Miért mondják azt, hogy nincs munka Magyarországon?
Aki azt állítja, hogy diplomával a kezében, bármilyen munkát elvállal kapásból, mert a saját területén épp nem talált, az valami nagyon kamu szakot végezhetett, vagy legalábbis baromira nem is próbálta magát megerőltetni.
Jobb helyeken, az egyetemeken bizony tanulni kell. Aki pedig több évet lehúz egy területen, nem fogja csak úgy otthagyni, hogy robotoljon fillérekért és jóformán kidobja a fenébe azt, amiért éveken át dolgozott.
Nos, én három különböző régiót ismerek úgy nagyjából munka szempontjából.
Ott van Győr, simán lehet munkát találni, főleg úgy, hogy az Audi bővít. Mérnöki, gazdasági és egyszerű szalagmunka egyaránt van, csak jelentkezni kell. Még a legalja emberek is találnak munkát más gyárakban...
Zalaegerszeg egy kicsit haldokló város benyomását kelti nálam. Munka még itt is van, de jóval kevesebb bérért és sokkal kevesebb a lehetőség. Megmunkálásban és összeszerelésben, ha valaki nem mentálisan hátrányos helyzetű, akkor talál állást és ha mondjuk tud CNC gépet programozni, akkor megkaphatja a 200k körüli bért is... De más diplomához kötött szakokkal eléggé nehéz elhelyezkedni.
Végül Szekszárd. Nem is értettem, amikor ott jártam, hogy még hogy képes az a város működni. Diplomás munkalehetőség max úgy van, ha csókos vagy és benyomnak valahova, szalagmunka pedig úgy megy mint a janicsároknál. Egy kihullik és tíz másik megy a helyére. Ráadásul ott ismeretlen fogalom az órabér, csak a teljesítménybért ismerik (legalábbis ahol én jártam) és nem szorgoskodnak akkor, amikor ki kéne fizetni a bért (értsd: több csúszás is volt a bérek folyósításakor).
A konklúzióm az, hogy van munka, de sokszor nem végzettségnek megfelelő és nem mindenhol (ami pedig van, az is sokszor rosszabb a közmunkánál). Talán Budapest és Észak-Nyugat Magyarország az, ahol a legkönnyebb elhelyezkedni, máshol pedig maga a pokol... Azt pedig el sem tudom képzelni, hogy mi mehet az Alföldön és más keleti régiókban.
Persze, hogy jó a pénz ba szki, mondd ezt annak, aki 2-3 műszakba gürizik, akár diplomával is, vagy anélkül és megkapja (ha megkapja)és annyit se kap érte hogy jóllakjon.
Oszt minek diplomáztál, ha inkább gázszerelőnek mentél?Mert sok pénzed volt és nem tudtad másra költeni?Nem mindenki olyan szerencsés, meg akkora hülye, hogy potyára költse a pénzét diplomára, ha közben beéri egy szakmunkával is.
Ha te inkább a szabadidődben is dolgozol, az a te dolgod, meg a te bajod.De vannak ám, akiknek családjuk is van vagy hobbijuk és szeretnék a szabadidejüket inkább arra fordítani.
Olyan országban, ahol ilyen kevés a munkalehetőség, nem szabadna hagyni, hogy két munkahelyen dolgozzanak, akiknek ilyen fene jól megy, max. az igazán rászorulók!
"Élni kell a lehetőségekkel"
Ja, feltéve, ha vannak.Örülj a lehetőségeidnek, meg a jó pénzednek, az okoskodásodat meg tartsd meg magadnak!
Ui:Időnként kihúzhatnád a fejed a hátsó feledből és körülnézhetnél a világban.Mert nagyon rosszul értékeled a helyzetet!
utolso egyut tudok erezni (most h besza#t az autom) kb 20000 elmegy nekem uanyagra, de akkor meg nem koltottem semmit es nem is fizettem kotelezoket a kocsira!
most buszozok, legelsovel megyek, ami fel oraval elobb indul, mint amikor autoval meg kelnek, letesz a fout szelen, ahonan tobb km seta, full sotetbe lampak nincsenek, kutyak vannak... hat bevalom nem szivesen jarna mas se sztem itt. hetvegi muszak meg kiralyabb idoben.
mindez ugy, h kb 20K marad olyan penz amit elkolthetek, de mindig van vmi, hiaba teszek 5000 et felre, ruha, auto, egyeb kiadas aztan 0n vagyok ujra.
ezt csak azart irtam le, mert paran igen eroltetik, h van munka, hat ja van telleg, de amit megkeresek jelentos reszet el is viszi!
idom nincs szinte, otthon fut minden, mig mas nyaral, szabin van en akkor is gurcolok, elorelepes, csalad, nyaralas felejtos...
másik meg az, hogy lehet, hogy nagyon kis részben igaza van annak, aki azt állítja, hogy összeszerelő munka van, meg ilyenek, de basszus...3 műszak? Még a 2 elmegy, de a 3? No life, család, EGÉSZSÉG (orvosok kimutatták, hogy a legrosszabb amit lehet tenni a bioritmusunkkal, az a 3-4 műszak, ami aztán további betegségekhez is vezethet).
