Én nem értem, miért olvasom sokszor azt pl. itt is, hogy a magyarok bénák, itt minden rossz, mindenben rosszak vagyunk stb. Ha megnézzük a jelenlegi olimpiai éremtáblázatot, akkor is ez látszik?
Az ilyen dolgokat miért nem vesszük észre? Jelen pillanatban így néz ki:
1. USA
2. Kína
3. Japán
4. Magyarország
5. Oroszország
A világ szinte összes országa ott van az Olimpián, és mi a 4. legjobbak vagyunk. Sőt, az első napon még vezettük is az éremtáblázatot. Jó, tudom, hogy változni fog, voltunk már igazából lentebb is, és még bizonyára leszünk is, de Németországnak pl. még csak 1 aranya van és sokkal lentebb van. Vagy mondhatnék rengeteg "nagy" országot, akik meg sem közelítenek minket.
Ezt miért nem vesszük észre, miért mindig a negatívumokat emeljük ki?
Otto von Bismarck: Érdekes nép a magyar de én szeretem.
Igazából ha olimpián sikereket érnek el sportolóink akkor rájuk legyünk büszkék. Aki pedig örül, hogy megszületett az meg legyen büszke arra, hogy hova született(magán vélemény)
Azért hallhatod sok helyen, hogy bénák vagyunk és itt minden rossz, mert keveset keresnek az emberek(ez töri, politika és 2008-as válság is) illetve "valami" kiszívta az emberekből az örömöt.
De persze vannak kivételek és jó lenne ha ezekből lenne több.
(SAJÁT VÉLEMÉNYEM SZERINT)
ma 15:28
Abból hármat egy ember hozott össze. Az, hogy volt ennél rosszabbul sikerült is, az nem jelenti azt, hogy ez jó. Legalábbis eddig. De ha azt olvastad ki a mondandómból, hogy kritizálnék vagy elégedetlenkednék, akkor nagyon félreértettél.
Talán azért emeljük ki a negatívumokat, mert a pozitívumok amúgy is jól látszanak; nem tudom.
A baj az, hogy több esélyesnek nagyon szerencsétlenül jött össze, nem?
Meg hát megmondta a Himnusz is, hogy milyenek vagyunk; rosszkedvűek és szegények. Ez van.
Mindig az a Himnusz...
... mert búskomor és depresszív érzéseket kelt az emberben...
Biztos a Himnusz a hibás
Bennem a Himnusz nem kelt rosszkedvet. Az igaz, hogy egy elesett nép nevében könyörög a költő azért, hogy Isten könyörüljön meg a népen. Viszont ez a műfaji sajátosságok miatt van így (Kölcsey ugyanis a kora újkori protestáns jeremiádák műfaji jegyeit alkalmazta a versben). Ha ezt tudja valaki (márpedig érettségi tétel), akkor tudnia kéne, hogy nem az a Himnusz célja, hogy elkeserítsen...
Szerintem a mi himnuszunk méltósága, mély mondanivalója, Istenhez szóló fohásza inkább megrendítő, de úgy, hogy felemelő, ezért lelkesít is. Ennél jobban nem lehetne kifejezni a haza iránti szeretetet, mint ezzel a megrendüléssel, ami a mi himnuszunkból árad. Igazi művészi alkotás (sokan ilyenkor azzal szoktak jönni, hogy ők nem hisznek Istenben, hát én sem... a művészi alkotás volta igazából a hatáskeltő elem benne).
Csak sokan nem értenek ehhez, és azzal jönnek, hogy miért nem pörgős, ritmusos, dallamos, lelkesítő himnuszunk van, mint a többi népnek. Hát, a többi nép himnusza lehet, hogy dallamosabb, pörgősebb, ide a közelébe sem ér a magyarnak. Legtöbben a francia himnuszt emelik ki, de az igazából egy giccses bakanóta, na hagyjuk már ezeket...
A többi nép himnuszát inkább nevezném indulónak...
(Nem hiszünk Istenbe, akkor mitől kérünk áldást???)
Rosszul fejeztem ki magam, bocs. Vagy az hittem, triviális; mindenki megérti, hogy mire gondolok.
A Himnusznak semmi baja, sőt. Csak abból, hogy azt mondja, hogy meg kéne az Istennek áldania bennünket "jókedvvel, bőséggel", talán arra következtethetünk, hogy éppen ez a kettő hiányzik leginkább. ÉS pont ebben a sorrendben, igaz? Először és főképpen a jókedv hiányzik, és utána a bőség.
Szóval, akkor rosszkedvűek és szegények vagyunk. Vagy nem?
Nem feltétlenül. Van sok népi regölés, rigmus stb., ahol bemennek egy gazda házába és bőséget kérnek arra az évre Istentől. Ez sem feltétlenül azért van, mert nincsenek bőségben... Legalább is az első két sort így is lehet értelmezni. Bár ettől függetlenül az igaz, hogy a többi része tényleg pesszimista hangvételű és megrendítő, de szerintem amikor ott áll egy győztes olimpikon a dobogó legfelső fokán és a Himnusz zenéje megy, akkor annál inkább felemelő ez a könyörgés ilyenkor, annál szakrárisabb és megszentelt pillanat... Ha egy egyszerű bakainduló szólna, az nem lenne ilyen mély. Ez bennem azt az érzést váltja ki mindig, hogy mi különlegesek vagyunk ezzel a sorscsapásos múlttal, de úgy, hogy mégis tudunk küzdeni és eredményeket felmutatni. Persze, nem akarom ezzel kiemelni a magyarságot a többi nép közül, mert más népnek is volt rossz sorsa stb., de ettől függetlenül szeirintem egy ilyen Himnusz igeni ünnepi pillanatokra való.
Nekem tetszik a Himnusz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!