Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Külföldön dolgozók csak...

Külföldön dolgozók csak tapasztalatot szereznek?

Figyelt kérdés

A fidesz és orbán is folyton azt szajkózza, hogy a fiatalok csak kis időre mennek külföldre dolgozni tapasztalatszerzés céljából, hogy az ott megszerzett tudást a későbbiekben itthon kamatoztathassák.

Tényleg sokan vannak így?

Az én ismertségi körömből szinte mindenki lelép, vagy lelépett, de nem tapasztalatot szerezni, hanem örökre, látogatóba persze visszajönnek! Kint élők közül nem egy már vissza is adta az állampolgárságát, hogy felvehesse pl az osztrákot.És ők is mondták, hogy az összes magyar ismerősük nem akar visszamenni. Volt olyan persze, aki csak addig akart maradni, amíg összejön egy lakás ára, de ő is maradni fog már, mert minden jobb. Az emberek nem idegeskednek, utálják egymást és ott tesznek keresztbe a másiknak, ahol tudnak. A kórházakban nincs 1 éves várólista, modern tiszta minden. A tömegközlekedés nem olyan mint nálunk, tiszta, pontos. A munkahelyen van előrelépési lehetőség és megbecsülnek, megfizetnek és még lehetne sorolni.

Magyarországon meg lassan elfogy a fiatal értelmiség, mert a mérnökök, egészségügyi dolgozók, közgazdászok és még lehetne sorolni többsége elmegy és 10 év múlva nem marad itt adófizető. Mi lesz itt?

2014. szept. 29. 13:33
1 2 3 4 5 6
 21/54 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésre válaszolva, én leginkább (az osztrák határ mellett élek) az egyik fentebbi válaszoló 4. verzióját látom, tehát a legtöbb ember felszolgálni, mosogatni és gyártósorra jár ki dolgozni Ausztriába, még diplomával is (a párom gyorsétteremben dolgozik, hamarosan talán én is ott kezdek dolgozni, akkor én leszek a 4. vagy az 5. diplomás, mind magyarok és szlovénok). Feljebb jutni nem lehet, mert a vezetői pozíciókat évekre előre kiadják a helybelieknek. Egyik ismerősöm 15 év újsághordás után sem tudott bekerülni a céghez kontrollernek (céges autó, magasabb fizetés stb.), mert csak osztrákokat vesznek fel ilyen helyekre. Ezek után úgy gondolom, hogy a nagy részük vagy Magyarországon végzi pár év és egy jóadag ausztriagyűlölet (ami amúgy is van bennünk, határ mentiekben bőven, és nem az irigység miatt) után vagy kint marad, de ilyen alja munkásként. Jobb helyekre maximum olyan magyarok kerülnek be, akik perfektek németből (tehát nem egyszerű felsőfok, az nálam sem volt elég), esetleg kint tanultak. Diplomás ismerősöm kettő van, akinek sikerült kint elhelyezkedni, az egyik közgazdász, a másik gyógytornász, ők Svájcban, illetve Németországban vannak, de ők is akkor mentek ki (8-10 éve), mikor még ott is "más világ" volt. Most szinte képtelenség, én szintén közgazdászként mondom ezt.

