Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi volt a baj azzal a taníjjal...

Mi volt a baj azzal a taníjjal, amit az MSZP régen be akart vezetni?

Figyelt kérdés

Jövőre készülök egyetemre menni, a mostani feltételek nagyon ijesztőek..

Után olvastam az MSZP idején milyen rendszert akartak bevezetni, és az számomra sokkal szimpatikusabb lenne.

Ott nem lenne röghöz kötés, aki első félévben jól tanul, azoknak magasabb lenne az ösztön díjuk, amiből lazán tudnák fizetni a költség térítést, mivel havi 8-10 ezer ft-nyi költség térítést terveztek, és aki ösztöndíjas 30-40 ezer ft-t kapott volna.. most van oylan egyetem azt hallottam felsőbb évesektől, ahol ha nagyon jó az átlaga akkor kap 10 ezer ft ösztön díjat..

szóval ha úgy vesszük aki szorgalmas az jobban járt volna, aki lusta az meg fizet, ezzel mi volt a baj?

a mostani rendszer szerintem sokkal kedvezőtlenebb a szegényeknek

2015. máj. 5. 20:42
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
jujjj de kis okos vagy... akkor nem tudom miért nem te jársz egyetemre
2015. máj. 5. 21:24
 12/41 A kérdező kommentje:

ma 21:24

-.-

mert még csak 18 éves vagyok? :D

egyébként kitűnő tanuló vagyok, és matekból és fizikából megyei eredményeim vannak (magántanár nélkül.. -.-)

szóval jó eséllyel fogok egyetemre járni, majd meglátjuk, hogy amikor valaki tanul egész félévben és nem csak ráfogja utána vizsga időszakban akarja pótolni, akkor meg lehet e csinálni.. -.-

bátyám idióta haverjai szokták mindig ezt mondani, amit te, siránkoznak hogy alig lehet vizsga időszakban felkészülni a vizsgára, közben egész félévben megy az ivás minden hétvégén..

2015. máj. 5. 21:33
 13/41 anonim ***** válasza:

Az volt a baj, hogy nem orsós találta ki. Akkor még tapsolna is hozzá a sok dinka. Nekik röghöz kötés és tandíj kell.

"Látszik, hogy nem voltál még egyetemista okostojás, egy durvább szakon, legyne mondjuk valami mérnök, ahol több ezer oldalt kéne bevágni, és a kettes már a legjobb jegy ott ez így működik."

Ezzel csak a lusták, tehetségtelenek vígasztalják magukat. Nekem még nem volt olyan tárgyam, ahol a kettes lett volna a legjobb jegy, pedig durva dolgokat tanultunk. Mindig voltak jó jegyek is, persze csak annak, aki rászolgált. Vagyis folyamatosan készült és volt keresnivalója az adott egyetemen. Mérnökire, informatikára sajnos túl sok selejt bekerülhet - akár 2-es matekkal is -, utána meg csodálkozik, hogy vért izzad. És persze az intézmény, oktató a k*cs*g. Az ilyenek persze, hogy félnek a teljesítmény alapú tandíjtól. Van is miért, mivel nem mindenkinek való diploma. Bármennyire is ezt erőltetik hazánkban.

2015. máj. 5. 22:44
 14/41 anonim ***** válasza:
Az volt vele a baj, hogy Victor Orbanescunak adut adott a kezébe. Nem is kicsit...
2015. máj. 6. 01:31
 15/41 anonim ***** válasza:
Nálunk 4.8tól kb 40e forint az ösztöndíj, persze ez nem büfészak
2015. máj. 6. 06:37
 16/41 A kérdező kommentje:

ma 06:37

az nem azon múlik hogy büfé szak-e vagy nem.. sőt ahogy nézem a statisztikákat a nívósabb egyetemek fizetnek kevesebb ösztöndíjat valami miatt :O

bátyám egyik haverja média szakos, minden vizsgára "éjszaka készül" szóval szerintem tudás nélkül lehet 3-at írni.. -.- és 45 ezer ft körül van minden félévben az ösztöndíja.. sőt még ingyen laptopot is kapott.. -.- másik ismerősöm meg eltén tanul fizikusnak, tdk munkát csinált vagy mit, valami kutatásos izéban vett részt nagyon jó átlaga van, már keresték cégektől hogy munkát adjanak neki és nem volt még 25ezernél jobb ösztöndíja azt mondta.. :O

sok ismerősömmel beszélgettem, nagyon elkezdett foglalkoztatni ez a felsőoktatásos aránytalanság téma, minél jobban belelátok, annál jobban úgy érzem hogy nem ferr és a mostani rendszer kukába való..

