Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Lezsidóztak állásinterjún....

Lezsidóztak állásinterjún. Vélemények?

Figyelt kérdés

Tiszteletem minden kedves olvasónak, ez az első kérdésem itt, így érdeleknének a vélemények a történetemről.

A harmincas éveim közepén járok, az elmúlt tíz évben külföldön dolgoztam eleinte szoftverfejlesztőmérnökként, majd "architect"-ként. Laikusoknak mondanám, hogy ez utóbbi az, aki a teljes rendszert megtervezi és átlátja, valamint irányítja a fejlesztők munkájának a szakmai részét. Közvetlen a projektmenedzser alatt van.

Hazajöttem családi okok miatt, majd itthon egy meghírdetett pozícióra jelentkeztem.

Az első (általános elbeszélgetés) és a második (szakmai kompetencia felmérése) kör sikeres, utóbbi esetében "magasan átlagon felüli" teljesítése után jött a harmadik kör, ami szintén elbeszélgetés lett volna. Lényegében egy amatőr módon, stresszinterjúnak álcázott, vállalat részéről tapló parasztok bemutatkozását sikerült kikerekíteni belőle.

Itt jöttek a szokásos, stresszinterjúhoz illő -kicsit bunkó- kérdések, amikkel őszintén, semmi bajom sincs. Ez is része az interjúnak és szükség van rájuk, hogy felmérjék a kliens személyiségét. Ennek a tudatában végig, képmutató módon úgy tettem mint ha észre sem venném a sorozatos, formális protokoll durva megszegéseit, hiszen ez az érdekem. Ezen nem kell meglepődni, mindenhol így megy, akárhova megy az ember… Ezen kizárólag a HR-es van ott és az alany, senki más.

A végén jött a kérdés a húszonéves HR kiscsajtól, hogy "Az Ön véleménye szerint magasabb fizetést kellene adni az Önhöz hasonló hosszabb orrúaknak, mint a magyar embereknek?"

Azt válaszoltam, hogy "Köszönöm a származásomra vonatkozó észrevételt, remélem, hogy ezzel is növelni tudom a cégük színvonalát. Végülis, inkább legyen valakinek hosszú orra, mint kicsi agya."

Felálltam, kezet nyújtottam neki (ezt nem szabad) és kisétáltam a szobából. 2 nap múlva hívtak telefonon, hogy "a szakmai kompetenciáim miatt" megkaptam az állást, így ha elfogadom az ajánlatot, akkor mehetek dolgozni Január 1-től.

Azt tettem, amit ilyenkor protokoll szerint tenni kell: Nem szabad válaszoni erre telefonban, mert az elhamarkodott döntésre való hajlamot mutat. Kitérő válasz adtam azzal, hogy emailben válaszolok.

Írtam is nekik, megköszöntem a nagylelkű ajánlatot, de nem fogadtam el. A level kulcsmondata az alábbi volt: "Az orrom nem férne el a kilendített karoktól az irodában.". Azt hiszem, megértették.

Egyébként nem vagyok zsidó, bár az orrom észrevehetően nagy. Édesapám orosz származású, édesanyámék pedig erdélyből szöktek át még anno Ceaușescu idején, csak magyar állampolgárságom van.

Érdekelne minden vélemény -akár támogató, akár ellenző-, mert most már én is kívancsi vagyok, hogy mi mindent lehet megtenni ebben az országban...

2014. dec. 10. 13:55
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
97%

Egyik ismerősöm HR-es kíváncsiságból faggattam már hasonló dolgokról, hogy mit szabad és mit nem, mivel elég vékony a határ a sértegetés és a stressz keltés között néha.

Neki meggyőződése, hogy ezeknek a teszteknek nem az a lényege, hogy sértegesse az alanyt, és kifejtett nekem 2-3 alternatív módszert, hogy miket szokott alkalmazni ezek helyett.

Például ilyeneket is mesélt, hogy szituációban eljátszotta, hogy rávezette a munkára jelentkezőt, hogy felesleges az interjú, csak azért csinálja mert kötelessége, de a munkát már 99% hogy a főnök fia kapja :D

ez is eléggé kibsza a biztosítékot szoknál akik komolyan jelentkeztek, elég aljas is, de azért mégsem annyira undorító mint egy zsidózás..

Szerintem nyugodtan panaszt tehetsz, a HR-es úgy fog repülni mint egy madár :D mert HR-est bármelyik bokorban lehet találni, Te meg számíthatsz egy bocsánat kérő levélre, hiszen szoftverfejlesztőkre hatalmas szükségük van.. Azon sem lepődnék meg, ha az előzőnél 1-2 ezerrel magasabb fizetéssel jelentkeznének ezek után :D

2014. dec. 10. 14:48
 12/33 anonim ***** válasza:
94%

Tőlem is kérdeztek már olyanokat, ami teljesen magánügy.

Van-e barátnője?Mennyire komoly a kapcsolat?....stb

Azért kérdezik, mert ha nincs az nekik jó, mivel akkor élhet-halhat az ember a cégükért.