A lakásbérlésről pedig annyit, hogy mi most költöznénk ki Ausztriába (mennünk kell a szülői házból és így nem akarunk Magyarországon maradni, túl sok a bejárás), de annyira drágák a lakások, hogy nagyon félek kimenni, szinte rettegek, hogy nyomorogni fogunk és nem lesz elég a kettőnk fizetése... Ott kezdődik, hogy Bécsben 7-800 euró alatt nem találsz normális lakást (amihez sokszor még garázs sincs, ami 60-120 euró havonta még - nekünk 2 autónk van a mostani kijárás miatt). A bérlés kezdetekor le kell tenni 1500-3000 euró közötti összeget kaucióként, és a legjobb lakásoknál még "provision" - ügynöki jutalék is van, 2 havi bér + 20% adó. Ehhez jön még a bérleti szerződések díja, ami - múltkor láttam az egyik lakásnál - kb. 500-600 euróra jött még ki. Az a konkrét lakás 800 euró volt (nem több 50 m2-nél egyébként), és még 5200 eurót kellett letenni, ennek fele kaució volt, fele elúszik. Nos, nem tudom, kinek ez a nyugati álom, de nekem, hogy kidobjak 7-800 ezer forintot csak arra, hogy odaadják a lakást (plusz kaució, amit remélhetek, hogy viszont látok valamikor, legalább egy részét), számomra ez a pofátlanság csúcsa. És ilyenek az osztrákok mindenben. Azt meg megnézem, ki dolgozik le egy mekiben havi 180 órát éveken át, úgy, hogy nincs karácsonyod, hétvégéd, életed, cserébe vannak végtagfájdalmaid és rengeteg stressz.

Szó mi szó, ez hosszú távon fenntarthatatlan. Úgy oké a dolog, hogy itthon laksz és kint dolgozol, úgy igazából kiskirályként lehet élni itthon, de kint... az már más tészta.

Bocsi az offért, de ezt muszáj volt leírnom.

2014. szept. 29. 18:31
 22/54 anonim ***** válasza:
59%

"kalandvágy" ahogy ők mondták. vannak akik már pár éve kint kalandoznak, többségük nem is akar visszakalandozni ebbe az országba. ez statisztikai tény, de nyilván ha orbán azt mondja hogy a tej fekete, akkor azt holnap az m1 meg az mno is lehozza és körbetapsolja.

minden politikus tudja mi lesz itt: megszorítások ezerrel. kimegy a szürkeállomány, és majd ha kihalnak a nyugdíjasok és elöregednek a dolgozók, akkor a pár életbenmaradt pályakezdő fog dolgozni, az akkori dolgozókból viszont nem lezsnek yugdíjasok, mert brutálisan meg kell emelni a korhatárt, ha nem akarnak államcsődöt.

itt nem a jövő, hanem a jelen kétséges.

"Csak felesleges azzal vakitani hogy a nyugat nem dragabb mint Magyarorszag, mert a gyanultan kitelepuloket emiatt keseru tapasztalatok fogjak gazdagitani."

én a 12es által elmagyarázott módszerrel kiszámítottam hogy spanyolorszában élni nem drágább, viszont 2x annyit keres az átlag. azt is kiszámítottam, hogy a legtöbb nyugati országban ahol drágább is a lakhatás, 2x drágább minden, de 4x annyit keresel, tehát szintén 2x jobban élsz mint itthon.

2014. szept. 29. 19:12
 23/54 anonim ***** válasza:
100%

"Mert ha szar, akkor miért nem jön haza senki? "

Ezt ki mondta, hogy nem jön vissza senki? Az én kiment ismerőseim több mint fele 6 hónap - 3 év közötti időn belül visszajött. Nagyon kevés van, aki azt mondja sose jön vissza főleg, ha már kinőtte a dacos 18-24 éves korszakát és rájött, hogy szarra se jut ott sem plusz még úgy is néznek rá, hogy a mocskos bevándorló. Gondolj bele, itthon mennyien lenézik, románozzák az erdélyből hazajövő magyarokat, pedig ugyanolyan magyar, mint mi, csak a határ rossz oldalára került. Szerinted egy vadidegen kelet-európai ország gyerekére hogy tekintenek? Hát elárulom nem szép szemmel, csak akkor, ha szakmájának kitűnő példája. A mesés svájciak is a szemébe nagyon kedvesek az embernek, de ahogy elmégy épp csak nem sikálják le utánad a kanapét.

A bevásárlást meg szeretik úgy hasonlítgatni, hogy kint az olcsó kategóriát nézik vagy az akciós időszakot, itt meg a nem olcsót és nem akciósat. Tényleg be lehet olcsón vásárolni cuccokból, HA nem veszel mondjuk húst meg ezt meg azt, mert ha jó húst akarsz venni, akkor az helyből dupla annyi, mint itt például.

