Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon a fizetésekhez...

Magyarországon a fizetésekhez képest miért ilyen brutál magasak a tandíjak?

Figyelt kérdés

Az átlag magyar fizetés kb 100-120 ezer FT kb.

Az átlag egyetemen a tandíj viszont 110-150ezer FT. Rengeteg diáknak ha tanulni akar, muszáj felvennie a diákhitelt, amivel a nagybetűs életet egy tetemes adóssággal fogja kezdeni.

Viszont például a szomszédos Ausztriában:

Igaz, már nincs tandíj, de amíg volt (és ha valaki kicsúszik az időből, akkor fizetni kell félévenként) az átlag 1500-2000eurós fizetés mellett csupán 320 euró a tandíj !!Ami kb 100ezer FT. Szaktól függetlenül.

Hogyan lehetséges ez, hogy Ausztriában, ahol a fizetések 4-5szörösek, a tandíj is kevesebb? Nálunk a jogi egyetemen a tandíj 175ezer FT félévenként, ami kb 560 euró.

Ha már mindenképp tandíj kellett, akkor miért nem a fizetésekhez igazítják? Sokan emiatt már a középiskolát is külföldön kezdik, vagy be se adják itthon a jelentkezést az egyetemre, hanem egyből külföld.

Miért van ez?

2014. aug. 19. 22:03
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
47%
"Ja, de" típusú mondatokat nagyon szeretem. Elsiklottál a lényeg felett, miszerint hiába a magas fizetés, a költségeid is jóval magassabbak. Olyan, hogy biztos munka Nyugaton sincs, a diplomások között itt is sok a munkanélküli, csakúgy mint otthon.
2014. aug. 20. 12:02
 22/40 anonim ***** válasza:
52%

"Már az egyetem kezdésekor a jegyzetek közel százezerbe kerülnek. Ösztöndíjat sem kap annyit, akit államira vesznek fel, hogy abból fedezni tudja koleszt, a kajáját, a jegyzeteket, ay haza utazás költségeit. Ha otthonról nem tudják támogatni, akkor vagy éhezik, vagy ha tud, elmegy diákmunkára. Ez viszont a tanulás rovására megy. De aki pl. orvosira jár, az nem is tud mellette munkát vállalni."

Szerintem ha az egyetemem 4 éve alatt az összes jegyzetet megvettem volna, az sem került volna összesen 100 ezerbe. Más kérdés, hogy alig vettem meg jegyzetet, 4 év alatt jó ha 3-4 darabra költöttem. A legtöbb tárgyhoz volt digitális jegyzet, ha nagyon kellett kinyomtattam. Mindezt műszaki egyetemen, mérnöki szakon.

Értem én hogy nagyot akarsz mondani, de szédíts olyanokat akik csak képeslapról láttak egyetemet ők talán elhiszik :)

Ösztöndíj: Egy normálisabb átlaggal simán kapsz 15-17 ezer forintot, abból nekem kijött a kollégium és az utazás, a megélhetésért pedig hétvégeken dolgoztam.

Valóban sokan felvették a diákhitelt, de úgy 2/3-uk olyan dolgokat vett belőle amit amúgy a szülők nem finanszíroztak meg: pl új laptop, zenecucc, ilyesmik... Őket azért nem tudtam sajnálni, mert emellett a meló büdös volt.

2014. aug. 20. 12:18
 23/40 anonim ***** válasza:
69%

""Ja, de" típusú mondatokat nagyon szeretem. Elsiklottál a lényeg felett, miszerint hiába a magas fizetés, a költségeid is jóval magassabbak. Olyan, hogy biztos munka Nyugaton sincs, a diplomások között itt is sok a munkanélküli, csakúgy mint otthon."

"Ja, de," nézd meg az arányokat, nagyon nem mindegy.

2014. aug. 20. 12:38
 24/40 anonim ***** válasza:
52%
Tudom az arányokat. Közel sem olyan jók a fizetèsek-megélhetési költségek aránya mint amennyire jónak be próbálják állítani. Élelmiszer kivételével minden arányaiban drágább. Akik mást állítanak, ők nagy eséllyel csak szobát bérelnek, alszanak, esznek, nem járnak sehova, ők nincsenek tisztában a valóságos megélhetéssel.
2014. aug. 20. 13:44
 25/40 anonim ***** válasza:
30%
A diplomás munkanélküliek arányát értettem, pontosabban, hogy milyen arányban képesek elhelyezkedni képzettségüknek megfelelően, mennyit keresnek stb. Persze tudom, hogy hülyeség összehasonlítani Angliát Magyarországgal, de ettől függetlenül egy friss diplomásnak (ott végzettekre értem) sokkal több a lehetősége akármilyen területen mint itthon.
2014. aug. 20. 14:06
 26/40 anonim ***** válasza:
52%

"A nyugati élettel kapcsolatban sokan csak a magas fizetéseket látják, a jóval magasabb megélhetési költségeket nem. "

kolbászkerítés - savanyú a szőlő.

az arány a lényeg. ha 2x annyi az élet a válságsújtotta spanyolországban de 4x annyit keresel, akkor 2x olyan jól élsz mint magyarországon. ehhez nem kell nagy matematikai vagy gazdasági tudás.

