Engednéd e szavazni, döntést hozni? Előbb jól gondold végig aztán válaszolj kérlek.
Ismerek jópár 70 feletti embert, akik talán nem olyan gyors a felfogóképességük, de élesebb elmével nem igazán találkoztam náluk.
Szóval a felső korhatár szerintem nem igazságos.
"Mennyire demokratikus a rendszer, ha sok esetben nagyon alul képzett, felelőség érzettel kevésbé rendelkező, nagyon befolyásolható emberek döntenek el nagy horderejű, lényeges kérdéseket?"
Ilyen emberek ugyanúgy vannak a fiatalok között, és a középkorúaknál is.
Persze én is tudom, hogy vannak emberek, akik könnyen befolyásolhatóak, vagy éppen nem képesek felelősségteljes döntést hozni, na de ez alapján meghozni a cenzust nagyon bonyolult, legalábbis ha arra törekszünk, hogy igazságos legyen.
Egy haverom állítása szerint a nagyanyja idén azért szavazott az MSZP-re, mert 3000ft nyugdíjemelést ígértek. Na így nem.
Én mindenkinek engedném a szavazást, akinek van érettségije, vagy szakmája, illetve a nyugdíjasoknak választások előtt meg kellene csináltatni egy tesztet, ami felméri, hogy képesek-e még józanul gondolkodni és reálisan dönteni, vagy csak a mész huncutkodik az agyukban.
Nos, engedd meg, hogy pici kitérőt tegyek.
Én szeretem a nagyszüleim, de...
Teljesen leépültek, pedig tanult emberek. (egyetemet végzettek, nagy koponyák voltak)
Ha elvennék tőlük a szavazati jogot, belehalnának. Egyszerűen úgy éreznék, hogy elvették a jogaikat (?), megsértődnének, stb.
Gonosz dolog ilyet mondjak, de én nem örülök, hogy szavaznak a kevésbé beszámítható idősek, de hát ennyi erővel sok 18 éves is egykutya. Sokuk - valljuk be - gyerekes. (kinek nem inge...)
A kérdésem második felében kértem, hogy "jól gondold végig", mielőtt válaszolsz....
Semmilyen párti nem vagyok, hacsak a józan ész pártja nem számít egy pártnak. :-)
De kérek mindenkit, hogy a piszkálódást/feltételezést tegyük most félre.
Arra volnék kíváncsi, mindenféle megbántás/megbántódás nélkül, hogy a mai demokratikus választási rendszer gyakorlati része milyen szinten szolgálja az élő társadalom, az ország sorsát valósan elősegítve? A demokratikus választási joghoz való hozzáférést nem is vitatom, nem is vitattam! Vannak élettani folyamatok és összefüggések, vannak természetesen egyedi emberek. Senkit nem szabad általánosítani. (skatulyázni)
Képzeld el, hogy egy lakóház elkészítési munkafolyamatát, sorrendjét-folyamatát demokratikus szavazással döntenénk el: a postás, a hentes, a villanyszerelő, a Juliskanéni, óvónéni.... Nem volna célszerűbb a valóban hozzáértő szakemberek tanácsait követni? Ez a mai demokráciának nevezett rendszer, pártosdi valóban jó irány? Működik? Látjuk, tapasztaljuk a mindennapokban, hogy jól működik? Kezded kapizsgálni mire vagyok valójában kíváncsi? Csak kérdezek, senki nem vegye zokon. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!