Külföldön dolgozók csak tapasztalatot szereznek?
A fidesz és orbán is folyton azt szajkózza, hogy a fiatalok csak kis időre mennek külföldre dolgozni tapasztalatszerzés céljából, hogy az ott megszerzett tudást a későbbiekben itthon kamatoztathassák.
Tényleg sokan vannak így?
Az én ismertségi körömből szinte mindenki lelép, vagy lelépett, de nem tapasztalatot szerezni, hanem örökre, látogatóba persze visszajönnek! Kint élők közül nem egy már vissza is adta az állampolgárságát, hogy felvehesse pl az osztrákot.És ők is mondták, hogy az összes magyar ismerősük nem akar visszamenni. Volt olyan persze, aki csak addig akart maradni, amíg összejön egy lakás ára, de ő is maradni fog már, mert minden jobb. Az emberek nem idegeskednek, utálják egymást és ott tesznek keresztbe a másiknak, ahol tudnak. A kórházakban nincs 1 éves várólista, modern tiszta minden. A tömegközlekedés nem olyan mint nálunk, tiszta, pontos. A munkahelyen van előrelépési lehetőség és megbecsülnek, megfizetnek és még lehetne sorolni.
Magyarországon meg lassan elfogy a fiatal értelmiség, mert a mérnökök, egészségügyi dolgozók, közgazdászok és még lehetne sorolni többsége elmegy és 10 év múlva nem marad itt adófizető. Mi lesz itt?
10: Ez tény, viszont ne hasonlítsd egyáltalán össze a magyar és német rezsit, mert hülyeséget kapsz. Arányokat kell nézni, ahogy történt az én általam mellékelt cikkben is.
"Ha Ausztriában a minimális bért kereső fiatal pár összeköltözik, akkor összesen 2000 eurójuk lesz! Ebből a lakásbérlés 500 euró, amihez számoljunk magasabb rezsit, legyen 200 euró. Ez összesen 700 euró/hó. Marad kettőjüknek havi 1300 euró."
"Ha a két minimálbért összerakja a két fiatal, akkor lesz havi (64 000 Ft x 2) 128 000 forintjuk! Ebből Budapesten egy lakást – ha elképesztően jóindulatú vagyok – képesek havi 55-60 000 forintért bérelni rezsivel együtt! (és ekkor egy borzalmas lukat kaptunk, nem olyat, mint bemutattam az osztrák példában). Marad kettőjüknek havi 68 000 forintjuk!"
és akkor ezek mellé az élelmiszer és egyéb árak hasonlóak a magyar viszonyokhoz (na ezeket lehet összehasonlítani, mert nagyjából egységesek Európában értsd.: nincsenek akkora eltérések, mint mondjuk a bérleti díjakban.).
"Arányokat kell nézni, ahogy történt az én általam mellékelt cikkben is. "
Nyilvan, annak van ertelme.
Csak felesleges azzal vakitani hogy a nyugat nem dragabb mint Magyarorszag, mert a gyanultan kitelepuloket emiatt keseru tapasztalatok fogjak gazdagitani.
"de azért tudtommal nem lehet csak úgy "leadni" egy állampolgárságot, hogy helyette egy másikat vegyenek fel csak úgy, tetszés szerint pláne"
Bármikor leadhatod az állampolgárságod, mindössze azt kell igazolni, hogy más államét felveszed. Azért, hogy ne légy hontalan. (A hontalan nem hajléktalant jelent, hanem azt, hogy nem állampolgára semelyik államnak az illető.)
Nekem az ismerőseim 4 csoportra oszthatók.
1. jó szakember, jó végzettséggel, ebben mindenképpen fejlődni akar, jó állást pályázott és kapott meg, nem a helyet nézte, hanem a fejlődési lehetőséget. Egyelőre nem tudja visszajöne, vagy mit csinál a továbbiakban. Ők inkább kozmopolita típusok, odamennek, ahol olyan állás vár, ami felfelé ívelő pályájukon előre viszi őket. Ez lehet bárhol a világon, odamegy és jól érzi magát.