Meg ki lehet még más dolgokat is ragadni, hogy mondjuk leírhatod, hogy egy joghurt az feleanyni, én meg mondhatom, hogy itthon 120 forint egy kiló sütőtök alapból, kint meg 300 kilója akcióban a leggagyibb áruházban, ahol a legtöbb rovarirtós zöldséget találták tavaly. Érted, ez ugyanaz, mint mikor egyik áruház csinál egy kosár terméket és összehasonlítja, hogy ugyanaz a másikban drágább. Nyilván úgy válogatja a termékeket, hogy az jöjjön ki, amit el akar veled hitetni.

Plusz , amit írtam, hogy az olcsó kategóriát, a gazdaságost, saját márkásat hasonlítják össze az itthoni árakkal, de itt nem ugyanazt a kategóriát nézik. Részben azért, mert sokan eleve úgy állnak hozzá, hogy kint minden csak jó lehet és megveszi a legolcsóbbat, a mirelit saját márkát, mert az újdonság neki, nem ismeri a nevet, egzotikusnak tűnik, jaj de jó. Közben meg ugyanaz a kategória, mint az itthon diszkont termékek, annyi, hogy itthon ismeri és lenézi ezeket, kint meg odavan értük, hogy milyen olcsó egy ország ez...

2014. szept. 29. 20:42
 24/54 anonim ***** válasza:
65%

"kiszámítottam hogy spanyolorszában élni nem drágább, viszont 2x annyit keres az átlag"

Már akinek egyáltalán van JÓ munkája 25%-os munkanélküliség mellett. Sok szerencsét!

2014. szept. 29. 20:46
 25/54 A kérdező kommentje:
Szakképzettekre mindig lesz kereslet, pl mérnök orvos
2014. szept. 29. 21:17
 26/54 anonim ***** válasza:
88%
Igen, ha beszél spanyolul. Márpedig nem csak a spanyolok vannak előnyben egy magyarral szemben, hanem majdnem a komplett Dél-Amerika.
2014. szept. 29. 21:21
 27/54 anonim ***** válasza:
35%

"Feljebb jutni nem lehet, mert a vezetői pozíciókat évekre előre kiadják a helybelieknek."

Akkor pl. a sógornőm ezek szerint kivétel.

Azt a naív dumát, hogy csak kalandvágyból mennek ki, csak olyanok hiszik el, akiknek nincs

sok sütni valójuk. A kormány jól kihasználja, hogy a lakosság nagy része sajnos ebbe a kategóriába

esik. Rengeteg ismerősöm van kinnt és eszük ágában sincs visszajönni. Még mosogatóként is többet

keres az egyik srác, mint itt informatikus diplomával. Az orvosok, ápolók fizetését pedig már

meg sem említem. Miközben az árak ugyanazok, sőt sok minden még olcsóbb is. Én is bevásároltam,

mielőtt visszatértem ebbe a minősíthetetlen országba. Amint megtanulok németül, már húzok is

kifelé. Nemcsak a jobb bérek, árak miatt, de az emberek is barátságosabbak.

2014. szept. 29. 21:29
 28/54 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor most miben maradhatunk? Szar kint élni, vagy sem? Mert ha szar, akkor miért nem jön haza senki? Ha jó, akkor egyesek miért írják azt, hogy mégis szar és miért vannak még mindig kint? "

Csak egybites modon tudsz gondolkodni?

Az osszkepet kell nezni, es nyilvan az osszkep az atlag szamara sokkal kedvezobb nyugaton. De aki a kimenetelt tervezi, az mindenkeppen szamolja vegig a sajat esetere, lehetosegeire, igenyeire a dolgot, hogy legalabb tisztaban legyen vele, hogy mi var ra.

