Hogy tarthatja bárki normálisnak a többkulcsos adózást?
Minap beszélgettünk erről egy baráti társaságban, és páran felvetették, hogy szerintük a többkulcsos jövedelemadó igazságosabb. Én meg először nem akartam elhinni, hogy komolyan gondolták.
Azzal az alaptétellel szerintem senki nem vitatkozik, hogy aki többet keres, az járuljon is hozzá nagyobb mértékben a teherviseléshez. Oké, tiszta.
Épp ezért százalékos az adó. Nem úgy van, hogy mindenki bead mondjuk 30.000-t, hanem mindenki a keresete fix százalékát. Így értelemszerűen aki havi 1 milliót keres az többet adózik, mint aki havi 100 ezret.
Ez így igazságos szerintem.
De aki többet keres, attól vegyünk el százalékosan többet? Milyen alapon???
Ennyi erővel legyen minden gépjárműre 40% az ÁFA, mert akinek annyi pénze van, hogy kocsit vesz, az adózzon csak többet. Az ingatlanokra meg mondjuk 50%-a.
Nonszensz.
Nem is tudom, ez a többkulcsos adózás körülbelül annyira abszurd dolog, mintha érettségi előtt azt mondanánk, hogy mivel fiam Te végig ötös voltál matekból, ezért neked nem 80%-tól lesz jeles az érettségin, hanem 90%-tól. Végül is így igazságos, így lesznek egyenlőek az esélyek, nem?
Ennyi erővel az áfát is többkulcsossá tehetnénk ilyen alapon. Például Iphone-okra 35%-os áfa, BMW-re 40%-os áfa, családi házra 50%-os áfa.
Ilyen hülyeség mégse jut eszébe senkinek.
De ha egy ember adózik a 100 ezres keresetéből, vagy adózik a milliós fizetéséből, vajon melyiknek könnyebb kigazdálkodni, ha egyáltalán gazdálkodni kell a milliós fizetésűnek? A többkulcsos adórendszerrel egyébként állami szinten is többet nyerünk. Ez lehet eszköze az óriási társadalmi különbségek csökkentésének.
Ha egy ország polgárai már viszonylag jómódúak, akkor esetleg megérhet az egykulcsos rendszerre, de sajnos szerintem Magyarország lakossági rétegei között nem elég kicsi a rés egyelőre.
Kérdező, össze fogod szarni magad, TÖBBFÉLE ÁFA KULCS VAN..
Egyébként azért jó, mert több pénz jön be belőle és (jól beállított kulcsok esetén) a magasabb jövedelműeknek sem okoz komoly hátrányt. Ugye az a rész, amit tőlük elvesznek nem alapvető fogyasztásra menne el. Cserébe, mivel kevesebb lehet az áfa például, az ő vásárlóerejük sem csökken annyira jelentősen.
A többkulcsos adó pont arra motivál, hogy ne tanulj, ne vállalkozz, ne akarj többet keresni, mert minél többet keresel, annál többet vesz el az állam.
Én nem gondolnám, hogy ez lenne a jó út.
"De az egykulcsos adó az igazságos teherviselésről szól."
Legalább ne hazudj! Ennél igazságtalanabb dolgot nem találtak még ki a Földön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!