Mikor lesz alapjövedelem Magyarországon leghamarabb?
A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését Magyarországon az FNA csoport támogatja, melynek első aktív összejövetelét 2011. május 31-én, Budaörsön tartották.[6]
Szili Katalin független parlamenti képviselő 2013. szeptember 3-án határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek A feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi bevezetési lehetőségének vizsgálatáról címmel. Erről a Parlament Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága szeptember 23-án tárgyalt, a javaslatot végül nem vették tárgysorozatba.[7]
2014. január 11-én, a Kossuth Klubban rendkívül nagy érdeklődés közepette mutatták be a LÉT munkacsoport 98 oldalas tanulmányát, amely a feltétel nélküli alapjövedelem aktuális, magyar viszonyokhoz szabott, rövid időn belül bevezethető és realista programja. Szándéka szerint, ez a történelemben először számolná fel Magyarországon a nincstelenséget és a mélyszegénységet. A tanulmányt neves közgazdászok és szociológusok készítették, a szakmai konferencián kiállt mellette Ferge Zsuzsa és Surányi György (ex-jegybankelnök is). A tanulmány az alapjövedelem kérdését fontos média-témává tette.[8]
2015-ben a magyarországi pártok közül elsőként a Párbeszéd Magyarországért taggyűlésén elfogadta és programjába illesztette az alapjövedelem-koncepcióját. A Párbeszéd elképzelése szerint a gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának. A párt az alapjövedelem-programját egy önálló honlapon is bemutatta.[9]
2015. március 27-én a Párbeszéd konferenciát rendezett a Kispesti Munkásotthonban, ahol bemutatta javaslatát. A konferencián felszólalt Scheiring Gábor, a párt alapítványának (MMA) elnöke, Surányi György volt jegybankelnök, Babarczy Eszter, Tamás Gáspár Miklós, Ferge Zsuzsa, Misetics Bálint, Pogátsa Zoltán, a koncepciót Tordai Bence mutatta be.[10][11]
2016. május 21-én a Párbeszéd alapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány a Friedrich Ebert Alapítvány és a Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány segítségével nemzetközi konferenciát szervezett az alapjövedelmről, ezen felszólalt Szelényi Iván, Karácsony Gergely, Guy Standing [12], Szabó Tímea, Lakner Zoltán, Papp Réka Kinga, Jávor Benedek és Tollner József [13].
"2015-ben a magyarországi pártok közül elsőként a Párbeszéd Magyarországért taggyűlésén elfogadta és programjába illesztette az alapjövedelem-koncepcióját"
És az a vakmerő, aki nem támogatja az alapjövedelmet, nem mással, mint a széles társadalmi támogatást élvező, és a választásokon jó esélyekkel induló Párbeszéd Magyarországért nevű dream - team - mel találja szemben magát.
Ez amúgy tényleg viccesen hangzik, de azt is hozzá kell tenni legalább is ebben a témában, hogy nem biztos, hogy az a jó amit sokan támogatnak. A legitimáció ilyen értelembe véve nem mindenen ugye? Az pedig vakmerő kijelentés lenne, hogy sokan támogatják az Orbán kormányt, és ez azt jelenti, hogy az jó. Megint beilleszthetném a videót Hegedűs kiváló eredményeiről, és hogy mennyivel beljebb vagyunk mióta van közmunka program.
Ugyanez fordítva is van, én azt mondom. A legrosszabb amikor egy nagy pártban hisznek sokan, és ennek egyik legfőbb tényezője az, hogy már szarul de kormányzott. Például az elmúlt 7 évben, bár itt azért sokkal összetettebb, na mindegy, és van egy kispárti kezdeményezés, ami lehet, hogy mindjárt beljebb lennénk, de nem tud kiteljesedni ilyen közegben.
Ilyen a PM, leginkább az alapjövedelem gondolatával, mert ez a gondolat pont azon politikák káraiból tanulva jött létre, amiket a globális világ elmúlt kb 40 évében folytattak a pártok. nehéz egy kollegiális ámde kétségkívül nehéz változásban hinni. Ez semmit nem jelent, bár ezt a legkönnyebb leszólni.
Viszont én nem gondolnám azt se, hogy ettől lehetetlen valamit átvinni a versenyen, rossz is meg jó példa is az En Marche ugye, Macron új mozgalma, pártja ami nyert. Minipártként azt hitték , hogy kiröhögik őket, mert Macron népszerűsége egy dolog. De az hogy valami újat akar csinálni ez a párt nagyon is megmozgatta a választókat. Bár ugye már is bukott angyalok a történet, mert változás gyakorlatilag ebben a szociális égetésben nincs, sőt, de nem is a Macron féle kormányzatot értékelni hoztam fel.
vagy az Új Zélandi Munkáspárt. Mindenki azt hitte, hogy nem lesz esély se győzni, hiszen kb olyan elégedettségek voltak a különböző MP-s kormányokkal mint idehaza az MSZP-SZDSZ kormányokkal. De az Ardern nevű hölgy felhozta, és együttműködéssel kormányt csinált. Szóval hosszan lehetne kifejteni, hogy a pártok milyen meglepetést tudnak okozni, és hogy mennyire irreleváns a százalék ez ügyben, például e témában. Engem például nem is az izgat melyik pért vagy politikus találja ki, hogy támogatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!