar ingatlanpiacba nemzetközi szinten jó befektetésnek számít beruházni)

Amúgy válaszolva is a kérdésedre: még ha el is törlik a CSOK-ot, nem biztos (sőt, inkább nem), hogy visszaállnak az eredetire az árak. Ne felejtsük el, hogy a gazdasági világválság megtépázta a magyar gazdaságot. Mára már sokkal nagyobb a kereslet a lakások, házak iránt.
Ha nincs pénzed Budapesten, vagy nagyvárosban venni ingatlant, próbálj meg kicsit kijjebb húzódni vidékre, ott jóval kedvezőbbek az árak. A fennmaradó összegből pedig fent tudsz tartani egy autót, amivel naponta bejársz (persze ez csak személyes vélemény).

"Jelenleg vidéken gombokért lehet kapni ingatlant"
Ez nem igaz.
Tavalyhoz képest pl Miskolc leglepukkantabb városrészében,az Avason is nőttek az ingatlanárak.
Az,hogy megyeszékhelytől 50 km-re pár millióért családi házat lehet venni nem a CSOk miatt van,hanem azért,mert senki nem akar odaköltözni.
De a megyeszékhelyhez közeli falvakban is nőttek az ingatlanárak a CSOK után.
5-ös én is erre gondolok,ezt szerintem is érdemes kivárni.
Mert aki a munkája által,nem állami támogatásból akar lakást venni,annak így még többet kell egy lakás áráért dolgozni.

"Tavalyhoz képest pl Miskolc leglepukkantabb városrészében,az Avason is nőttek az ingatlanárak. "
Igen, mert 30 év óta először állt a borsodi gazdaság valamilyen stabil pályára.

"5-ös én is erre gondolok,ezt szerintem is érdemes kivárni. "
Lehet, hogy ti így gondoljátok csak a gazdaság nem így működik :D
Kérdező, nem vagyok ismert Miskolcon, de ahogy nézem térképen, Avas (Kisavas?) az Miskolc majdnem középső része. Ott persze magasak az ingatlanárak.

Szerintem sajnos nem lesznek olcsóbbak, vagy ha igen akkor nem feltétlenül emiatt. Függ mindig az aktuális gazdasági helyzettől, kereslettől, kínálattól. Nem tudom, hogy mennyi ideig lesz érvényben a CSOK, de ha van is erre szánt keret, azt bármikor megnövelhetik vagy esetleg csökkenthetik, úgyhogy erre garancia sajnos nincs. A törlés persze elképzelhető bármikor, ha úgy ítélik meg, hogy nem hozza meg a kívánt hatást.
De egyébként nem csak emiatt nőttek az ingatlanárak, hisz azelőtt is már nagy ütemben növekedtek. A környező országokban is nőnek az ingatlanárak, nem kis mértékben. Nem vagyok közgazdász, de szerintem ez ennél jóval összetettebb dolog és nem egy egyismeretlenes egyenlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!