15 százalékkal emelkedik a minimálbér, ez nagy emelés, mit szóltok?
Mindig Fideszes voltam, de nemrég csalódtam bennük, hiszen jobban jártak a magasabb keresetek, mint a szegényebbek, az elmúlt 6 évben! Az MSZPÉT nem kedvelem, és már csalódotságomban, azt is mondtam, ha nem vátozik a helyzet, inkább ők...
Erre most megtörténhet amire vártam, és a FIDESZ végre a kisemberekkel is igazán foglalkozik, és 15%-al emeli a minimálbért, ami 10-11 ezer forint nettóban, ez nagy emelés, mert indig csak pár ezerrel nőt!
HŰSÉGES FIDESZES VOLTAM, de kicsit kiábrándultam, és most úgy néz ki tettek egy lépést abba az irányba, hogy gondoskodjanak a szegényebb Fideszesekől is!
MINIMÁLBÉR 15,SZAKMUNKÁS 25%-AL emelkedik
Ez így sem túl sok, de végre valami, mit szóltok?
"Tehát akkor az van, h nem itthon fizetsz pl TB-t, meg nyugdíjjárulékot"
Kint fizetek. Az EU egyik alapjoga a munkaerő szabad áramlása.
"nuku közteherviselés, másrészről Téged nem is érintenek a bérekre, illetve az arra rakódó terhekre vonatkozó törvények-adók alakulása"
Miért ne érintenének? A feleségem hazai munkavállaló. Szüleim itt nyugdíjasok, akárcsak anyósom, apósom, barátaim stb.
"plusz a munkáltatódat sem mert külföldi székhelyű."
Az EU törvényei vonatkoznak rá is.
"És akkor még esetleg lehet más is: pl kint tankolsz, veszel ezt-azt stb."
Sokat vásárlok itthon is, csak egy órája hagytam 18 ezer forintot a boltban. Havi 4 - 500 ezer forint a család rezsije, ez javarészt hazai kiadás. A hazai politika alkulása minden szempontból meghatározó számomra is. Három magyar rendszámú autót tartok fent, havonta két teletankolást minimum számolhatsz itthon. Négy idős szülőt támogatok, kezeltetek a hazai egészségügyben. Mind a négy egész életében magyar munkavállaló volt.
Három lakásra fizetek közös költséget, vizet, gázt, villanyt stb.
"Gratulálok! Mindenképp menj el szavazni!"
Köszi. El is megyek. Erkölcsileg és jogilag ugyanúgy megtehetem mint te.
Nehogy már megmagyarázd, hogy rám nincs hatással a magyar politika.
"Na, most magyarázd már meg, Makikám, hogy akkor hol is élsz, hol dolgozol?
Itthon, vagy külföldön? :D
Az előbb azt írtad, hogy külföldi munkavállaló vagy! :D
Most akkor hazudsz nekünk? :D"
Mely szavakat nem értetted?
Na még egyszer, lassan: külföldi munkavállaló vagyok, de Magyarországon van lakásom, itt élek, ha itthon vagyok.
Ez kamionosoknál aránylag gyakori.
"Miért ne érintenének? A feleségem hazai munkavállaló. Szüleim itt nyugdíjasok, akárcsak anyósom, apósom, barátaim stb. "
Nem a családodról meg a haverjaidról beszélek, hanem Rólad! Te nem vállalsz a közös terhekből, de ha a munkádat nézzük, nagyon is nem mindegy a helyzet! Magyarországon ugyanis a legrosszabb (legmagasabb) az adóék mértéke, ami azt jelenti, hogy minden megkeresett forint után kb 1,5 forintot pluszban a munkáltató adó formájában befizet az államnak. Ha a bruttó keresetet nézzük, akkor annak minden 100 Ft-jából 60 ft az adó. Tehát 100.000 Ft - ból 60 ezret csak valamilyen adóra fizetünk (leginkább áfára, járulékokra, SZJA-ra stb.).
Szóval ezek Rád nem hatnak, és kifejezetten ezen hátrányok miatt van egyre több olyan cég, ami külföldre helyezi székhelyét. Tehát nem mindegy, mennyit viszel haza a fizetésedből és mennyi belőle a közteher. Ugyanakkor Téged pl az egykulcsos adó sem érint, amit már sokan sok helyen, nálunk okosabb emberek megmondták, hogy nem jó, igazságtalan. De Téged ez sem érint. De az ezek negatív, vagy pozitív irányba történő változásai sem érintenek. Szóval nagyon sok olyan dolog, ami igenis meghatározó a kereset, főleg a reálkereset szempontjából. Szóval, bármit is szavazol 2018-ban, Rád ezek nem lesznek hatással, de ránk igen. Minden bizonnyal ezért is lehet 3 lakásod fél millás rezsivel, 4 autód, stb...
"kamionos kolléga, a napidíj után mi nem adózunk, az adómentes. Gondolom te is minimálbérre vagy akkor bejelentve."
Igen, minimálbéres vagyok, de külföldön. Csehországban vagyok bejelentve. De ennek itt nincs jelentősége abból a szempontból amit itt egy ökör felvetett. Hiszen itthon is sokan minimálbérre vannak bejelentve és azok is szavaznak, akkor én miért ne szavazhatnék?
Egyebekben terveim között szerepel olyan cégnél elhelyezkedni, ahol osztrák/német/akármilyen a bejelentés a teljes béremre.
Könnyen lenne is ilyen, csak az a gond, ezek többsége kinti lakcímet kér, én meg nem akarok olyan albérletért fizetni, ahol nem is vagyok ott. Az "okos" megoldásokra meg nem hajlik a kockafejű fricc - még. Majd fog.
36. Egyébként csak 3 éve vagyok külföldi munkavállaló, azelőtt magyar cégeknél melóztam.
Könnyen elképzelhető, hogy fogok a jövőben még magyar cégnek dolgozni.
Kár minden szóért: jogom van hozzá és fogok szavazni, semmilyen lelkifurdalásom nem lesz egyetlen percig.
A Fideszre SOHA nem szavaztam még, csak a Jobbikra, korábban a MIÉP - re.
De ha a Jobbik rossz irányba megy, meglehet, hogy a Fideszre kell szavaznom, balra, liberális pártra SOHA nem fogok.
Akinek nem tetszik, tehet egy szívességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!