A magyar fiatalok körében miért lett "divat" ez a nyugati kivándorlás dolog? Mikor csak 10-ből jó ha 1-nek van rá lehetősége, hogy kimenjen dolgozni normális pénzért.
Viszont mindenki azt hiszi, hogy kint a Kánaán várja.
Pedig nagy tévedésben vannak, ott is ugyan úgy dolgozni kell, és megélni sem egyszerű.
Tudom mert jó néhány ismerősöm dolgozott nyugaton, és volt aki bizony haza jött mert nem érte meg neki azért az 50 ezerért amit havonta félre tudott volna tenni.
Mindenki a külföldi munkában látja a lehetőséget, de szerintem csak azért mert egyre több helyről hülyítik őket, hogy kint a biztos megélhetés várja.
Kb pont úgy ahogy a migránsokat vadították be a németek, hogy tárt karokkal várják őket.
62-es válaszoló:azt gondolsz amit akarsz...
Nem foglalkozok veled.Győzködd azért magad,hogy itt jobb az élet,aztán meséld ezt az oviban,ott talán még el is hiszik. :)
#60: Na, akkor első kézből, én nyugaton élek. :)
Helyszín: Anglia, egy nem nagyon nagy város.
Munkahely: palackozó üzem, nem kicsi, de nem is túl nagy.
Munka: nem túl megterhelő, de azért pörögni kell. 8 óra meló, 6.50 font órabér (minimálbér), heti 5 nap. Ez összesen levonások után 250 font körül van hetente, vagyis durván egy ezres havonta.
Lakás: 2 szoba + nappali flat, az egyik szobában egy rokon házaspár, a másikban én lakom. Van jól felszerelt konyha, fürdő, udvar, sufni és üvegház is. Az én szobámból közvetlen ajtó nyílik az udvarra. Ezért fizetünk 800-at havonta, ebből az én részem 280 körül van rezsivel együtt.
Kaja: nagyjából 200 fontot verek el havi szinten, ebből cirka 50 font a közös kajapénz. Heti 3-4 alkalommal eszünk főtt ételt, plusz a hét végén gyakran grillezni szoktunk (ha az idő engedi).
Erre még jön rá az autó. Ez havi 63 font biztosítást és fél évente 89 font útadót jelent. Meg persze az autót meg kellett venni, ami 680 fontot jelentett másfél éve (átírás ingyenes). Azóta egyszer volt műszakin (25 font) meg kétszer volt olajcsere (kb. 20 font alkalmanként), hálistennek eddig még nem kellett szerelőhöz vinni. Ha még másfél évig használom, és beleszámolok egy 200 fontos szervizköltséget ez idő alatt, akkor nagyjából havi 100 fontra jön ki az egész leosztva.
Tehát összesen nagyjából 600 font a havi alap kiadásom úgy, hogy ugyan nem élek kiskirályként otthoni körülményekhez viszonyítva sem, de azért igazán nem mondható, hogy nagyon nyomorognék. Vagyis havi 400 fontot tudok félretenni, ami jelenleg úgy 150ezer forintnak felel meg alaphangon.
Magyarországon kerestem nem túl pörgős irodai melóval havi 140-et kézbe. Vagyis itt kint kábé ugyanannyit tudok havonta félretenni - nagyjából ugyanolyan életvitel mellett mint amit Magyarországon éltem -, mint amennyit otthon összesen kerestem egész hónapban. Akkor miről is beszélünk?
,,Csehek,Szlovákok már rég elhúztak mellettünk" Most komolyan az ilyeneket kitalálja ki? Ez olyan hazugság, mintha valaki azt mondaná Magyarországon olyanok a bérek, hogy a németek, angolok, amerikaiak, franciák, stb-k ide jönnek dolgozni. Beszéltem nem egy szlovákkal + szlovákiai magyarral és egyáltalán nem jobb semmivel az élet. Egyedül még Pozsonyt szokták mondani, ahol ESETLEG normálisan meglehet élni, ha magas beosztású munkád van.