"Magyar: átlagfizetés: 150 nettó, átlagos tandíj: 150 ezer. Azaz 1 tanév költsége 2 havi átlagbér.

Anglia: átlafizetés: 1600 font nettó. Átlagos éves tandíj: 9000 font. Azaz 1 tanév költsége 5,5 havi átlagbér. "

ezt a hülyeséget nem tudom honnan vetted, de a 2013/14es adatok mást mutatnak:

1.átlag magyar fizetés nettó 149.000=475eur ez eddig rendben

átlag magyar tandíj éves alapképzés 920.000huf=2.935eur

2.átlag angol fizetés nettó 1.748gbp=2.189eur=782.000huf

3.átlag angol tandíj éves alapképzés 8.385gbp=10.505eur

4.átlag magyar képzés/fizetés: x6,1

átlag angol képzés/fizetés: x4,7

5.nem beszélve arról, milyen minőségi különbséget jelent egy angol diploma és mennyi lehetőség van angliában elhelyezkedni, ahol rekord alacsony a munkanélküliség.

"Aztán a lakhatásról is szeret a többség hallgatni. "

északon drágább a lakhatás arányaiban, ezt senki nem is tagadta. viszont arányaiban megint többet keres az átlag, erről meg te hallgatsz.

ennyi erővel hozhatnánk példának, hogy a magyarok 1/3a minimálbérből él, ez nettó 64e ft, az albérletek meg 50nél kezdődnek, ha szerencsés vagy.

vagy hogy milyen életszínvonalon él egy angol itt az ottani fizetésből.

az, hogy te a középszintű életet választod alacsony forrásokból, a te kereszted.

lényeg:

akárhogy is csavarod, értelmes ember inkább élne egy lyukban angol minimálbérből, mint éhezne itthon egy putriban magyarból.

ez is tipikus fideszes mentalitás, bemondunk blődségeket, közben reménykedünk hogy az átlag ember úgyse néz utána.

--

"Ja, de Angliában ott a kedvező diákhitel, amit csak akkor kell fizetned, ha végzés után elértél egy bizonyos kereseti szintet."

nem beszélve arról hogy szociális alapon visszaigényelheted a tandíjat, ha eun kívüi vagy, akkor automatikusan ingyenes.

--

"Tudom az arányokat. Közel sem olyan jók a fizetèsek-megélhetési költségek aránya mint amennyire jónak be próbálják állítani. Élelmiszer kivételével minden arányaiban drágább. "

magyarázd meg a HDI és munkanélküli statisztika felállítóinak, hogy valójában magyarországon jobb az életszínvonal, mint az egyesült királyságban.

2014. aug. 20. 15:04
 27/40 anonim ***** válasza:
52%
Milyen 920.000 Ft-os magyar tandíjról beszélsz? A ferdítés látom nagyon megy. Több élek Angliàban, látom mi a helyzet. Akinek meg egy kis lyuk megfelel egy tömegszálláson, az meg is érdemli. 550 fontot+175 font rezsit fizetek havonta. Ezenkívül enni kell, kocsit fenntartani, de már leírtam a kiadásaim. Össz 1350-1450 font közötti összegbe kerül a megèlhetès. Ehhez 2000 fontnyi bevètel tàrsul. Jobb az èlet, de nem annyira mint amennyire terjesztik.
2014. aug. 20. 15:25
 28/40 anonim ***** válasza:
76%

" 2.átlag angol fizetés nettó 1.748gbp=2.189eur=782.000huf "

Nem tudom honnan vetted ezt az adatot, de az angol átlagfizetés messze nem 1748 gbp.

Ez az adat ugyanolyan mint amikor azt mondják, hogy Magyarországon az átlagfizetés 200 ezer forint. Egyik sem igaz.

Angliában a dolgozók többsége örül ha 1300-1400 fontot megkap 1 hónapra- (és elmondhatja, hogy nem mekibe dolgozik)

2014. aug. 20. 16:30
 29/40 anonim ***** válasza:
47%
Az angol átlagfizetés bruttó 27.000 font évente. Azaz nettóban 1747 font az átlag. A brit statisztikai hivatal oldalán tájékozódhatsz. Ez átlagbér, tehát nem ezt keresi mindenki, ahogyan sokan elképzelik.
2014. aug. 20. 16:38
 30/40 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, milyen egy éves 150 ezres tandíjról beszéltek. Az összeg nagyjából stimmel, bár szak válogatja, viszont félévenként kérnek el ennyit.
2014. aug. 20. 16:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!