2. jó szakember, tapasztalat miatt ment ki, esetleg X időre ajánlottak neki állást külföldön, akár az itt jelenlévő cége tette ki egy kis időre, de vissza akar jönni, ettől függetlenül a kinttartózkodását élvezi, más kultúra, társaság stb. szépen beilleszkedik a külföldiek közé az átmeneti időszakra, hogy minél "teljesebb" legyen az ottani élete is.
3. jó szakember, de itthon nem talált olyan állást, aminek a fizetése megfelelt volna neki, így inkább külföldön keresett. Vissza akar jönni, vagy akkor, ha talál megfelelőt itthon, vagy ha anyagilag elérte a célját a külföldi munkán keresztül (pl saját ház, vagy a meglévő hitelének lejárta, ilyesmi) Ezek jórésze még ingázik is, tehát ahogy tehetik jönnek is haza minimum havonta, Ausztriából, Németországból akár hetente, kéthetente is. A kinti életre amolyan szükséges rosszként tekintenek, nem igazán rendezkednek be ott.
4. nem jó szakember, mosogat, csomagol, takarít stb. Hogy visszajönne-e arról fogalma sincs, igazából ő csak megélni akar vagy így, vagy úgy, és úgy találja, hogy kint ez talán egyszerűbb. Egy részük fiatal, ők aránylag jól érzik magukat, sokszor kisebb társasággal próbálkoznak, együtt élnek, ragaszkodnak egymáshoz, kialakítják a mini magyar társaságukat, környezetüket maguknak. A kintieket sokszor lenézik, kritizálják (nem fürdenek, hülyék, semmit sem tudnak megcsinálni, finganak a munkahelyi étkezdében, kifelé nyílik minden ablak stb.) a jövőről fogalmuk sincs, némelyik bevallja, hogy nem könnyebb ott sem, de legalább érdekesebb, meg amellett, hogy jövőképe ott sincs semmi, legalább több ruhát tud venni és jó részt az érdekli, hogy kimondhatja a fizetése mennyi forintnak felel meg. Az mellékes, hogy el is megy az utolsó centig, pennyig stb. Néhány évvel később jó részük visszajön, mert rájön, hogy nem buli ottani mércével szar fizetéssel kulimunkákat csinálni távol a családjától úgy, hogy egyedül ugyanúgy nem tud megélni, csak a többekkel együtt, akkor már inkább itthon, ahol befelé nyílnak az ablakok, a kollégák nem tudnak direkt úgy beszélni, hogy ne értse, ha éhes, hazamehet az anyjához rántott húsért, esetleg, ha tudott spórolni egy kis pénzt, azzal még akár kezdhet is valamit itthon.
Az összes kategóriába általában a szerelem szokott belekavarni, azoknál is, akik meg voltak győződve arról, hogy haza akarnak jönni, de talál kint egy helyit, vagy esetleg más nemzet szintén vendégmunkását és így már látja értelmét kint maradni, na meg a másik miatt idejönni úgy sem tudnak. (Bár olyan is van, aki a tősgyökeres amerikai férjét hozta ide, az meg csinált egy sikeres étteremet, majd mégegyet, majd mégegyet stb.)
13: Szerintem ilyen szempontból nézve senki nem vakít és nem is vakított senkit. A lakhatást leszámítva Németország például olcsóbb, mint Magyarország, ha ugyanazokat a termékeket vásároljuk az alacsonyabb adók miatt.
Tapasztalatból mondom, hogy rengeteg Aldis termék például olcsóbb külföldön. Ezt onnan tudom, hogy anyám kint dolgozik és rengeteg dolgot ott vásárol meg és hoz haza, mert itthon nem éri meg megvenni.
Nyilván egyébként nem tudlak meggyőzni az igazamról és te sem engem, a tiédről.
