Lezsidóztak állásinterjún. Vélemények?
Tiszteletem minden kedves olvasónak, ez az első kérdésem itt, így érdeleknének a vélemények a történetemről.
A harmincas éveim közepén járok, az elmúlt tíz évben külföldön dolgoztam eleinte szoftverfejlesztőmérnökként, majd "architect"-ként. Laikusoknak mondanám, hogy ez utóbbi az, aki a teljes rendszert megtervezi és átlátja, valamint irányítja a fejlesztők munkájának a szakmai részét. Közvetlen a projektmenedzser alatt van.
Hazajöttem családi okok miatt, majd itthon egy meghírdetett pozícióra jelentkeztem.
Az első (általános elbeszélgetés) és a második (szakmai kompetencia felmérése) kör sikeres, utóbbi esetében "magasan átlagon felüli" teljesítése után jött a harmadik kör, ami szintén elbeszélgetés lett volna. Lényegében egy amatőr módon, stresszinterjúnak álcázott, vállalat részéről tapló parasztok bemutatkozását sikerült kikerekíteni belőle.
Itt jöttek a szokásos, stresszinterjúhoz illő -kicsit bunkó- kérdések, amikkel őszintén, semmi bajom sincs. Ez is része az interjúnak és szükség van rájuk, hogy felmérjék a kliens személyiségét. Ennek a tudatában végig, képmutató módon úgy tettem mint ha észre sem venném a sorozatos, formális protokoll durva megszegéseit, hiszen ez az érdekem. Ezen nem kell meglepődni, mindenhol így megy, akárhova megy az ember… Ezen kizárólag a HR-es van ott és az alany, senki más.
A végén jött a kérdés a húszonéves HR kiscsajtól, hogy "Az Ön véleménye szerint magasabb fizetést kellene adni az Önhöz hasonló hosszabb orrúaknak, mint a magyar embereknek?"
Azt válaszoltam, hogy "Köszönöm a származásomra vonatkozó észrevételt, remélem, hogy ezzel is növelni tudom a cégük színvonalát. Végülis, inkább legyen valakinek hosszú orra, mint kicsi agya."
Felálltam, kezet nyújtottam neki (ezt nem szabad) és kisétáltam a szobából. 2 nap múlva hívtak telefonon, hogy "a szakmai kompetenciáim miatt" megkaptam az állást, így ha elfogadom az ajánlatot, akkor mehetek dolgozni Január 1-től.
Azt tettem, amit ilyenkor protokoll szerint tenni kell: Nem szabad válaszoni erre telefonban, mert az elhamarkodott döntésre való hajlamot mutat. Kitérő válasz adtam azzal, hogy emailben válaszolok.
Írtam is nekik, megköszöntem a nagylelkű ajánlatot, de nem fogadtam el. A level kulcsmondata az alábbi volt: "Az orrom nem férne el a kilendített karoktól az irodában.". Azt hiszem, megértették.
Egyébként nem vagyok zsidó, bár az orrom észrevehetően nagy. Édesapám orosz származású, édesanyámék pedig erdélyből szöktek át még anno Ceaușescu idején, csak magyar állampolgárságom van.
Érdekelne minden vélemény -akár támogató, akár ellenző-, mert most már én is kívancsi vagyok, hogy mi mindent lehet megtenni ebben az országban...
Leírom engem mi háborított fel:
"tt jöttek a szokásos, stresszinterjúhoz illő -kicsit bunkó- kérdések" Ne, ne tegyen fel bunkó kérdéseket, vagy ha feltesz, ne csodálkozzon, hogy bunkó módon válaszolok. A bunkóságot nagyon nem tűröm. Ettől rosszabb munkaerő vagyok? Nem, de azért a méltóságomat őrizzük meg.
"felmérjék a kliens személyiségét" Mi köze ennek a személyiséghez? A bunkóságot ki viseli el?
"Az Ön véleménye szerint magasabb fizetést kellene adni az Önhöz hasonló hosszabb orrúaknak, mint a magyar embereknek?" Ez annyira undorító személyeskedő kérdés, hogy én egy pofonnal válaszoltam volna rá. Azért tudja már ő is, hogy hol a határ.
" kezet nyújtottam neki (ezt nem szabad)" Már miért ne szabadna? Bár én ezek után tuti nem nyújtottam volna kezet neki...
"megkaptam az állást, így ha elfogadom az ajánlatot, akkor mehetek dolgozni Január 1-től.
Azt tettem, amit ilyenkor protokoll szerint tenni kell: Nem szabad válaszoni erre telefonban, mert az elhamarkodott döntésre való hajlamot mutat." Már miért mutatná azt? Basszus, az embernek szüksége van munkára, ki utasítana vissza egy állásajánlatot? Magyarországon örül az ember ha van munkája.
Azért nem hiszem, hogy ez mindenhol így megy, ahol meg igen, ez egyszerűen undorító. Valaki vagy alkalmas szakmailag a munkakör betöltésére vagy nem. De ennek semmi köze a személyiségemhez meg ilyen marhaságokhoz. Azért tudják már hol a határ. És az ember nem a munkájáért él, nem is szabad hogy annak éljen, de fogják már fel, hogy ez a kölcsönös hasznosság elve szerint működik: én odaadom nekik a munkaerőmet, cserébe ők adnak nekem pénzt. Nekik munkaerő kell, nekem pénz, ennyi az egész. Miért kell ebből ilyen megalázó procedúrát csinálni?
"hogy mi mindent lehet megtenni ebben az országban.."
Na az ilyent nem szeretem. Más országban sem csak csupa udvarias emberekkel lehet találkozni.
Az emberek 99,999%-a lekakilja, hogy mekkora az orrod, és hogy zsidó vagy-e vagy sem.
