Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek jobb lenne egy...

Szerintetek jobb lenne egy olyan politikai rendszer, amelyben nem csak képviseleti demokrácia lenne, hanem a nép közvetlenül is hozhatna döntéseket?

Figyelt kérdés

Gondolok itt arra, hogy a nép közvetlenül is hozzájárulhatna a döntésekhez, pl. interneten (fiatalabbaknak), vagy lakhelye szerinti községhivatalban (idősebbeknek)...

A politikusoknak inkább csak képviseleti szerepkörrel rendelkeznének, döntéshozói szerepkörük korlátozva lenne, illetve bármely döntésüket a nép utólag is felülbírálhatná megfelelő többség esetén.

A politikusok főleg az érvek ütköztetéséért, a problémák megfelelő mértékű tárgyalásáért, információ szétterjesztéséért és a nép megfelelő informálásáért lennének felelősek..

Az olyan esetekben ahol a népnél hozzáértőbb döntéshozásra lenne szükség, a politikusok javasolnák és szerveznék meg a szakértői csoportok felállítását és a nép véleményével összhangban hozhatnának döntéseket.

Előnyök:

- a nép akarata jobban érvényesül

- nincs szükség drága (kamu) konzultációkra

- nagyobb tömeget nehezett megvezetni

- bármi beleszólhatna a politikába, törvényhozásba

Megvalósítható lenne az ilyesmi?

pl. anonimitás, korrektség, szavazások kimenetele, befolyásolhatóság

2017. márc. 26. 19:46
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
72%

Szerintem ez jobban működne, mint a szabadjára engedett, önmagukat a végtelenségig marketingelő pártok. Egyfajta folyamatos népszavazásként tudom ezt elképzelni, informatikai alapra helyezve, hogy ne legyen túl költséges.

Az anonimitás és a korrektség szerintem megoldható, a szavazók tájékozatlansága, befolyásolhatósága ugyanúgy nem, mint bármilyen más rendszernél.

2017. márc. 27. 00:16
 12/16 anonim ***** válasza:
58%
Nem, mert a legtöbb embernek halványlila gőze sincs a politikáról, és arról sem, hogy neki mi a jó.
2017. márc. 27. 07:42
 13/16 anonim ***** válasza:

"- nagyobb tömeget nehezebb megvezetni"

Aha, én erre máshogy emlékszem.

2017. márc. 27. 07:51
 14/16 anonim ***** válasza:
54%

Nem, legfeljebb minimális beleszólással (~10%), ahol hozzáértők szavazhatnának (tapasztaltam már, hogy gyakran diplomás politológus is síkhülye lenne ilyenhez).

Talán egyszerűnek tűnhet egy eldöntendő kérdés megválaszolása, de közel sincs így. Irományokat heteken, hónapokon át vitatnak, hozzáfűzéseket, módosításokat csatolnak. Ha szavazni lehetne, akkor a többség csupán a hirtelen érzelmi állapota alapján döntene, aligha tanulmányozná komolyabban a kérdéskört. Vagy épp vizsgálná meg annak politikai, gazdasági, társadalmi, jogi... következményeit.

Pl.: adókkal kapcsolatos módosítások, nem kérdéses mit választanának az emberek bármiféle hatástanulmány átnézése nélkül.

2017. márc. 27. 08:28
 15/16 anonim ***** válasza:
Jobb lenne, de ez nem kivitelezhető, mert ellentétes azok érdekével, akik erről dönthetnek.
máj. 2. 13:21
 16/16 anonim ***** válasza:
#12: Ha így van, akkor szavazni sem lenne szabad nekik, hiszen azzal sincsenek tisztában, hogy az általuk megszavazott pártok mit tesznek valójában.
máj. 2. 13:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!