Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogy tarthatja bárki normálisn...

Hogy tarthatja bárki normálisnak a többkulcsos adózást?

Figyelt kérdés

Minap beszélgettünk erről egy baráti társaságban, és páran felvetették, hogy szerintük a többkulcsos jövedelemadó igazságosabb. Én meg először nem akartam elhinni, hogy komolyan gondolták.

Azzal az alaptétellel szerintem senki nem vitatkozik, hogy aki többet keres, az járuljon is hozzá nagyobb mértékben a teherviseléshez. Oké, tiszta.

Épp ezért százalékos az adó. Nem úgy van, hogy mindenki bead mondjuk 30.000-t, hanem mindenki a keresete fix százalékát. Így értelemszerűen aki havi 1 milliót keres az többet adózik, mint aki havi 100 ezret.

Ez így igazságos szerintem.

De aki többet keres, attól vegyünk el százalékosan többet? Milyen alapon???

Ennyi erővel legyen minden gépjárműre 40% az ÁFA, mert akinek annyi pénze van, hogy kocsit vesz, az adózzon csak többet. Az ingatlanokra meg mondjuk 50%-a.

Nonszensz.

Nem is tudom, ez a többkulcsos adózás körülbelül annyira abszurd dolog, mintha érettségi előtt azt mondanánk, hogy mivel fiam Te végig ötös voltál matekból, ezért neked nem 80%-tól lesz jeles az érettségin, hanem 90%-tól. Végül is így igazságos, így lesznek egyenlőek az esélyek, nem?

2015. jún. 2. 21:20
1 2 3 4 5
 41/42 anonim ***** válasza:

A diploma nyilvan egy szuro is, de ebben semmi termeszetellenes vagy furcsa nincs.

Amikor egy gyerek ott all a gimnazium vegen es azt kerdezi hogy tanuljon-e tovabb vagy maradjon egy sima erettsegivel a vilagban, te mit javasolnal neki?

En azt hogy menj egyetemre, sokkal jobban fogsz boldogulni az eletben.

"Csókos-koma-jóbarát, az számít!"

En egy allasomat sem ismerettsegi alapon szereztem, felesegem es a rokonaim, ismeroseim sem. Az mar mas kerdes, hogy keresett meg fejvadasz ceg mert az egyik ismerosom kerdesre beajanlott, de az egy teljesen mas sztori.

2015. jún. 3. 12:12
 42/42 anonim ***** válasza:

A megtakarításon van a lényeg. Aki 100 ezerből adózás után 65 ezret visz haza, az majdnem éhen hal, 0 a megtakarítása. Aki egymillióból 650 ezret, az még úgy is meg tud takarítani 600 ezret minden hónapban. Míg az előbbinek tizedannyi a fizetése, nemhogy tizedannyi a megtakarítása, hanem végtelenszer kevesebb, a nyomorból esélye sincs kilépni. Ezzel szemben az utóbbi úgy változtathat az életén, ahogy akar.

Összességében a minimálbér pont ezt szolgálná, hogy mindenkinek legyen esélye egy teljes, tisztességes emberi élethez. Az igazságosság meg relatív, azt sosem szabad vizsgálni, mert minden lehet "igazságos", különböző szempontok alapján.

2015. jún. 3. 12:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!