A többkulcsos adóért miért rajonganak annyian?
Én teljesen ellene vagyok, ha az lenne, akkor még kevesebb lenne a fizetésem.
Ismerve, a magyar pártokat, a bruttó 410 ezres fizetésemmel már "burzsuj" kategória lennék.
Pedig ez egyáltalán nem nagy fizetés, amennyit a kezembe kapok,az csak 272650 huf.
Ebből havi 90 ezer forint lemegy a kocsi és lakástörlesztésre.
Nem a Havanna lakótelepen vettem lakást,a normális környékeknek, új építésű társasházaknak ára van.
Kocsiból sem fapados Suzukit vettem, hanem azért komolyabbat.
Ha a nettóm lenne annyi, mint most a bruttóm, akkor befognám a számat, de így nem.
Köszönöm, nem kérek több adót, így is csomót ellop az állam a fizetésemből.
Az egyén szempontjából az egykulcsos a legjobb és legigazságosabb.
Nem szocializmus van,azt is fejbe kellene verni egy szívlapáttal, aki kitalálta, hogy "szolidaritásból" agyon kell adóztatni azokat, akik többet keresnek, mint az átlag.
"Azért, mert Nyugat-Európában sokkal, de sokkal jobban keresnek.
Magyarországon nagyon kakák a bérek. "
Pont ezért nem kéne 15%-ot levonni a nevetségesen alacsony minimálbérből.
11#
A kevesebbet kereső ugyanúgy használják az állami szolgáltatásokat, mint egy többet kereső.Miért kellene pusztán szívjóságból elengedni az adózásukat?
Nézzünk akkor egy példát:
Az LMP 0%, 12% és 24%-os sávokban gondolkodik.
A minimálbérig 0%. Majd 300 ezer forintig 12%, a 300-on felüli összegre pedig 24%.
A Te esetedben ekkor: 138 000(minimálbér) + a 138 és 300 közötti bér 12%-a, ez 19440 + a 300 és a 410 ezer forint közötti összeg 24%-a, ez 26400. Összesen: 19440+26400= 45840 SZJA
Jelenleg mindenkinek 15% az SZJA: 410 000 15%-a pontosan 61 500 Ft.
15660 Ft-tal kevesebbet adóznál ebben a rendszerben.
Nincs olyan, hogy "igazságosabb" adó. Adórendszerek vannak és az egyik ilyen, a másik meg olyan.
A valóban igazságos adózás az lenne, ha MINDENKI ugyanannyit adózna ha cserébe ugyanazt kapja érte, mint egyforma egészségügy, egyformán 1 szavazat a választáson, egyformán ugyanúgy megy hozzá ki a rendőr és a tűzoltó ha kell és ugyanolyan iskolába járhat a gyereke.
Vagyis az lenne a valóban igazságos adózás, ha az is 10 000-t fizetne adóba, akinek 100 000 a fizetése, meg az is akinek 1 millió.
Az adózás soha nem igazságos, mert aki többet keres, az többet fizet ugyanazért a szolgáltatásért az állam részéről.
Az adórendszerek csakis abban térnek el, hogy mennyit kell fizetni a jövedelemből adóba és mennyivel fizet többet az, akinek nagyobb a jövedelme.
A mienkben, az egykulcsosban, akinek 10-szer annyi a jövedelme, az pontosan 10-szer annyit adózik, akinek 100-szor annyi, az meg 100-szor annyit adózik - ugyanazért, ugyanabba a közös kasszába.
Miért is lenne "igazságosabb" ha akinek 10-szer annyi a jövedelme az 12-szer annyit fizetne, akinek meg 100-szor annyi a pénze az 140-szer annyit adózna, mint a minimálbéres???
Nem iagzságosabb, hanem ez a megállapodás, hogy ennyit fizet. Az nem érv, hogy fizessen még többet, mert neki úgy is több marad!
Ezzel az indokkal el lehetne venni a fénze felét, kétharmadát is akár, hiszen neki még akkor is több maradna, mint a minimálbéresnek.
Az említett lmp-s adótervezetnek egyik bibije, hogy akkor csökken az adóbevétel is vele.
Honnan veszik el azt a pénzt a költségvetésben?
A másik pedig az, hogy a 0%-os adót - vagyis a minimálbér adókedvezményét már megtaasztalhattuk.
Nem lett jó az embereknek.
Ennek az adójóváírásnak köszönhetjük, hogy 2010-re a legtöbb minimálbéres országa lettünk.
Ha a minimálbér adómentes, akkor a munkaadók megint el tudják hitetni az emberekkel, hogy jobb ha a minimálbérre van csak bejelentve, a többit meg zsebbe kapja. Ne mond, hogy nem így lenne mert már megtörtént!
