Magyarország túlnyomó többsége még mindig falusias helyeken él valódi városok helyett?
Valódi város , van bírósága, van legalább gimnáziuma és szakmelós sulija, és olyan kórháza ahol műtéteket végeznek (nem egynapos).
Azért írtam , mert a rendszerváltás óta egy rakás falú kapott városi rangot valós követelmények nélkül.
>"Valódi város , van bírósága, van legalább gimnáziuma és szakmelós sulija, és olyan kórháza ahol műtéteket végeznek (nem egynapos)."
Tehát akkor az a kérdés, hogy az ország lakosságának hány százaléka él ilyen településen? (Legyen az akár város, közsség, stb.)
Először is Budapesten kapásból kétmillió ember él, szerintem őket joggal nevezhetjük városias körülmények között élőknek, de szólj, ha nem értesz egyet. Ez Magyarország összlakosságának kb. egyötöde (ma már talán több is).
Ezen kívül van kb. 8 olyan városunk, amelyben több mint 100.000 ember él, ők együtt kábé még egymillióan vannak. Így már az ország lakosságának közel egyharmada le van fedve, pedig még csak a 9 legnagyobb városunkról volt szó. Szóval ha csak ezen 7 legnagyobb várost számolnánk, már akkor is necces lenne "túlnyomó többség"-nek nevezni a többieket.
Ebből fakadóan a kérdésedre egyértelműen nem a válasz: nem, egyértelműen nem a túlnyomó többség él Magyarországon falusias körülmények között. Nem is kellett rajta olyan nagyon sokat gondolkodni, ugye? Talán még kevesebbet, mint amennyi időt a kérdésed kiírása vett igénybe.
Az országnak legalább - de szerintem még több is mint - a fele városias körülmények között él, ha városias körülményeknek az általad felállított kritériumokat tekintjük (a település rendelkezik bírósággal, gimnáziummal és szakiskolával, valamint kórházzal). Ez egyébként nem is olyan rossz arány, még külföldi, nyugati országokhoz képest sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!