2014. dec. 10. 14:49
 13/33 anonim ***** válasza:
97%

"Van-e barátnője?Mennyire komoly a kapcsolat?"

ezt azért nem hasonlítanám össze azzal, hogy a hosszabb orr miatt magasabb fizetést kell-e adni :D

2014. dec. 10. 14:53
 14/33 anonim ***** válasza:
79%

12-es, a nagy orr az mit befolyásol?

Keresztapámnak is nagy orra van, mégis alig ismerek olyan rendes és nyugodt faszit, mint ő.

2014. dec. 10. 14:53
 15/33 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésedből látszik, hogy értelmes ember vagy. Feltételezem tudod, hogy ezt a kérdést nem lehetett volna feltenni egy állásinterjún. Igazából a HR-es csajt sem értem. A "hosszabb orr", bár egyértelmű, hogy mire utal, mégsem támadható, de azzal párosítva, hogy "mint a magyar embereknek" nagyon durva diszkrimináció. Bírósági pert is nyerhetsz vele. Egyébként Magyarországon bármi megtörténhet, én csak azon vagyok meglepődve, hogy van ennyire ostoba HR-es.
2014. dec. 10. 14:54
 16/33 anonim ***** válasza:
96%

#15 Igen, én is azt mondom, értelmes a kérdező.

De a kérdésnél már csúsztatott egy "kicsit", így az is elképzelhető, hogy a kérdés sem teljesen az volt, amit lentebb írt.

Így mehet a bíróságra, vagy bárhova, ez nem állná meg a helyét egy perben.

Hacsak nincs hangfelvétel.

2014. dec. 10. 14:57
 17/33 anonim ***** válasza:
97%
Ez az egész stresszinterjú a pitiáner, hatalommániás vezetők agyszüleménye. Értelme nulla. Most a te esetedben, ha te kikértél volna magadnak valamit ami sértő volt, az tényleg tükrözött volna abból bármit te milyen munkaerő lennél a cégnél, ugyan, merő ostobaság az egész.
2014. dec. 10. 15:53
 18/33 anonim ***** válasza:
84%

Na ha ez az interjú egy állami intézményben lett volna, már a fél ország tüntetne a Kossuth téren...

(Pedig, ahogy te is írod, a versenyszférában mindennapos az ilyesmi.)

Egyébként ezt most csak azért írtad le, hogy gratuláljunk, hogy mekkora jófej vagy? Igen, remekül kezelted a helyzetet - ahogy ezt nyilván te is tudod.

A kezdő HR-es meg gondolom, hamarosan az asztal túloldalán találja magát.

Én azt javaslom, ne reagáld túl a dolgot, nem ugyanazt jelenti ez, mint nyugaton. Bizonyára elszoktál a magyar viszonyoktól, de kis hazánkban "zsidó" az, akinek pénze van, különösen, ha azt médiához, kereskedelemhez kötődő tevékenységből és/vagy Amerikában szerezte. Nincs ennek semmi köze a származáshoz vagy az állampolgársághoz. És az orrmérethez sem - bár szegény kislány biztos nagyon viccesnek gondolta magát ezzel a "finom célzással".

2014. dec. 10. 16:38
 19/33 anonim ***** válasza:
98%

Ha ez tényleg megtörtént! Én felháborodtam volna annak ellenére, hogy nem vagyok zsidó, mondtam volna, hogy egy ilyen céggel nem szeretnék együttdolgozni és hogy a főnökétől fogom megkérdezni, hogy ez-e a cég szelleme.

"Hol itt a zsidózás? Belemagyaráztad, és már így írtad ki a kérdést. "

Te el vagy tájolva, a "nagyorrúakat" szembeállítani a magyarokkal antiszemita duma. Ez még csak nem is burkolt zsidózás volt, hanem egy konkrét. Ha szerinted, ez korrekt kérdés egy állásinterjún, akkor javaslom hogy kérd el a kérdezőtől a cég címét és jelentkezz, tárt karokkal fognak várni.

Mivel nem úgy van, hogy ők választanak ki téged, főleg nem a te szakmádban, hanem közös megegyezéssel születnek a munkaszerződések, hihetetlennek találom, hogy egy cég ilyen első benyomást akar kelteni magáról.

2014. dec. 10. 16:41
 20/33 anonim ***** válasza:
97%
19 Ne akard azzal mosni tisztára magad, hogy a magyarok általában rasszisták és emiatt te is nyugodtan az lehetsz. Engem ezzel sértesz meg, mint magyar embert. Nem vagyok zsidó, de nem szokásom a zsidózás, vagy más népek diszkriminálása. Tény, hogy a magyarok, finoman szólva is furán állnak ehhez a kérdéshez, szégyellem is magam miattuk, de ne gondold azt, hogy ez azért van, mert az itteni zsidóságnak van pénze, máshol pedig nincs. Itt is van olyan zsidó, aki szegény és más országban is van olyan aki gazdag. A zsidóság "utálása" történelmi okokra vezethető vissza, illetve a hagyományra, attól még undorító szokás. Szimpla irigységből fakad. Én pedig nem fogok senkire irigykedni, azért mert csinál egy jó vállalkozást, nekem pedig ez (egyenlőre még) nem sikerült. Inkább ellesem a trükkjeit, akár zsidó, akár nem.
2014. dec. 10. 16:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!