,,Az osztrák 1100 euróval" Magyarán szólva 100 euróval többet keresel kint, mint a minimálbér. Meg szép és jó, pusztán azt felejted el, hogy nem ennyiből élsz meg, mivel ott van a nővéred bére is. Nem egyedül kell fenntartanod magadat 1100 euróból, mivel hidd el, nem élnél annyiból olyan jó körülmények között. Olyan vagy, mint ismerősöm. Nagy dirrel-durral mesélték milyen sokat keresnek kint (persze Ft-ba mondták), aztán köpni-nyelni nem tudtak mikor közöltem velük, hogy még az átlag minimálbért se keresik meg fejenként (Ausztriában nem tudom már, hogy van-e hivatalos minimálbér megállapítva, ekkor még nem volt, de általában 1000 Eurót osztogattak akkoriban, ők meg fejenként kaptak 800 eurót, amiből lejött még a szállás, stb).
Az meg, hogy valaki kimegy pl.: Németországban és egyből jobban él, mint itthon az olyan, mintha valaki azt mondaná az Indul a bakterház valójában egy dokumentumfilm. Vannak kint bőven ismerőseim, nagyon kevés az, aki jobb életszínvonalon él, mint itthon. Ráadásul nem is lehet azt mondani, hogy azért, mert biztos valami nagyvárosban élek, ugyanis egy eldugott borsodi faluban lakok. Szóval elméletileg könnyebben lehetne jobb életszínvonalon élni kint, mint itthon. Mégis sokuk szerényebb körülmények között él. Igen, jobban tud élni az ember kint, viszont egyedül élve csak akkor, ha olyan munkát végez kint, amiből itthon is megtudna élni. Ezalatt csak akkor, ha a főállása mellett még részmunkaidős is és sok mindent akkor vesz meg, ha hazajön Magyarországra az árak miatt. Ilyen körülmények között meg pusztán akkor éri meg kimenni, ha valaki egyedül él és tényleg nem tud már megélni. Emiatt nem megyek ki én se, ugyanis van egy minimum életszínvonal, ami alatt nem adom lentebb.
"Van olyan ismerősöm, aki diploma nélkül is 500 bruttót keres programozóként"
Ez egy pálykezdő fizetés. Bruttó 750-1 millió között keres egy programozó amúgy.
"Unokatestvérem 5 éve Svédországban él informatikusként.
Nettó 660 ezret keres kb és köszöni szépen jól van. "
Valamit rosszul csinál, egy 5 éves senior itt is megkap ennyit.
"Nővérem pasija most ment ki Angliába informatikusként több, mint 20 ezer fontot keres nettóba évente."
Az havi 7 millió / 12 = 580 ezer. Ua., mint a fenti eset, itt pesten egy senior kap ennyit.
Londonban legalább a 3-4 szeresét kéne kapni az itteni fizetésnek.
"fenti eset, itt pesten egy senior kap ennyit. "
Ja, neki meg van kétéves tapasztalata és most nyugodtan tud olyan munkát keresni, olyan területen ami érdekelné.
"Csak abba gondolj bele, hogy úgy írja ,,informatikusként" mentek ki. :D Írásodból érezhető, hogy azért értesz a szakmához és tudod, hogy informatikus nincsen, hanem csak programozók, stb. :D"
Ha nagyon kötekedni akarsz, akkor itt a helyesbítés programtervező informatikusként, pontosítva szoftverfejlesztő informatikusként mentek ki Londonba. Miért ne lehetne az informatikust egy gyűjtőnévként használni, hiszen programtervező informatikuson kívül létezik még sok egyéb ágazata is, mint például a mérnök informatikus, gazdasági informatikus. Az informatikus szó igen is létezik a magyar nyelvben, hasonló mint a jogász. Jogásznak nevezzük az ügyészt, bírót, ügyvédet, jogtanácsost, közjegyző.
Amúgy létezik matematikai programozás is, ami nem áll közvetlen kapcsolatban a számítógépes programozással.
"1-5 milliót kérnék "
1.5-öt legalább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!