Mert az hogy mondjuk en baromi jol elek mert hianyszakmaban dolgozom a kinti atlagfizetes tobbszoroseert, az nem azt jelenti hogy barki aki kijon arra ugyanez var, meg a kepzetlen, nyelvet nem beszelo segedmunkasra is.

A kulonbsegek ugyanugy megvannak mint otthon.

2014. szept. 29. 21:59
 29/54 anonim ***** válasza:
100%

"Még mosogatóként is többet

keres az egyik srác, mint itt informatikus diplomával."

Ezt soha senki nem vitatta, viszont mosogatónak lenni nem életcél, esetle előléphet majd asztal kirakodónak, vagy sepregetőnek. És mosogatóként sem fog olyan színvonalon élni, hogy legyen rajta mit irigyelni. Ugyanúgy küszködni fog, csak elmondhatja, hogy külföldön. Ez nem élet cél és erre rá fog jönni ő is egy idő után. Amúgy, ha informatikus diplomával mosogat, akkor úgy kell neki. Esetleg könyvtáros informatikus, vagy mi a bánat?

Jó szakmával, hiány szakmával jól lehet élni, de azért kimenni, hogy valaki külföldön kuli munkát végezzen és takarítsa a szart a fogadó ország polgárai után, miközben harmad-,negyedmagával él egy külvárosi bérelt lakásban nem mindenkinek életcél, leglábbis egy bizonyos kor után.

2014. szept. 29. 22:47
 30/54 anonim ***** válasza:
23%

"Már akinek egyáltalán van JÓ munkája 25%-os munkanélküliség mellett. Sok szerencsét!"

ez az illúzió másik része.

ugyanis ott magyarországga lellentétben sokkal tovább és több jár munkanélküliként mint itthon, és a munkanélkül töltött idő is rövidebb mint itthon.

magyarul itthon munkanélküliként nyomorogni fogsz, míg odakint munkanélkül csak munkanélküli vagy.

ráadásul ott nincs közmunka ami kozmetikázza a munkáltatottságot.

pont ezért választottam spanyolországot, mert mindig ezzel riogatták az embereket, holott, sokkal árnyaltabb a dolog.

de ugyanilyen példának lehetne említeni romániát, bulgáriát, mindenki azt hiszi, hogy még ugyanott tartanak mint 10 éve, ma már mind spanyolországnak, bulgáriának, romániának JOBB a hitelminősítése, mint magyarországnak. a mi kategóriánk szerbia, horvátország, macedónia, törökország.

tehát legtöbbször azok mondanak ilyeneket, akik nem néznek utána a dolgoknak.

mindenkinek joga van hinni amiben akar, de tény, hogy a legtöbb nyugati-északi országban kb 2x jobb az életszínvonal, mint nálunk. ennek tükrében teljesen mindegy, mennyivel drágább valami.

"Igen, ha beszél spanyolul. "

alap, hogy nyelvet tanulsz kiköltözés előtt.

"Akkor most miben maradhatunk? Szar kint élni, vagy sem? Mert ha szar, akkor miért nem jön haza senki? Ha jó, akkor egyesek miért írják azt, hogy mégis szar és miért vannak még mindig kint? "

erről van szó. az, hogy néhány együgyű ember a legalapabb számításokat se végzi mielőtt lép, nem a lehetőségeket minősíti hanem az ő képességeit.

"Ezt soha senki nem vitatta, viszont mosogatónak lenni nem életcél, esetle előléphet majd asztal kirakodónak, vagy sepregetőnek. És mosogatóként sem fog olyan színvonalon élni, hogy legyen rajta mit irigyelni."

de legalább nem hal éhen. szerintem jobban járt.

"Jó szakmával, hiány szakmával jól lehet élni,"

ez pedig összesen 2 irány: a műszaki mérnök és a programozó, az összes többi tücsökszak. bár meg kell említeni, hogy külföldön ugyanazekkel méginkább jól lehet élni, tehát semmilyen érv nem marad magyarország mellett.

2014. szept. 30. 07:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!