15, de azt is számold bele, hogy a bár azt mondja "kint annyival jobb az élet, mert minden olcsóbb" mégis itthon meg el fogászatra, nőgyógyászhoz, itthon íratja a gyereknek az allergiagyógyszert, ha valaki hazajön, vagy ők hazajönnek, itthon megy fodrászhoz stb. mert annyival többe kerül és ugyanúgy nem telik neki rá.
Nyilván nem azokról beszélek, akik mondjuk orvosként vannak kint, és simán megengedi magának azt is, hanem a négyes pontban megnevezett mosogatók, takarítókról, akik egyszerre hőbörögnek, hogy kint mennyivel jobb áron lehet élni és mekkora szemétdomb ez a Magyarország, meg ott bezzeg a fizetéséhez képest a tömegközlekedési bérlet se olyan drága, aztán facebookon írja, hogy valaki nem tud egy fogorvost Nyíregyen, két hét múlva jön haza és majd beszarik, mióta letört a foga és fáj, az anyjuk az autóval hazalátogatóval küld ki tusfürdőt, fájdalomcsillapítót, hajfestéket és virslit, mert kint drága, az itthoni autóját használja ott is, mert a kintire a biztosítás az túl drága lenne amúgy is, ráadásul ő olyan városrészt engedhet meg magának, hogy ott lakjon, ahol az autó biztosítása még több lenne (mert kint ezt is nézik). Vagy az Angliában dolgozó, aki évente egyszer bír hazajönni és nem azért, mert nincs szabadsága, hanem azért, mert abból a fizetésből sem tudja gyakrabban megvenni a fapados repülőjegyet.
De kint annyival olcsóbb neki az élet, igaz, hogy egyedül csak egy szobát tudna fenntartani, pont mint itthon, a 99p-s termékeket keresi, de tud venni több ruhát magának, mert az tényleg olcsóbb a kiárusításon. Közben emellé még szidja is az összes angolt, merthogy azok cipővel járnak a szobában is, meg gusztustalanok, hülyék és haszontalanok stb.
Ez így kicsit ellentmondásos.
Tényleg lehet kint élni jól, tényleg sok pozitívum van benne, ezt osztrák és német tapasztalatokkal mondom, de azért a fenti típus az, akitől leginkább hallod a hőbörgést, és azok alapján, ahogy élnek, és amit csinálnak, egyszerűen vicc az ő szavukra adni.
" A lakhatást leszámítva Németország például olcsóbb, mint Magyarország, ha ugyanazokat a termékeket vásároljuk az alacsonyabb adók miatt. "
Naja, meg az energiat, meg a szolgaltatasokat, meg egy csomo elelmiszert ha leszamitjuk, akkor tenyleg minden annyiba kerul mint Magyarorszagon :)
Nezd, en 8 eve elek Münchenben, ahogy irtam, sajat hazunk van itt, elegge tisztaban vagyok a viszonyokkal.
Hogy nehol van akcios Adidas cipo, az ebbol a szempontbol lenyegtelen, azt nem veszel minden honapban. Viszont amikor elmesz lakast keresni, aztan azt latod, hogy egy 3 szobas normal lakast nem kapsz meg havi 1000-1200 euronal olcsobban rezsivel, legfeljebb olyan kornyeken, ahol hetekig nem latnak feher embert, vagy esetleg nem fagyasztott pizzan akarsz elni hanem normalis minosegu gyumolcsot, zoldseget, hust akarsz megvasarolni, akkor hamar rajosz, hogy a "Nemetorszagban minden annyi vagy olcsobb" legenda egyszeruen nem igaz.
Nyilvan ha az ember Magyarorszagon is nyomorgott, akkor Nemetorszagban nyomorogni tenyleg nem tul draga. Nade ez nem mindenkinek perspektiva, es ha valamibol egy picit jobbat akarsz mint a nyomorszint, akkor hirtelen ugranak az arak az egekbe.