2015. máj. 6. 07:14
 17/41 anonim ***** válasza:
100%
Azoknak akik most közpénzből tanulnak természetes jobb ez a rendszer, de aki jogásznak közgazdásznak vagy bármely olyan szakra jelentkezik ahol a ponthatárt 470-re emelték és így kénytelen önköltségesre menni az inkább fizetne havi 10-20 ezer ft-ot mint félévente 200 ezer ft-ot. Ja és hiába lett jó az átlagom nem kapok egy ft ösztöndíjat se mert elvileg aki fizetősre megy az már gazdag is....de mi van aki diákhitelből fedezi? Miért nem jár nekünk ösztöndíj? Ja mert a mérnökök az istenek....Közgazdász és Jogász nem kell ennek az országnak, ne h vki megkérdőjelezze esetleg az un ortodox gazdaságpolitikát.
2015. máj. 6. 08:36
 18/41 anonim ***** válasza:
91%

".Közgazdász és Jogász nem kell ennek az országnak, ne h vki megkérdőjelezze esetleg az un ortodox gazdaságpolitikát."

Egyetértek. Ha nulla százalékos leszek, akkor is az a véleményem, hogy az MSZP megoldása jobb lett volna. Így csak azt érik el, hogy minden hülye mérnöknek és informatikusnak fog jelentkezni az alacsony ponthatár és az államilag támogatott helyek miatt. Ezeknek pedig minimum a 80%-a kibukik, de előtte a mi pénzünkön szerencsétlenkedik vagy 6-7 évig egy 3,5 éves szakon. Aki odavaló, az tudja hozni a jó átlagot. Nem egy ilyen diákot láttam. Aki pedig nem, annak nem biztos, hogy ilyen pálya javasolt.

2015. máj. 6. 10:57
 19/41 A kérdező kommentje:

ma 10:57

Én sem vagyok MSZP párti, mivel nem is sokat tudok a többi politikai intézkedéseikről, mivel MSZP idején csak 13 éves voltam, de így utólag ahogy egyetemre készülök és összehasonlítom az MSZP felső oktatási reform tervezetét azzal, amit jelenleg a Fidesz csinál az oktatással, nem értem hogy régen az emberek miért ellenezték ennyire az MSZP ötleteit, sokkal értelmesebbek és kidolgozottabbak, mint ami most megy. (ha jól informálódtam neten, akkor népszavazás is volt róla, ahol eldöntötték az emberek, hogy leszavazzák az MSZP ötletét) Miért ellenezte mindenki ennyire? Most mivel jobb a helyzet? Ahogy egyre többet olvasok a felsőoktatásról, egyre inkább azt látom, hogy teljesen aránytalan minden, a költség térítés rendszere, az ösztöndíjazó rendszer, a bekerülési követelmény rendszer, minden teljesen aránytalan.. Az MSZP tervezete ennél sokkal egységesebb és átláthatóbb rendszer lett volna. És kiemelkedő tehetségű nagyon szegény diákoknak is lehetőséget adott volna.

Jelenleg ha jól látom vannak oylan szakok, ahova hiába tehetséges valaki sokkal nehezebb a bejutása, mint annak akinek pénze van, és a bent maradás is sok helyen pénz függvénye is lett, és nem feltétlenül tudás alapú..

És most nem az ilyenekre gondolok, mint itt az egyik válaszoló, hogy véletlen kell a 2-eshez, hanem oylanokra gondolok, ahol egész félévben megállás nélkül tanul a diák (van ilyen ismerősöm) tdk munkát végez, amiért lényegében filléreket kap, és emellett a kiemelkedő teljesítménye után sem kap szinte semmi ösztöndíjat.

Vannak főiskolák, ahol meg ingyen jár mindenféle (laptop, ingyen helyi bérlet a diákoknak, magasabb ösztöníj) milliárdokért szökőkút a főiskola elé, lásd dunaújvárosi főiskola.. Van amelyik főiskolát úgy támogatják, hogy a diákoknak minden jut, még ha rossz az átlaguk akkor is, közben egy 25-30 ezer fős egyetemen alig jut valami még a legjobb tanulóknak is..

Teljesen aránytalan a rendszer.

2015. máj. 6. 11:11
 20/41 anonim ***** válasza:
0%

"Ha nulla százalékos leszek, akkor is az a véleményem, hogy az MSZP megoldása jobb lett volna. Így csak azt érik el, hogy minden hülye mérnöknek és informatikusnak fog jelentkezni az alacsony ponthatár és az államilag támogatott helyek miatt"

Csak úgy mondom, hogy két jó reál érettségit összeszedni (tehát jövőre már 300 pontot) rohadt nehéz ám!

Látszik, hogy téged nem is sikerült ráerőltetni a mérnökképzésre haver...

2015. máj. 6. 12:33
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!