Komolyan? Nem érdemel meg a magyar egy normális délelőtti műszakos nyugodt munkát, amiért legalább kap 150k-t nettóban, és fizetik a bejárását? Ez olyan nagy dolog? Semmi mást nem akar a háromnegyed ország, csak ennyit.
Az a baj, hogy 150-et nettóban még építészmérnöki diplomával sem nagyon kapnék, főleg kezdőként, így nézve, egy gyári munkás még kevesebbet kap. Az a baj, ha az alsó határt 150 lenne, akkor mindenki másnak is fel kéne tornázni a fizetését.
Ettől függetlenül az tény hogy sz..r ez így, hogy az emberek többsége annyi pénzt kap, amiből éppen eléldegél, csak azért hogy másnap bemehessen dolgozni.
Persze, képezni is kell magunkat, de ez megint úgy lenne értelmes, ha már egy szakmában dolgozhatnál kezdettől, és a továbblépésedhez szükséges tudást is ez irányban sajátítanád el. Mert ennek így sok értelme, hogy 18 évesen egyetem, 3-4-5 vagy akár 6-7 évig is, aztán nem találsz vele munkát, állhatsz neki más tanfolyamoknak.
Én azért próbálom magam egyetem alatt is képezni más irányokba. Csak pl ami érdekel, az olyan dolog, ami mellett napi 8-10 órában ott tudok ülni, ha mellette dolgoznék akkor meg lenne rá napi 1 órám és sehova nem fejlődnék.
Meg az is kérdés, mennyi az értelme úgy az emberi életnek, ha soha nincs időd, lehetőséged élni, csak dolgozol látástól vakulásig. Főleg ha valaki még csak nem is egy kreatív alkotómunkát végez, csak 40 évig áll a gép mellett, és ennyi az élete.
Lehet nekem nagyok az elvárásaim, de én szeretnék olyan munkát (és próbálok is tenni érte) amiben megvan, hogy ettől eddig dolgozom, szabad az estém és a hétvégém, és mellette olyan fizetést kapok, amiért megéri bemenni dolgozni.
"Nagyon helyes!
Mit gondolsz, Németországban, Angliában és hasonló országokban miért a bevándorló végzi az alja munkát a kevés fizetésért?Mert a honpógár nem vállalja annyiért, azért.
Persze a magyar ott is elvállalja a legretekebb munkát, mert még így is többet kap mint itthon.
Ez a klasszikus, "mindent elvállalok kis pénzért is" mentalitás odáig fajult, hogy a magyar úgy látszik, már csak csicska lehet itthon és a világban.Köszönjük, munka hősei!"
Már elnézést, de sokszor normális állásokról van szó, normális fizetéssel (azért 100-120 ezer forint nem annyira szar) és sok embernek ez sem felel meg. Egyik családi barátunknak nagyon jófizető állása szűnt meg. Majdnem egy évig keresett másikat. Lett volna ugyan sok más lehetőség, de 150 ezernél egyik helyen sem remélhetett volna többet. És nem ment el. Mert annyiért nem. Mert ő előtte 250-300 ezreket keresett. Helyette majdnem egy évig éltek az asszony 85 ezer forintjából. Aminek a fele törlesztőre ment. Szerinted? Ez sok esetben nem alja munka, meg mosogatólány probléma, mert max. ez az, amit nem vállalnak el, a többi az az, hogy nincs rá szakember. Nézd meg, szívják fel a cnc, nővér stb. szakembereket nyugaton. És nem alja munkát végeznek, sőt kifejezetten jónak számít a fizetésük is kint, mégis tele van bevándorlókkal. És miért? Mert nincs rá saját emberük! Ez teljesen más probléma, helyzet, mint az, hogy nagyon sok drága jó magyar nem megy el, mert annyiért nem és inkább képes éhen halni, aztán meg sír a szája, hogy nem tud semmit fizetni és nincs jövőképe és stb. Igen, szar kevésért dolgozni, de ha nincs más lehetőséged, akkor a büszkeségedből nem fogsz enni, meg számlát fizetni. Közben meg lehet nézni a jobbat. Mégis mi a jobb, ha pár évet szalag mellett ülsz, vagy ha otthon? Mégha nem is szakmádba vág, legalább dolgozol és nem úgy fognak rádnézni, hogy itt ez a tartósan munkanélküli, aki az elmúlt 2-4-6 évben lófäszt se csinált, biztos fel se fog bírni kelni, ha felveszem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!