A mai magyar oktatásban miért van az irodalom és a nyelvtan ennyire túlreprezenálva?
Talán azért kell a magyar nyelvtan, mert a magyar diákok többsége nem tud rendesen magyarul.
Az irodalomra szükség van, de az teljesen igaz, hogy lehetne változtatni rajta.
Utolsó, mire gondolsz akkor, amikor leírod azt, hogy modern irodalom?
én ugyan nem az utolsó vagyok,hanem a 12#. de gondolom modern irodalom alatt olyasmit értett, ami közelebb áll a mai fiatalokhoz, ne adj isten meg is szeretnék az olvasását általa.
de amikor egy 10 éves gyereket köteleznek pl egy Kőszívű ember fiai elolvasására, akkor komolyan hogy várják el,hogy utána csak saját maga szórakoztatására olvasson? nem fog, mert csak olyan könyvekkel találkozott a suliban, ami nem a korosztályának való+ a nyelvezete és a témája is elavult. így érthető,hogy elmegy a kedve az olvasástól. míg ha 20.század vége vagy 21. századi fiataloknak szóló könyvet kéne kötelezően elolvasni, szerintem több mindenkinek jönne meg a kedve szabadidőben is olvasni.
Jól ismerem az Excel programot, épp azért van, hogy ne kelljen matekoznod, erre fejlesztették ki! Nem kiegészíti azt, hanem kiváltja azt! Amit korábban harminc ember számolt két napig, azt ma az Excel megcsinálja pillanatok alatt. De nem, erőltessük a régi módszert, amikor még harminc ember számolgatott logarléccel meg számológép helyett iterációval adták meg egy szám négyzetgyökét. El tudod képzelni, hogy mennyi ideig tartana egy másodfokú egyenlet megoldása ma számológép nélkül?
Tehát az az ironikus, hogy miközben a matematika tényleges jelentőssége csökken, mert csökken a mindennapi életben, még sokan most is azt akarják erőltetni. Na ez az oktatás mai problémája!
Egyébként a nyelvekkel kapcsolatban is jól látod a problémát, csak rossz a válasz! Nyelvvizsgád van, nem nyelvtudásod! A kettő között akkora különbség, amit szerintem nem kell magyarázni.
Szerintem is tök felesleges a középkori,újkori irodalom tanítása.
Sokkal inkább a korunkhoz közeli irodalmat kellene előtérbe helyezni.
Ma is vannak írók,és a mai élet problémáit,kérdéseit tárgyalják műveikben.
Sokkal hasznosabb is.
Az idegen nyelveket is úgy kell tanulni, mint a magyart. Ha szeretné valaki használni (ami valószínű).
Az általános műveltséghez az is hozzátartozik, hogy nem h*gyozunk az út szélére stb.
A modern irodalom oktatását ellenzem. Nem szabadna olyan írót oktatni, akinek nincs lezárt életműve.
De tessék, ott van Wass, Nyirő, Reményik, Mikszáth.
Őket nem tanítják (esetleg az utolsóról ejtenek egy-két szót). Pedig ugyanúgy léteznek, mint Ady és Petőfi.
Egyetértek a kérdezővel.
Már 10 éve is túl sok irodalom óránk volt és sosem tetszett a tárgyban, hogy a jó jegy folyton a tanár elfogultságán múlott. Ha nem az ő szavát írtad le szószerint, akkor rontott. Nyelvtan óra sosem volt nekünk igazán, mert a magyart és törit egy tanár tanította, így a nyelvtan óra vagy töri vagy irodalom óra volt.
Ezzel szemben idegen nyelveket senki sem erőltette, pedig nyelvi előkészítős osztályok voltak.
A listáról szerintem a matematika sok 4 órával, lehetne a fele számítástechnika.
Angolból is sok a 4, 2 elég, és jó a 2 más idegen nyelv, de jobb, ha nem latin betűs.
Testnevelés legyen minden nap, és legalább 2 óra hetente egészségtanféle.
Valamilyen kézzel alkotó dolog is kéne, nem óraszerűen, akár hangszeren játszás, rajz, akármi kreatív dolog.
A többi kb rendben lenne, de nem 45 perces, hanem rövidebb "órákban".
Angolból a négy tanóra inkább kevés, mint sok.
Heti öt legalább, esetleg egyik nap kettő, a többin egy.
Irodalomoktatásban az is nagy hiba, hogy a tanár elfogult.
De egyesek miért erőltetnék a reál tárgyakat a humán beállítottságúaknak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!