Igazságosabb társadalom lenne, ha ingatlant nem lehetne örökölni?
Minden ingatlan halál után az állam tulajdonába kerülne, céges tulajdon esetén 50 év után (függetlenül más cégek részére történő átjátszások számától) szintén állami tulajdonba kerülne.
Majd az állam a tulajdonában lévő ingatlanokat bérlakás vagy örökíthetetlen eladás (lényegében haszonélvezeti jog eladás) útján újra elosztaná a lakosság között biztosítva a halál esetén beálló tovább bérlést korrekt áron vagy korrekt átmenetet új ingatlanba.
A szupergazdagok nyilván más tőkébe tennék a pénzüket, hogy megőrizzék vagyonukat, de legalább lakhatás téren valamelyest csökkenne a társadalmi olló.
Kérdező: és ha nem hullik sok ingatlan az ölébe? Csak az az 1???
Én nem akarnám az államnak adni. Ha most meghalnánk, igenis legyen az 1 szem 5 éves gyerekemé a tehermentes házunk!
Mert mi nem örököltünk semmit. Önerőből lett házunk. Igenis az én gyerekemnek legyen könnyebb, ne másénak.
Egy ingatlan amiért dolgoztál, ne hogy már az államé legyen, attól hogy valaki örököl nem fog rajta meggazdagodni mert úgyis annyiért tudja eladni amennyiért elviszik, már pedig számítani lehet alkura, és nem tarthatod a végtelenségig az eladást, Te is ráunsz, a végén meg rajtad marad.
Akinek saját ingatlan kell az dolgozzon érte, aki meg fiatalon elverte a pénzt vagy leszarta a jövőjét, menjen albérletbe. Szerinted más ember honnan szedett össze 20-30 milliót házra? vagy miből építkezett?
Attól hogy ma nem könnyű megvenni még egy 10M forintos lakást sem, az részben a gyenge fizetések miatt van, de külföldön a dupláját is össze lehet szedni, és akkor már nem 8-10M között nézelődsz.
Nem.
Ilyesminek akkor lehetne értelme, ha minden vagyontárgyra kiterjedne: csak az állam rendelkezhetne tulajdonjoggal és tőle lehetne haszonélvezeti jogot vásárolni. Ingatlan, kocsi, részvény, arany stb. mindenre vonatkozna. Tehát elvileg meggazdagodhatna mindenki, de alapból minden ember a nulláról indulna.
Érdekes gondolatkisérlet.
szóval nem lenne gyakorlatilag magántulajdon, csak tartós bérlemény és mindent az állam birtokolna?
ezt kb 60-70 évvel ezelőtt már megpróbálták eljátszani valamellyest hasnló formában az eredmény közismert!
Nem,mert akkor teljesen ki lennél szolgáltatva az államnak.
Miből gondolod,hogy az állam olyan kegyes lenne és olcsón adná ki?
Amúgy ezzel az erővel,akkor semmiféle mást vagyont se lehessen hagyni másokra:D
Tipikus komcsi gondolkodás.Vegyenek el mindent az emberektől,hogy mások ellophassák,meg olyanoknak adják,akik nem tudtak bánni sosem a pénzzel.
Tulajdon elvétele soha nem lehet igazságos.
A szüleim háza MÁR az én házam is, mert abba a családba születtem bele az ő gyerekükként. Hogy ez 1 ház vagy 76, az lényegtelen, attól, hogy a gyerekük vagyok az az ingatlan MÁR az én tulajdonom is. Pontosan ezért törölték el az egyenes ági öröklés adóját.
Ha nem örökölhetem, akkor azt elvették tőlem. Hogyan lehetne bármi igazságosabb attól, hogy tőlem elveszik ami az enyém s nem kapok cserébe semmit érte?
És most ne gyere az adózással, mert az adóért, járulékokért cserébe rengeteg mindent kap az ember, többet, mint amit egyedül meg tudna teremteni a levonások nélkül saját magának.
Ha nem akarunk örökölhető ingatlanokat, akkor nem is fognak ingatlanok épülni csak állami beruházással.
Amit elfelejtesz szerintem, hogy a bérlakások többsége MAGÁNtulajdon, csak nem tudod ki a tulaj minden esetben. Külföldön, ahol olyan nagyszerű világ van (legalábbis a haladó vélemények szerint), hogy mindenki bérlakásban él, ott bizony 1-1 tulajdonosnak van több száz ingatlana és azokat adja bérbe, nem az államé a lakás.
lehet beszélni arról, hogy ne lehessen többet magán tulajdonú lakást, házat építeni - de akkor bizony a lakhatást az államnak kell megoldania. Akkor bérleti díjat kellene érte mindenkitől szedni és így nem is lenne gond ha nem örökölhető.
De hogy ÉN megkeressem rá a pénzemet, adózzak belőle, telket vegyek - ami az enyém, majd ismét adót fizetve ott felépítsek egy ingatlant és utána ez ne lehessen a gyerekeimé, az lehetetlen.
Ha ilyen ötlettel állna elő valaki az még a jelölést sem tudná elérni egy választáson, nem hogy megválasszák és döntési helyzetbe is kerüljön.
Nem volt szó kommunizmusról, vagy egyéb dolgok tulajdonjogáról, csak az ingatlanról. Ez egy gondolatébresztő.
A saját véleményem az, hogy a tőke tömegvonzása igazságtalan, de a tulajdonjogba ilyen mélyen belenyúlni szintén az. Bárhogy kavarod, mindig lesznek vesztesek, és minél nagyobb hozzáértés nélkül nyúlunk hozzá a témához, annál nagyobb számban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!