A konkrét esetet, ha egyébként tetszett a munka, én megbeszélném a céggel, mert igen valószínű, hogy csak a hr-es túlkapása volt a kérdés, és nem a cégre jellemző.
"Na az ilyent nem szeretem. Más országban sem csak csupa udvarias emberekkel lehet találkozni. "
Ez azért az "udvariatlanság" kategóriáján igencsak tólmegy. Egy normális háeres nem tesz fel bunkó kérdéseket, mert ez rossz cégér a cégnek. Ha vannak kényes témák, amikre rá akarnak kérdezni, akkor arra rá lehet úgy is kérdezni, hogy ne legyen se nem bunkó se nem törvénysértő. Nagyon közvetett módon rá lehet kérdezni mindenre, és erre is van egy kódnyelv a háereseknél, amit megértesz, ha kicsit foglalkozol vele. Undorító, de melyik törvényt nem lehet kijátszani. Viszont legalább nem sértő a nyelvhasználat. Ha olyan dolgokra kérdeznek rá, amikre törvényileg tilos (pl. terhesség, gyerekvállalási szándék), akkor pedig hazudhatsz is (nyilván hülye szituáció, hogy ha mondod nekik, hogy ezt tilos megkérdezni), és emiatt nem mondhatnak fel. Viszont van egy határ, amit ha átlépnek, senkinek sem kell türnie. Ilyen dumát egy kőműves sem ereszt meg, "tisztelet" a kivételnek, nem hogy egy komoly cég képviselője (ha van háeres, akkor nyilván nem tizen dolgoznak ott).
Persze, hogy csak vállat vonunk az ilyesmire.
Mégis mit kellene tenni?Tüntetni?
Tudomásul kell venni, hogy a világ nem egy szivárvány tövében van, ahol mindenki happy, mindig süt a nap, rózsaszín habos kádak vannak.
Másokat meg lek_rváznak , le f_szkalapoznak.És?
Teljesen igazad volt / van, kérdezõ, "hosszabb orrúaknak, mint a magyar embereknek" egyértelmû diszkrimináció.
Külsõ jegyek alapján "nem magyarnak" minõsíteni valakit akkor is megengedhetetlen, ha megpróbálná kimagyarázni, hogy szerinte "nem csak a zsidóknak van nagy orra". Megengedhtetken, mert külsõ jegyek alapján diszkriminál. Ez nem "stressz teszt".
Más kérdés, hogy én nem nyújtottam volna kezet és ha esetleg elmentemben õ nyújtotta volna, nem fogadtam volna el. Pont, mert vannak határok, van, akivel nem fog kezet az ember. Max egy mosoly, amiben benne van, amit gondolok róla.
+++
Crisopher,
azért nem szabadna, mert az etikett szerint csak a nõ ( egynemûek kzött az idõsebb ) kezdeményezheti a kéznyújtást a férfi ( egynemûek kzött a fiatalabb ) csak elfogadhatja.
Az etikett szerintt. Igaz, ha jól emléxem, nekünk is csak tánciskolában tanították, suliban ( pol ofõi órán ) nem.
Ha má szóba került, ehhez még: bemutatkozáskor a férfi ( egynemûek kzött a fiatalabb ) könnyedén +hajol és megmondja a nevét, majd megvárja, hogy a másik kezet nyújt ( ha akar :) ).
Crisopher 25-öse fentebb abszolut jogos, messze elharapózott a HR-es pszichoanalitikus zagyvaság és alulképzett papírtologató pofátlanság mindenhol, de különösen Hungarisztánban, úgy látom.
"kicsit bunkó kérdések": én meg nem értem ennek mi köze a stresszhez a pozíció kontextusában. Már hogy lennék stresszes egy HR-es kis ringyótól akiknek a mellére köpködök alkalmi péntekenként ha a többi jóállatpolgár közé tévedek nagy ritkán, merő perverzióból. Ellenkezőleg, felszabadulttá tesz, az idétlen protokoll önkéntes elhagyása okán, innentől nem csak azt mondok, amit akarok, de úgy is. Jaték indul.
"felmérjék a kliens személyiségét": más maga a koncepció is sértő, ki ez a kis HR-es buksza, hogy a betanult három mondatára adott válaszból majd ő felméri és értékeli a személyiségemet a büfészakos szar magyar diplomájával (haugyan). Mellesleg a személyiségemhez nemhogy neki, de a cégecskéjének sincs semmi köze, kivéve ha esetleg majd PR-majomként akarok nekik dolgozni. Bohóc f4szkalapokkal van tele a világ tényleg, mi meg eltűrjük, mert valahol kisiklott a civilizáció, és azt hisszük attól leszünk civilizáltak hogy a felesleges gazt nem tapossuk le, pedig épp ellenkezőleg.
"Az Ön véleménye szerint magasabb fizetést kellene adni az Önhöz hasonló hosszabb orrúaknak, mint a magyar embereknek?":
Válasz 1: Igen, természetben is elfogadom az extra juttatást ami megillet, ha erre céloz, bár sajnos Öntől így ránézésre csak féláron fogom tudni beszámítani.
Válasz 2: A hozzám hasonlóaknak mindenképpen, de ilyenből elég kevés van, nem úgy mint HR-es porszívószájú húsállatkából.
Válasz 3: Ha "magyar embereknek" (?!) azért rövidebb az orra, mert mindenbe, de főleg egymás ánuszába jó mélyen és konzekvensen beleütik, akkor a kiemelt fizetés az én esetemben valóban indokolt. Természetesen az Ön ánuszába soron kívül is beleütöm az orrom merő kollegális szolidaritásból, vagy ha Ön ezt nem preferálná, dolgozhatunk e projekten a cipőorrommal is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!