A minimálbérre bejelentett ember kap ugyan több pénzt kézbe, de amint szabadsgra megy, táppénzre vagy munkanélkülire kerül, egyből csak a kis pénze marad. Aztán a nyugdíjkor jön a döbbenet, hogyhogy ilyen kicsi a nyugdíj, hiszen egész életében jól keresett????
Az egész adójóváírás majd csak mostanában kezdi megmutatni a kárát, amikor elkezdenek olyanok nyugdíjba menni, akik a rendszerváltás óta folyamatosan zsebbe fizetve, minimálbérre bejelentve dolgoztak.
Nem kell még egyszer ilyen marhaság. NE legyen annyi ember mnimálbéren - a minimál bért csak minimál munkáért fizessék!
De ezen a 0%-os kulcs egyáltalán nem segít, csak ront.
#16: (és #17)
Egy ideális adórendszer alapvető jellemzője hogy igazságosan terheli az adózókat. Létezik egy olyan hogy a csökkenő határhasznosság elve. Lényege annyi, hogy egy csövest, akinek van összesen 20000 Ft-ja, jobban megviseli ha elveszel tőle 20000 Ft-ot mint egy milliárdost, aki meg se érzi. De a milliárdos még azt se érzi meg ha 1 millió forintot elveszel tőle. Ez egy elég összetett kérdés, hogy egykulcsos vagy többkulcsos adó, sőt adórendszereket jellemzően az összes kivetett adóval érdemes vizsgálni, de nem véletlen hogy fejlett nyugati országokban a többkulcsos adót preferálják.
Azt nem tudom honnan vezetted le hogy az LMP-s tervezettel kevesebb pénz jön be összességében, hiszen a milliárdosok sokkal többet adóznának.
"Ennek az adójóváírásnak köszönhetjük, hogy 2010-re a legtöbb minimálbéres országa lettünk." Most is a minimálbéres fizeti a legkevesebb adót, nem változtat semmit ilyen téren hogy egy vagy többkulcsos az adórendszerünk, aki ezzel trükközik, az így is, úgy is minimálbérre jelenteti be magát, erre megoldás a törvények betartatása, nem az adórendszer megváltoztatása.
Ahol a célt összekeverik az eszközzel, nincs miről beszélgetni.
Az adózás egy célrendszer megvalósítása. Egyes célokat meg lehet valósítani egykulcsosan, másokat meg nem. Ezért ezen önmagában rágódni annyi, mint másról beszélni, mint amiről akarunk.
„Nem igazán érdekel,hogy milyen színű vagy nevű párt vezeti az országot, nekem az a lényeg, hogy ne csökkenjen a fizetésem.”
Ez a felfogás egy nagy probléma Magyarországon (is), és nagyon egyoldalú. Miért? Mert azt mondod, hogy ne csökkenjen a fizetésem, naja. De elvárom, hogy az állam feladatkörében lévő szolgáltatások viszont minőségiek legyenek. Hát én szívesen fizetnék a jelenleginél többet azért, hogy a gyerekem színvonalas és korszerű oktatásban részesüljön. Ha beteg vagyok, akkor megfelelő, azonnali és az adott korban elérhető legmagasabb szintű orvosi ellátást kapjam. Ha nyugdíjba megyek, akkor le tudjak csapatni a bérelt autómmal (mert a tömegközlekedés ingyen van, minek autó) olyan úton, ahol nem lötyög ki a húsleves. És ezt elvárom másoktól is. Akiknek kevesebből, annak kevesebbet (netán semmit, ha annyira kevés), akinek többől, azoknak többet (hiszen a vagyonnal a társadalmi felelősségvállalásnak is emelkedni kell). Ettől lesz az ember több, mint önfenntartó ösztönállat, csak hát ezt nagyon nehéz elkezdeni.
De el tudok képzelni másik forgatókönyvet is. Az általános adóterheket csökkentem, ellenben növelem az öngondoskodás kényszerét és a fogyasztási adót. Így senkit nem kötelezek adófizetésre, de ha magasabb életszínvonalon kívánsz élni, akkor legyél kedves a közösbe is többet csengetni. Megkapod, amit akarsz, és kevésbé érzed magad meglopva. Persze, ehhez nem jár, hogy a céged Luxemburgban van bejegyezve és szlovák rendszámú autóval jársz, valamint elcsalod az összes ÁFÁ-t.
De az a modell, hogy én keveset adózzak, az állam meg maximálisan szolgáljon ki, az biztosan nem működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!