Persze vannak Nemetorszagnak sokkal olcsobb teruletei is, csak ott meg keves a munka, azert olcsobbak.
16: Valahogy nekem nem a 4-es pontban leírt emberek a mérvadóak. Én is a jövőben mérnökként tervezek kimenni német és angol nyelvtudással. Angliáról meg nem szeretnék vitázni, mert fogalmam nincs, hogy milyenek ott a viszonyok. Én csak Ausztriát, Svájcot és Németországot ismerem másoktól (egyikük konkrétan a saját anyám).
17: Annyi kérdésem lenne akkor csak, hogy Magyarországon te hol tudsz kivenni normális 3 szobás lakást 60-70 ezer forintból? Mert ezt jelenti Németországban az 1000-1200 eurós bérleti díj.
Én laktam vidéken albérletben 60 ezer forint + rezsiért, nem nagyon volt fűtés és meleg víz. Az egész úgy volt szar, ahogy van. A normális albérlet 100-120 ezer forint körül kezdődik, míg a magyar medián bér 110-120 ezer forint. Ez körülbelül olyan, mintha azt mondanám, hogy Németországban egy normális albérlet 1800-2000 eurónál kezdődne (annyi ott a medián átlagbér: [link]
A lakhatásról egyébként én annyit tudok egy ismerőstől, hogy ők a testvérével egy kétszobás lakást béreltek Ausztriában 400 euró + rezsiért. A srác nem beszélt németül, de kinti fejvadász cégen keresztül el tudott olyan helyre menni dolgozni, ahol nettó 10-12 eurót megkeresett óránként. Lehet, hogy mese habbal, de én hiszek neki, mert nem egy proli a gyerek. Egy évre kimentek és most folytatja tovább az egyetemet a félretett pénzéből.
nezd, az nem megy, hogy egyszer azt irjuk hogy Nemetorszag olcsobb, aztan meg azt hogy a fizetesekhez kepest Nemetorszag olcsobb, mert a ketto nem ugyanazt jelenti.
Nezz korul a videki nagyvarosokban, Debrecenben, Gyorben, Miskolcon, ott mennyiert lehet lakni. Mondjuk Gyor allitolag az utobbi 1-2 evben nagyon megdragult.
A brutto 41e euro atlag szep es jo, de rengetegen nem keresnek am annyit.
19: Akkor én már nem tudom, hogy kinek válaszolgatok. Pont feljebb írtam azt, hogy:
"Ez tény, viszont ne hasonlítsd egyáltalán össze a magyar és német rezsit, mert hülyeséget kapsz. Arányokat kell nézni, ahogy történt az én általam mellékelt cikkben is."
Én végig arról beszéltem, hogy a fizetésekhez képest olcsóbb, mert nem vagyok fogyatékos és tudom, hogy a magas fizetések magukkal hozzák a magasabb díjakat. Győrben laktam amúgy Révfaluban ennyi pénzért. Máskor egy szobát béreltem 45 ezer forintért (a rezsi benne volt a díjban), ami viszont valóban magas színvonalú volt (a lakással együtt).
Akkor most miben maradhatunk? Szar kint élni, vagy sem? Mert ha szar, akkor miért nem jön haza senki? Ha jó, akkor egyesek miért írják azt, hogy mégis szar és miért vannak még mindig kint?
(A bérről annyit, hogy tudom. Ez egy medián átlag, aminél kevesebbet pont a dolgozók 50%-a, míg többet szintén pont a dolgozók 50%-a keres. Magyarországon ezt az összeget nem szokás nyilvánosságra hozni, ezért mondják azt, hogy a magyar nettó átlagbér 150 ezer forint. Ezt az összeget a dolgozók több mint 65%-a nem éri el. Azt pedig fenntartom, hogy még Ausztriában is olcsóbb bevásárolni, mint Magyarországon.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!