Mi volt a baj azzal a taníjjal, amit az MSZP régen be akart vezetni?
Jövőre készülök egyetemre menni, a mostani feltételek nagyon ijesztőek..
Után olvastam az MSZP idején milyen rendszert akartak bevezetni, és az számomra sokkal szimpatikusabb lenne.
Ott nem lenne röghöz kötés, aki első félévben jól tanul, azoknak magasabb lenne az ösztön díjuk, amiből lazán tudnák fizetni a költség térítést, mivel havi 8-10 ezer ft-nyi költség térítést terveztek, és aki ösztöndíjas 30-40 ezer ft-t kapott volna.. most van oylan egyetem azt hallottam felsőbb évesektől, ahol ha nagyon jó az átlaga akkor kap 10 ezer ft ösztön díjat..
szóval ha úgy vesszük aki szorgalmas az jobban járt volna, aki lusta az meg fizet, ezzel mi volt a baj?
a mostani rendszer szerintem sokkal kedvezőtlenebb a szegényeknek
Ja, csak nem mindenkit támogatnak a szülei, és nem mindenki jár szabadidőközpont szakra.
50 ezer diákhitel + munka és így is alig jöttem ki első félévre, nem még megfejelnék az egészet havi 10 ezer tandíjjal...
igen ott a szoctám meg az ösztöndíj, második félévtől...
addig meg mi lesz? éhezők viadala?
ma 20:48
amit az MSZP tervezett, ott az első félévben nem lett volna tandíj, és utána aki jól tanul az közel 2x annyi ösztön díjat kapott volna mint most, és aki legalább az átlagot megüti az az ösztöndíjból simán fizetni tudta volna a 10 ezer ft-t..
a szoctámhoz nem akartak hozzá nyúlni, meg a diák hitel lehetősége is megmaradt volna..
most akkor azzal miért jártál volna rosszul, ha jobban tanulsz, mint az évfolyamodban az átlag, akkor még több pénzed is maradna mint most.
"most akkor azzal miért jártál volna rosszul, ha jobban tanulsz, mint az évfolyamodban az átlag, akkor még több pénzed is maradna mint most."
mondjuk mert közel sem biztos hogy ez így lesz...
bocs ha én gimi alatt nem járhattam külön matek-fizika tanárhoz és nincsenek olyan alapjaim
pont a szegényekkel szúr ki akinek meglett a pontja
Hát, kérdező...
"ösztön díj" "költség térítés" nincsenek írásjelek, nagy kezdőbetűk és úgy alapból egy katyvasz amit leírtál. Biztos, hogy egyetemre szeretnél menni?
Egyébként nekem semmi bajom nem volt a rendszerrel, bár én régebben kezdtem. Ingyen jártam, nem volt röghöz kötés és még az ösztöndíjam is 30 ezer körül volt, ha elértem a hármas átlagot (a szakátlag nálunk 1,6-1,8 körül volt).
Gondolom most annyiban változott a felállás, hogy itthon kell maradnod a diploma után 5 évig (azt hiszem). Ebbe nem fogsz belehalni, addig gyakorlatot szerzel és utána mész ki. Sokkal magasabb lesz a kinti kezdőfizetésed is. Ha pedig türelmetlen vagy és előbb mész, akkor meg röhögve kifizeted onnan azt a pár milliót.
ma 20:58
ha tanulsz rendesen, akkor csak megütsz egy átlagos szintet, ha meg az átlagot nem ütöd meg, akkor egy picit nehezebb egyetemet el fog fogsz végezni, mivel az átlag alattiak legtöbb helyen kibuknak, ezt jobb ha előre tudod, mielőtt még túl sok lesz a felhalmozott diák hiteled..
ja aszitted... hát te se mérnökire jársz akkor
kb csak a szerencsén múlik egy-egy vizsga
Nem tudod jól, ismerősöm msc-zni akart, de törölték msc-n a támogatott képzéseket, pedig nem is büfé szak..
CNC programozó msc-re akart menni, most már ilyen nem is létezik, ezért a képzés évi közel 400 ezer ft-be kerülne, így nem is tud tovább tanulni, most bsc-vel próbál elhelyezkedni valahogy, pedig nagyon jól ment neki..
ma 21:04
hát ahol a szerencsén múlik, hogy átmész-e és nem a tudásodon, ott már nagyon nagy bajok vannak :D
vagy te is olyan vagy, mint az osztály társaim, amikor hülye volt megtanulni a dolgokat, akkor egyből a tanár hibája minden, meg nem volt elég nagy szerencséje.. -.-
fura, hogy minden szakon van akinek "véletlenül" szerencséje van, meg van akiket folyton "szívatnak" a tanárok
"hát ahol a szerencsén múlik, hogy átmész-e és nem a tudásodon, ott már nagyon nagy bajok vannak :D"
Látszik, hogy nem voltál még egyetemista okostojás, egy durvább szakon, legyne mondjuk valami mérnök, ahol több ezer oldalt kéne bevágni, és a kettes már a legjobb jegy ott ez így működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!